Erot hoitoonpääsyssä vaihtelevat rajusti eri terveysasemien välillä Suomen suurissa kaupungeissa. Tämä käy ilmi MTV Uutisten selvityksestä. Esimerkiksi korona on tuonut terveysasemille ongelmia, koska henkilökuntaa on siirretty muihin tehtäviin.
MTV Uutiset kävi läpi kaupunkien terveysasemien tuoreimpia T3-aikoja, joita on käytetty hoitotakuun seurannassa. T3 tarkoittaa kolmatta vapaata ja varattavissa olevaa vastaanottoaikaa ja tässä tapauksessa lääkäriaikaa. Erot terveysasemien välillä vaihtelevat kahdestä päivästä yhdeksäänkymmeneen.
Seurannalla pyritään mittaamaan sitä, montako vuorokautta potilas on keskimäärin odottanut pääsyä lääkärin kiireettömälle vastaanotolle.
"Vuosaaressa on ollut pidempään haasteita henkilöstön saatavuuden kanssa"
Jokaisesta pääkaupunkiseudun kaupungista löytyy ainakin yksi terveysasema, jossa T3 on 90 eli lääkärien kolmas vapaa vastaanottoaika löytyy vasta 90 päivän kuluttua. Helsingissä se on Vuosaari (helmikuun alun tilanne).
– Vuosaaressa on ollut pidempään haasteita henkilöstön saatavuuden kanssa. Toimintamalli, jolla asiakkaita nyt otetaan vastaanotoille perustuu tiimityöhön ja rakenteeseen, jossa lääkäreille sovitaan aikoja vasta sairaan-/terveydenhoitajien vastaanottojen yhteydessä tai jälkeen, kertoo Helsingin johtajaylilääkäri Timo Lukkarinen.
"Ruoholahti ei ole joutunut antamaan työvoimaa erillisiin koronatoimiin"
Vastaavasti esimerkiksi Ruoholahden terveysasemalla lääkäriaikaa (T3) joutuu odottamaan kuusi päivää, siis alle viikon.
– Ruoholahti lähti liikenteeseen ”puhtaalta pöydältä”. Lisäksi terveysasemalle listautuneita asiakkaita oli aluksi suunniteltua vähemmän. Ruoholahti ei ole myöskään joutunut antamaan työvoimaa erillisiin koronatoimiin. Helsinki on toki järjestäjänä tyytyväinen, että tämä osto tuo saatavuutta ja toimii mallina muulle toiminnalle.
Ruoholahden terveysasema on uusi ja kaupunki ostaa palvelun yksityiseltä toimijalta. Myös Kannelmäki toimii samalla periaatteella. Siellä T3 on 15 vuorokautta.
"Pandemia lisäsi merkittävästi julkisen terveydenhuollon tehtävien määrää"
Espoossa kolmas vapaa lääkärinaika tammikuussa oli 90 päivää Iso Omenan ja Leppävaaran terveysasemilla. Korona rassaa, kertoo asiantuntija.
– Pandemia lisäsi merkittävästi julkisen terveydenhuollon tehtävien määrää. Eri vaiheissa pandemiaa henkilöstöä on kohdennettu muun muassa tartunnanjäljitykseen, rokottamiseen ja koronapotilaiden hoitoon.
– Siirsimme terveysasemien henkilöstöä turvaamaan Espoon sairaalan toimintaa omikron-variantin moninkertaistaessa sairastuneiden määrät. Infektio-oireisten potilaiden hoitoon liittyvät suoja- ja varotoimenpiteet ovat heikentäneet tuottavuutta, kertoo Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.
Kilon terveysasemalla T3-luku on vain 2 päivää.
– Espoossa on alettu valmistella tiimiterveysaseman toimintamallia ensin Kilon asemalla ja sen jälkeen Iso Omenan ja Kalajärven asemilla. Kilo on toiminut tiimiterveysasemamallissa marraskuun 2021 puolivälistä. Iso Omena käynnistää toimintamallin maaliskuussa ja Kalajärvi huhtikuun alussa.
"Espoolaisten on mahdollista vaihtaa terveysasemaa kerran vuodessa"
Paanasen mukaan Kilossa hoitoon pääsyä kuvaava T3-aika on ollut 0-5 päivää joka viikko uuden toimintamallin käyttöönoton jälkeen. Johtaja toteaa, että positiivista kehitystä on havaittavissa myös muualla.
– Alkuvuonna 2022 olemme saaneet muillakin terveysasemilla kuin Kilossa T3-ajan laskemaan. Esimerkiksi Samarian ja Tapiolan terveysasemilla T3 on vaihdellut helmikuun puolivälistä lähtien välillä 14-42.
Hoitoonpääsy vaihtelee suuresti riippuen siitä, missä päin kaupunkia sattuu asumaan. Entä kansalaisten yhdenvertaisuus?
– Espoolaisten on mahdollista vaihtaa terveysasemaa kerran vuodessa. Pyrimme kuitenkin eri tavoin parantamaan hoitoonpääsyä, niin tiimiterveysasemilla kuin muillakin asemilla, jotta palvelu olisi yhdenvertaista eri alueilla, Paananen sanoo.
"Hoitoonpääsy pääasiassa onkin tätä parempaa"
Vastaavasti esimerkiksi Turussa odotusaika maaliskuun alussa kiireettömään hoitoon vaihteli Varissuon 14 päivästä Mäntymäen 46 päivään.
Tampereella helmikuun loppupuolella T3 vaihteli Hervannan 1,5 päivästä 42 päivään. 42 päivää kirjattiin Tampereella kuuden aseman osalta.
Helsingin johtajaylilääkäri Lukkarinen kertoo, että hoitoonpääsy on tosiasiassa parempaa kuin T3 antaa ymmärtää.
– Lääkärien tulee olla mallissa käytettävissä eikä sidottuna ajanvarausvastaanottoihin, joten heille ei voida avata ajanvarausvastaanottoja ajanvarauskirjojen kautta. Näin ollen T3, joka kertoo kolmannen vapaan ajan mediaanin lääkärien osalta, ei mittarina Vuosaaressa toimi. Tästä syystä olemme sovitusti laittaneet hoitotakuun 90 päivään tähän julkaistavaan tulokseen, vaikka hoitoonpääsy pääasiassa onkin tätä parempaa.
"Millään terveysasemalla Espoossa jonotusaika ei ole 90 päivää"
Myös Paananen kokee, että nykyinen mittaustapa ei ole optimaalinen, vaan vaatisi kehittämistä.
– T3-aika kertoo ns. ”vapaan kolmannen varattavissa olevan ajan”. Espoossa avataan lääkäreiden ajanvarauskirjoja viisi viikkoa eteenpäin. Hoitoon on siten päässyt viimeistään 5 viikon kohdalla ajanvarauksesta. Mikäli aikaa ei ole jollekin potilaalle voitu antaa, T3-ajaksi on merkitty 90 päivää.
– T3-aika ei siten kuvaa jonotusaikaa eli millään terveysasemalla Espoossa jonotusaika ei ole 90 päivää. Tulemme korvaamaan nykyisen T3-ajan mittarilla, joka kuvastaa paremmin ja ymmärrettävämmin hoitoonpääsyä, Paananen toteaa.
Helsingin terveysasemien lääkäriaikojen tuorein raportoitu tilanne: