George Russell hylättiin, Lewis Hamilton nousi voittajaksi – näin Belgian F1-osakilpailu eteni

F1-kausi jatkui sunnuntaina Belgian osakilpailulla. MTV Urheilu seurasi kello kisaa hetki hetkeltä.

Kisa käynnistyi Mercedeksen kannalta hienosti, kun Lewis Hamilton nousi lähdössä Sergio Perezin ohi toiseksi ja muutamaa kierrosta myöhemmin kisan kärkeen ohi Charles Leclercin.

Hamilton näytti olevan ajamassa turvalliseen voittoon, mutta George Russellin taktinen veto muutti kisan suunnan. Russell oli ainoa kuljettaja, joka päätti ajaa maaliin yhden varikkopysähdyksen turvin.

Hamilton sai Russellin kiinni, muttei pystynyt ohittamaan tallitoveriaan.

Kisan jälkeen George Russell kuitenkin hylättiin, koska hänen autonsa oli 1,5 kiloa liian kevyt, joten Hamilton nousi lopulta voittajaksi.

F1-liveseuranta, Belgian GP:

Lopputulokset: 

1. Lewis Hamilton, Mercedes (+0,526)
2. Oscar Piastri, McLaren (+1,173)
3. Charles Leclerc, Ferrari (+8,549)
4. Max Verstappen, Red Bull (+9,226)
5. Lando Norris, McLaren (+9,850)
6. Carlos Sainz, Ferrari (+19,795)
7. Sergio Perez, Red Bull (+43,195)
8. Fernando Alonso, Aston Martin (+49,963)
9. Esteban Ocon, Alpine (+52,552)
10. Daniel Ricciardo, RB (+54,926)
11. Lance Stroll, Aston Martin (+63,011)
12. Alex Albon, Williams (+63,651)
13. Pierre Gasly, Alpine (+64,365)
14. Kevin Magnussen, Haas (+66,631)
15. Valtteri Bottas, Sauber (+70,638)
16. Yuki Tsunoda, RB (+76,737)
17. Logan Sargeant, Williams (+86,057)
18. Nico Hülkenberg, Haas (+88,833)
DNF Guanyu Zhou, Sauber
DSQ George Russell, Mercedes

Kello 20.00: Jättimäinen käänne F1-kisan lopputuloksissa. George Russellin suoritus on hylätty, koska hänen autonsa oli kisan jälkeisessä punnituksessa 1,5 kiloa liian kevyt. Kisan voittajaksi nousee Lewis Hamilton!

Ruutulippu: Yhden pysähdyksen taktiikalla ajanut Russell tekee huiman tempun ja ajaa voittoon! Lewis Hamilton on toinen ja Oscar Piastri kolmas. Koko kärkikolmikko ylitti maaliviivan 1,1 sekunnin sisällä toisistaan.

Kierros 44/44: Ei riitä Hamiltonin vauhti Kemmelin suoralla ohitusyritykseen. Näyttää siltä, että Russell ajaa tänään voittoon. Vajaa kierros kuitenkin vielä jäljellä.

Kierros 43/44: Oscar Piastri on hiipinyt Mercedes-kaksikon kantaan ja pian lähdetään viimeiselle kierrokselle! Tästä tulee jännittävä loppu!

Kierros 42/44: Hamilton on lähellä, mutta ei vieläkään tarpeeksi lähellä. Reilu kaksi kierrosta matkaa maaliin!

Kierros 41/44: Mercedes antaa kuljettajilleen vapaat kädet ajaa kilpailun voitosta, mutta painottaa tiimiradiossa sitä, että toiselle on jätettävä runsaasti tilaa kaksinkamppailun yhteydessä.

Kierros 40/44: Kohta nähdään otatus tämän kilpailun voitosta. Lewis Hamilton on noussut jo lähes sekunnin päähän kisaa johtavasta Russellista. Viisi kierrosta vielä matkaa maaliin!

Kierros 39/44: Sainz ohittaa Perezin ja nousee kilpailussa seitsemänneksi.

Kierros 38/44: Verstappen ja Norris ovat nyt puolestaan ajaneet Leclercin kiinni. Taaempana Sainz on aivan Perezin kontissa. Joka puolella rataa käydään mielenkiintoisia kamppailuja sijoituksista.

Kierros 38/44: Valtteri Bottas on käynyt toistamiseen varikolla ja pudonnut 16:nneksi.

Kierros 36/44: Tästä saadaan kyllä todella jännittävä loppu! Hamilton ajaa vauhdilla kisaa johtavaa Russellia kiinni, mutta ero on yhä 4,3 sekuntia Russellin eduksi.

