Vaikka sosiaalidemokraateista tuli Saksan suurin puolue, saattaa olla, että liberaalipuolue ja vihreät sovittavat omat linjansa ensin yksiin ja päättävät sitten, haluaisivatko sosiaalidemokraatit vai kristillisdemokraatit liittokansleripuolueeksi, huomauttaa vaaleja Berliinissä seurannut toimittaja Janne Puumalainen. Scholz on kuitenkin todennäköisempi valinta liittokansleriksi.
Saksan sosiaalidemokraateista SPD:stä tuli Saksan suurin puolue, mutta vielä ei tiedetä varmaksi, tuleeko puolueen liittokansleriehdokkaasta Olaf Scholzista Angela Merkelin seuraaja ja Saksan seuraava liittokansleri.
Saksassa ei ole vakiintunutta käytäntöä, jossa suurin puolue aloittaisi hallitustunnustelut.
– Sekä SPD että Saksan kristillisdemokraatit CDU ovat menettäneet asemansa päättää siitä, kuka johtaa hallitusta, koska molemmat haluavat muodostaa hallituksen liberaalipuolue FDP:n sekä Vihreiden kanssa, selittää MTV Uutisten toimittaja Janne Puumalainen, joka seuraa tilannetta paikan päällä Berliinissä.
– On täysin mahdollista, että FPD ja Vihreät keskustelevat aluksi keskenään siitä, miten he saavat omat tavoitteensa yhdistettyä ja sitten vasta miettivät, mikä olisikaan sitten se liittokansleripuolue, jonka he ottaisivat.
Tämä johtuu osin siitä, että ensimmäistä kertaa yli viiteenkymmeneen vuoteen kaksi suurinta puoluetta, CDU ja FDP eivät muodosta hallitusta keskenään.
– Molemmat puolueet totesivat, että eiköhän näiden suurten koalitioiden aika ole ohi ja aletaan katsoa jotain muuta vaihtoehtoa.
Lue myös: Päätoimittajan kommentti: Saksan demarit nousivat kuolleista – Scholzin syrjäyttäminen kanslerinpaikalta vaatisi lähes salaliiton
"Scholz pystyi näyttämään muutokselta, mutta jatkaisi myös Merkelin perintöä"
Vaikka Merkelin seuraajasta ei ole vielä täyttä varmuutta, Scholz on suurimman puolueen kansleriehdokkaana ja suurella kannatuksella ”paalupaikalla” tehtävään.
Hallitusneuvotteluista on kuitenkin todennäköisesti tulossa pitkät ja ne voivat olla vaikeat. Scholz uskoo, että hallitus saadaan kasaan jouluun mennessä.
– Toisaalta Angela Merkel on jo vihjannut, että saattaa joutua vielä yhden liittokanslerin uudenvuodenpuheen pitämään, Puumalainen sanoo.
Puumalainen uskoo, että Saksassa jatketaan vaalituloksen jälkeen keskustalaisella talouslinjalla.
– Scholz oli kaikista ehdokkaista se, joka pystyi kaikkein eniten sekä näyttämään jonkinlaiselta muutokselta, mutta tyyliltään ja kokemukseltaan Merkelin perinnön jatkajana.