MTV selvitti eduskunnan kerhojen kulut – urheilukerho käytti kymmeniä tuhansia saksankielisten jalkapalloturnaukseen, hiihtokisaan ja golfiin Brysselissä

eduskunta jalkapallo
Eduskunnan urheilukerhon parlamenttiturnaus Helsingin Pallokentällä syyskuussa 2015.
Julkaistu 26.03.2019 06:18

MTV UUTISET – Jutta Halminen – Ville Eklund

Kansanedustajien kerhotoimintaa on montaa sorttia, jokaiselle löytyy jotakin. MTV Uutiset selvitti, minkälaiseen toimintaan eduskunnalla on mennyt rahaa vuosina 2016-2018.

Suurin rahareikä on ollut Urheilukerho ja Tutkas eli tutkijoiden ja kansanedustajien seura. Vuonna 2016 Urheilukerhon budjetti oli 39 750 euroa, vuonna 2017 se laski 38 400 euroon ja vuonna 2018 budjetti oli 38 000 euroa.

Tutkas on puolestaan saanut viimeisen kolmen vuoden aikana aina 14 000 euroa budjetikseen. Tutkijoiden ja kansanedustajien seuran tarkoituksena on luoda edellytykset kansanedustajien ja tutkijoiden väliselle yhteydelle ja tiedonvaihdolle sekä edistää tiedettä koskevan suunnittelun, päätöksenteon ja tulosten hyväksikäytön kriittistä tarkastelua. Tarkoituksensa toteuttamiseksi seura järjestää esitelmiä, keskustelutilaisuuksia ja tutustumiskäyntejä sekä harjoittaa kirjallista toimintaa.

Tärkein tehtävä on saada ihmiset liikkumaan

Kerhotoiminnoista Urheilukerho on ylivoimainen ykkönen rahanmenossa. Urheilukerhon puheenjohtaja kansanedustaja Kari Uotila sanoo, että Urheilukerhon, niin kuin muidenkin eduskunnan kerhojen on tarkoitus luoda yhteisöllisyyttä ja sosiaalista kanssakäymistä edustajien kesken.

– Urheilukerhon tärkein tehtävä on saada kansanedustajat ja henkilökunta liikkumaan, erityisesti ne, jotka eivät liiku terveytensä kannalta riittävästi.

eduskunta urheilukerho

Eduskunnan liikunta-aamupäivä: Opposition cheerleaderit kannustivat joukkuettaan syksyllä 2017.

– Vaikka meillä on kilpailutoimintaa, niin yritämme kannustaa ihmisiä matalan kynnyksen liikuntaan, eli hyötyliikuntaan, työmatkaliikuntaan ja täällä talossa rappuremmiin eli rappujen käyttämiseen hissin sijasta, Uotila sanoo.

Vuonna 2018 kansliatoimikunta myönsi Urheilukerholle 38 000 euron suuruisen käyttöluvan eduskunnan varoihin, jonka puitteissa kerho toimi. Urheilukerhon tavoitteena on aktivointi liikunnan pariin monipuolisia liikuntatapahtumia järjestämällä.

Urheilukerhoon kuuluu koko eduskunta

Viime vuonna myönnetty budjetti käytettiin lähes kokonaan. 38 000 eurosta jäi käyttämättä, 1 461 euroa. Budjetti käytettiin Kultainen Kirves -jalkapalloturnaukseen, joka käytiin Tallinnassa, saksaa puhuvien maiden jalkapalloturnaukseen Itävallassa, parlamenttien väliseen golfturnaukseen Brysselissä ja pohjoismaisiin parlamenttihiihtoihin Norjassa.

– Tunnetuimmat kilpailulajit ovat parlamenttihiihdot pohjoismaiden kesken, ja hyvin pitkä perinne, eduskunnan jalkapallojoukkue on osallistunut niin sanottuun saksankielisten turnaukseen, jossa aiemmin pelasivat vain Itävalta, Sveitsi ja Saksa. Suomi otettiin mukaan vuonna 1978.