Myös kolmossijasta käydään hurjaa taistelua. Piastri syöksyy tyylikkäästi Leclercin ohi ja nousee kolmanneksi. Ero Hamiltoniin 5,4 sekuntia.

Lando Norris on puolestaan alle sekunnin päässä Verstappenista ja kärkkyy kuumeisesti omaa iskunpaikkaansa.

Kierros 35/44: Piastri hakee ohitusta ja ajaa Leclercin rinnalle, mutta monacolainen pitää toistaiseksi vielä pintansa ja kakkossijansa.

Kierros 34/44: Valtteri Bottas on tällä hetkellä hienosti kiinni 10. sijassa, mikä oikeuttaisi MM-pisteeseen. Bottas on käynyt varikolla yhden kerran.

Kärjessä Oscar Piastri on hilannut itsensä Leclercin kantaan. Voi olla, että kohta nähdään ohitusyritys.

Kierros 32/44: Russell johtaa kisaa, mutta ei ole käynyt vielä toistamiseen varikolla. Brittikuski vaikuttaisi yrittävän yhden pysähdyksen taktiikkaa ja haluaa jatkaa radalla. Mielenkiintoista nähdä, kuinka temppu onnistuu.

Kierros 31/44: Perez on suurissa vaikeuksissa muiden kärkikuskien kanssa. Nyt Lando Norris syöksyy Kemmelin suoralla meksikolaisen ohi.

Kierros 30/44: Norris tulee varikolle ja putoaa Perezin ja Verstappenin taakse seitsemänneksi. Tovia myöhemmin Perez päästää Verstappenin ohitseen viidenneksi.

Kierros 29/44: Verstappen ja Sainz tulevat varikolle.

Verstappen palaa radalle seitsemänneksi ja Sainz kahdeksanneksi.

Kierros 28/44: Kisaa johtava Oscar Piastri ajaa hurjaa vauhtia kärjessä! Hän kellotti edellisellä kierroksella kisan nopeimman kierroksen.

Kierros 27/44: Kisan kärjessä tapahtuu! Leclerc ja Hamilton tekevät varikkopysähdykset perättäisillä kierroksilla. Leclercin undercut ei onnistu ja Hamilton ehtii Ferrari-kuskin eteen.

Hamilton on kuitenkin kahden sekunnin päässä Sainzista, joka saattaa avittaa jollain tavalla tallitoveriaan.

Kierros 23/44: Lando Norris on ajanut Max Verstappenin kiinni ja kärkkyy ohituspaikkaa. Nähdäänkö pian tulinen taisto kaksikon välillä?

Kierros 22/44: Nyt Perez otetaan toistamiseen varikolle! Kovaa rengasta laitetaan meksikolaisen autoon.

Kierros 21/44: George Russell ohittaa Sergio Perezin ja nousee neljänneksi. Voi olla, että pian Perez päästää Verstappeninkin ohitseen.

Kierros 20/44: Noh, sen taktiikan voikin unohtaa heti, sillä Sainz otetaan nyt varikolle. Pysähdys sujuu hienosti. Mediumit alle ja espanjalainen takaisin radalle sijalle kahdeksan.

Ero edessä ajavaan Norrisiin on nyt 4,6 sekuntia.

Kierros 20/44: Carlos Sainz ja Ferrari saattavat hyvinkin yrittää yhden pysähdyksen taktiikkaa. Ferrari esitti Sainzille epäilyksen siitä, kestäisikö medium-renkaat loppuun asti, mutta Sainz pyysi tallia odottamaan.

Kierros 19/44: Taaempana Valtteri Bottas ohittaa Nico Hülkenbergin ja nousee kisassa 14:nneksi. Hieno ohitus!

Kierros 16/44: Ja nyt tulee Norriskin sisään. Norris putoaa varikkopysähdyksensä myötä kahdeksanneksi. Ei mennyt McLarenin taktiikka tältä osin kovinkaan nappiin.

Kärjessä ajava Sainz puolestaan sortuu ajovirheeseen ja ajautuu hiekalle. Hän pystyy kuitenkin palaamaan radalle ilman suurempaa haaveria.

Kierros 14/44: Alonso tulee kolmossijalta varikolle ja tilanne kärjen osalta normalisoituu hieman. Kärjessa ajavat Sainz ja Norris eivät kuitenkaan ole vielä käyneet varikolla.

Kierros 12/44: Leclercin vuoro tulla varikolle. Ferrari-kuski palaa radalle tutulle paikalle Hamiltonin taakse ja Perezin eteen. Sainz, Norris ja Alonso jatkavat vielä radalla.

Samalla Piastri ohittaa Perezin ja nousee kisassa kuudenneksi.

Kierros 11/44: Hamilton, Perez ja Piastri tulevat seuraavalta kierrokselta sisään. Hamilton ja Perez palaavat Russellin ja Verstappenin edelle, mutta Piastri jää Russellin taakse. 

Piastri kuitenkin pystyy kuittaamaan Russellin seuraavalla suoralla.

Kierros 10/44: Russell ja Verstappen tekevät peliliikkeen ja tulevat varikolle ensimmäisinä kärkikuljettajina. Kovat renkaat alle ja kaksikko takaisin radalle sijoille 13 ja 14.

Saa nähdä, miten muut reagoivat.

Kierros 10/44: Kisan kärki ajaa nyt seesteisesti peräkkäin, eikä kukaan ole juurikaan pystynyt haastamaan edessä ajavaa kuljettajaa.

Kierros 10/44: Albon ja Gasly kävivät Bottaksen edestä varikolla ja suomalainen on noussut nyt 11:nneksi.

Kierros 8/44: Hamilton kontrolloi kilpailua ja ero Leclerciin on nyt 1,7 sekuntia. Tässä tämänhetkinen tilanne:

1) Hamilton 2) Leclerc 3) Perez 4) Piastri 5) Russell 6) Sainz 7) Norris 8) Verstappen 9) Alonso 10) Albon /// 13) Bottas

Kierros 5/44: Belgiassa DRS-etäisyyden sisällä pysyminen on äärimmäisen tärkeää, mutta nyt näyttää siltä, että Perez on jäänyt Leclercista yli sekunnin päähän.

Perezin takana letka on pysynyt tiiviissä nipussa ja aina kahdeksantena ajavaan Verstappeniin asti, joka on kuronut noin kahden sekunnin eron Alonsoon.

Kierros 3/44: Sauberin Guanyu Zhoun auto on hyytynyt ja kiinalaisen kisa menee pilalle. Hän pystyy kuitenkin tuomaan autonsa varikolle.

Kierros 3/44: Hamilton syöksyy Kemmelin suoralla Leclercin ohi ja siirtyy kilpailun johtoon!

Kierros 1/44: Verstappen on aloittanut väkevän nousunsa ja on avauskierroksen jälkeen jo yhdeksäs. Myös Bottas on parantanut lähdössä yhden sija ja ajaa nyt 13:ntena.

Lähtö: Charles Leclerc saa mainion lähdön ja pitää helposti ykkössijansa. Toisesta ruudusta startannut Sergio Perez puolestaan joutuu taipumaan Lewis Hamiltonille ja meksikolainen on nyt kolmas.

Kaiken kaikkiaan siisti lähtö ja kolaroinnilta vältyttiin.

Kello 16.00: Autot lähtevät lämmittelykierrokselle!

Kello 15.52: Viime vuodet Belgiassa ovat olleet Verstappenin juhlaa, sillä hän on voittanut Spassa kolmesti peräkkäin. Verstappen lisäksi Belgian GP:n ovat urallaan onnistuneet voittamaan nykykuskeista myös Lewis Hamilton (4), Charles Leclerc (1) ja Daniel Ricciardo (1).

Kello 15.50: Lauantaina sade väritti aika-ajoja, mutta tänään kisa saadaan ajaa suurella todennäköisyydellä kuivissa olosuhteissa.

Kello 15.48: Vahvasti kautensa aloittaneet Red Bull ja Max Verstappen ovat olleet viime kisoissa pinteessä vauhtiaan parantaneiden McLareneiden, Mercedeksen ja paikoin Ferrareidenkin kanssa ja kolmessa edelliskisassa Red Bull on jäänyt ilman voittoa. 10 lähtöruudun rangaistus ei ainakaan helpota Verstappenin taakkaa, mutta Spassa on tunnetusti helpompi tehdä ohituksia kuin monella muulla F1-radalla.

Kello 15.45: Kauden ensimmäisiä MM-pisteitään yhä jahtaava Valtteri Bottas lähtee päivän kilpailuun 14. lähtöruudusta.

Kello 15.40: Oikein mukavaa sunnuntaita ja tervetuloa F1-liveseurannan pariin! Tänään ajetaan Belgiassa! Kisa käynnistyy 20 minuutin kuluttua.

Lue myös:

    Uusimmat