Turnauksen isännyys kiertää maasta toiseen. Tänä vuonna Sveitsi toimii isäntänä, ensi vuonna isäntänä on luultavasti Lahti.

–  Joskus voitetaan ja joskus ollaan viimeisiä, mutta tärkeintä ei ole menestyminen, vaan siinä iso joukko kansanedustajia eri maista kohtaa. Se on myöskin yhteisöllisyyttä yli maiden ja puolueiden rajojen, Uotila sanoo.

2000 hikiliikuntasuoritusta viikossa

Urheilukerho on iso, koska siihen kuuluu käytännössä koko eduskunnan henkilökunta ja kaikki edustajat. Viime syksynä järjestetyssä työyhteisöjen välisessä liikuntakilpailussa työyhteisöt kilpailivat siitä, kuka saa eniten väkeä liikkeelle viikon aikana. Työmatkaliikuntaa, jumppia, pallopelejä, lenkkejä, viikon aikana syntyi Uotilan mukaan yli 2000 hikiliikuntasuoritusta.

– Sillä tavalla innostettiin porukkaa. Sen ansiosta ihmiset oikeasti kilpailivat, että tämä on meidän työyhteisö, meidän pitää nyt pärjätä tässä.

"Asiat riitelevät, me emme"

Ehdottomasti eniten urheilukerhon rahaa kuluu kansainväliseen toimintaan ja jalkapalloon isäntämaan valitessa hotellit ja paikkakunnan.

– Keräämme näissä kansainvälisissä tapahtumissa omavastuuta. Nyt on suunnitteilla, että Sveitsiin lähtevältä jalkapallojoukkueelta peritään sata euroa mukaan omavastuuta per pelaaja. Sillä saa todennäköisesti uuden peliasun ja hieman kompensoidaan hotelli- ja matkakustannuksia, Uotila kertoo.

Kerhoilla on valtavan iso merkitys, kun puolueet tappelevat muuten keskenään. Etenkin nyt vaalien alla esimerkiksi jalkapallossa Uotila nostaa hattua Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkoselle ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanille.

– He ovat melkein joka keskiviikkoaamu tuolla Telia 5G Stadionilla aamutreeneissä, kun siellä pelataan sekaporukalla. Kyllä siinä opposition johtaja ja hallitusryhmän johtaja sulassa sovussa pelaa, ja niin se on täällä kaikkien puolueiden ja kaikkien pelaajien kesken. Poliittisista kysymyksistä otetaan tiukastikin yhteen tuolla salissa, mutta täytyy ymmärtää, että asiat riitelevät, mutta kavereita ja ystäviä me ollaan ja harrastetaan liikuntaa yhdessä, Outila muistuttaa.

Raamatturyhmällä pienin mahdollinen budjetti

Muita eduskuntakerhoja ovat muun muassa Arkadia-seura, Eräkerho, Kalakerho ja Raamatturyhmä.

Arkadia-seuran tarkoituksena on luoda edellytyksiä kansanedustajien ja kulttuurielämän edustajien väliselle yhteydenpidolle sekä edistää maamme kulttuurioloja, kulttuuripoliittista keskustelua ja jäsenkunnan laajaalaista kulttuurin tuntemusta.

Eräkerho järjestää metsästystä harrastaville kansanedustajille yhteistoimintaa sekä toimia yhdyssiteenä eduskunnan, muun yhteiskunnan ja muiden parlamenttien välillä metsästykseen liittyvissä asioissa.

Kalakerho antaa jäsenilleen tietoa kaloista ja vapaa-ajan kalastuksesta sekä edistää eri tavoin kalastusharrastusta eduskunnan piirissä ja laajemminkin.

Eduskunnan raamatturyhmän tarkoituksena on tarjota kansanedustajille ja muille eduskunnan työntekijöille mahdollisuutta säännölliseen hiljentymiseen ja hartauden harjoittamiseen. Eduskunnan raamatturyhmä toimii ekumeenisella periaatteella.

Arkadia-seuran budjetti oli viime vuonna 3 200 euroa, Erä- ja kalakerhon 1 700 euroa ja Raamatturyhmän 300 euroa.  

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta