Oscar Piastri voitti dramaattisen F1-kisan, lopussa raju kolari – näin Azerbaidzhanin GP eteni

McLarenin Oscar Piastri ajoi dramaattiseksi kääntyneen Azerbaidzhanin GP:n voittoon.

Kisa alkoi sopuisasti, eikä ensimmäisillä kierroksilla nähty isompia haavereita. Ferrarin Charles Leclerc onnistui pitämään kärkipaikan hallussaan ja hän karkasi ensimmäisellä vedolla kuuden sekunnin päähän McLarenin Oscar Piastrista.

Varikkopysähdysten yhteydessä Piastri kuroi eron kiinni. Kisan iso käänne nähtiin kierroksella 20, kun Piastri teki päättäväisen ohitusliikkeen radan ensimmäisessä mutkassa. Auto sisälle ja ei muuta kuin ohi.

Piastri ei päässyt kuitenkaan karkuun. Leclerc roikkui pitkään hänen puskurissaan kiinni.

Kisan loppuhetkillä nähtiin melkoista draamaa, kun toisena ollut Leclerc, kolmantena ollut Red Bullin Sergio Perez ja neljäntenä ollut Ferrarin Carlos Sainz kävivät kisaa. Perez yritti hakea ohitusta Leclercistä, joka onnistui peittämään liikkeen. Samalla hetkellä Sainz nousi Perezin rinnalle ja pääsi jo tämän edelle.

Sainz yritti lähteä peittämään Pereziä. Seurauksena oli kolari ja molemmat ajautuivat seinään.

Sekä Perez että Sainz joutuivat keskeyttämään toiseksi viimeisellä kierroksella.

Törmäyksen myötä Mercedeksen George Russell kipusi kolmanneksi.

Voittoon ajoi McLarenin Oscar Piastri ennen Leclerciä.

McLarenin Lando Norris teki kisan aikana melkoisen nousun, kun hän kiri 15. ruudusta aina neljänneksi. Norris ohitti kisan loppuvaiheilla MM-sarjan johtajan, Red Bullin Max Verstappenin, joka oli viides.

Sauberin Valtteri Bottas oli koko kisan ajan joukon hännillä. Hän oli viimeinen maaliin ajanut kuljettaja sijalla 16.

Kisan lopputulosten myötä McLaren nousi nyt valmistajien sarjassa kärkeen ohi Red Bullin. McLarenilla on 476 ja Red Bullilla on nyt 456 pistettä.

Seuranta, F1:n Azerbaidzhanin GP:

Lopputulokset:
1. Piastri
2. Leclerc +10,9
3. Russell +31,3
4. Norris +36,1
5. Verstappen +77,0
---------------
16. Bottas +1L

Maali: Dramaattisesti loppui Azerbaidzhanin GP. Sen voittoon ajaa McLarenin Oscar Piastri, joka onnistui pitämään Ferrarin Charles Leclercin takanaan. Mercedeksen George Russell nousee lopun kolarin myötä palkintokorokkeelle. McLarenin Lando Norris kipusi kisan aikana aina neljänneksi. Red Bullin Max Verstappen on viides ja Sauberin Valtteri Bottas on 16:s.

Kierros 50/51: Paljoa ei Sainz muuta linjaa, mutta riittävästi. Sainzin takarengas takertuu Perezin autoon ja molemmat seinään. Ohhoh. Ja virtuaalinen turva-auto radalla. Se on siinä samalla se kisa.

Kierros 50/51: Oi, oi, oi! Ferrarin Sainz ja Red Bullin Perez osuvat yhteen! Draamaa!

Kierros 49/51: Ja sieltä, Lando Norris ohittaa Max Verstappenin ja nousee sijalle kuusi. Vahvaa kisaa ajaa Norris, joka lähti kilpailuun vasta sijalta 15.

Kierros 48/51: No nyt menee jännäksi! Leclerc valittelee, että takarenkaat ovat aivan finito eli loppu. Perez hakee ohitusta. Kärjessä Piastri karannut yli kahden sekunnin päähän.

Kierros 47/51: Aston Martinin Stroll keskeyttää jarruvikaan. Sauberin sisällä Zhou nousee Bottaksen edelle. Suomalainen taas joukon viimeisenä, sijalla 18.

Kierros 46/51: Kärjessä Piastri pitää yhä Leclerciä takanaan. Toinen Ferrari-kuski Sainz on noussut kaikessa hiljaisuudessaan Red Bullin Perezin imuun. Verstappenin ja Norriksen ero nyt neljä sekuntia.

Kierros 45/51: Ennuste on, että Norris pääsee hakemaan ohitusta neljän kierroksen sisällä. Eli matka näyttää riittävän britille.

Kierros 44/51: Kovaa vauhtia tulee nyt McLarenin Norris. Ero kutistuu ja kutistuu Verstappeniin nähden. Norris näillä näppäimillä kuuden sekunnin päässä Verstappenista.

Kierros 43/51: Norris yhdeksän sekunnin päässä Verstappenista. Norrikselle kisan nopein kierros, 1.45,255, kun Verstappen samaan aikaan 1.46,798.

Kierros 42/51: Leclerc on koko ajan alle sekunnin päässä Piastrista. Myös Red Bullin Perez on päässyt taas kaksikon tuntumaan. Melkoinen voittotaistelu käydään vielä kisan loppuvaiheilla.

Kierros 41/51: Nyt hakee Leclerc ohitusta Piastrista. Leclerc raportoi aiemmin, että Piastri on renkaiden kanssa ongelmissa.

Kierros 40/51: Norris 1.45,662, kun Verstappen 1.47,340. Ero nyt 13 sekuntia MM-sarjan kärkikaksikon välillä.

Kierros 39/51: Leclercille ehdotetaan "suunnitelmaa C", johon Leclerc vastaa, että "ei, se on tyhmä vaihtoehto". Eli Leclercille ehdotetaan vielä yhtä pysähdystä, josta monacolainen ei innostu.

Kierros 38/51: Nyt tulee McLarenin Norris sisään. Britti tippuu sijalle seitsemän. Eli vain Russell ja Verstappen ehtivät edelle. Ja Verstappen on 15,5 sekunnin päässä. Norriksella vielä selkeä rengasetu kisan loppuun Verstappeniin nähden.

Kierros 36/51: Norris tekee nyt loistotyötä vanhoilla renkailla: 1.47,5 ja Albon 1.47,9. Britti on koko ajan nopeampi kuin Albon.

Leclercille viestitään, että "box opposite to McLaren" eli että hänen pitäisi tehdä vastakkain liike Piastriin nähden. Psykologiset pelit menossa nyt kärjessä. Kumpikaan ei tule kuitenkaan varikolle.

Kierros 35/51: Kisan kärkikuskille Piastrille raportoidaan, että hänen takarenkaansa näyttävät paremmalta kuin Leclercin. Ferrarin monacolaiskuljettajan eturenkaat näyttävät puolestaan "paremmalta".

Kierros 34/51: Russell ohittaa Verstappenin! Russell nyt kuudes ja Verstappen seitsemäs.

Kierros 33/51: Joukon hännillä Aston Martinin Stroll ohittaa Sauberin suomalaiskuskin Bottaksen. Bottas nyt sijalla 19.

Kierros 33/51: Hurja kärkitaistelu menossa! Leclerc käy jo Piastrin rinnalla. Piastrilta melkoinen peittoliike, hyvä ettei kolahda. Huh!

Kierros 32/51: Williams ottaa Albonin ensimmäisenä sisään. Samaan aikaan Mercedeksen Russell meinaa jo ohittaa Verstappenin.

Kierros 31/51: Norrikselle sanotaan jo, että sisään. Ja sitten toinen käsky. Norris ja Albon vetävät yhä kisan alun renkailla menemään.

Kierros 30/51: Piastri ja Leclerc käyvät kisan kärjessä omaa taisteluaan, kun taas Albon (5:s), Norris (6:s), Verstappen (7:s) ja Russell (8:s) ovat possujunassa.

Sauberin Valtteri Bottas on sijalla 18. Takana on vain Aston Martinin Lance Stroll, joka ajaa suomalaista kiinni.

Kierros 29/51: Nyt hakee Leclerc ohitusta Piastrista. Ei riitä. Piastri onnistuu peittämään.

Kierros 28/51: Williams kulkee niin hyvin suorilla, että ei meinaa päästä Norris avattavan takasiiven avulla edelle.

Kierros 27/51: Kärjessä Leclerc roikkuu yhä Piastrin puskurissa kiinni. Ero koko ajan puolen sekunnin ja sekunnin välillä. Red Bullin Perez sekunnin päässä Leclercistä. McLarenin Norris hakee puolestaan ohitusta Williamsin Albonista.

Kierros 25/51: Verstappen valittelee, että hänen jarrunsa eivät oikein toimi. Verstappen yhä McLarenin Norriksen takana. Verstappen oikaisi jo yhden mutkan, kun hän ei meinannut saada autoa kääntymään.

Kierros 24/51: Ferrarin Sainz poimii Williamsin Albonin ja nousee neljänneksi. McLarenin Norris ja Red Bullin Verstappen käyvät melkoista taistelua. Norrikselta kovia puolustusliikkeitä.

Kierros 23/51: Ferrarin Sainz ohittaa Norriksen ja espanjalainen nousee viidenneksi. Nyt puolestaan Red Bullin Max Verstappen hakee ohitusta MM-uhkaajastaan Norriksesta.

Kierros 22/51: Leclerc pysyy nyt niin sanotussa DRS-junassa eli sekunnin päässä Piastrista. Red Bullin Perez on samalla tavalla Leclercin imussa.

Kierros 21/51: Leclerc roikkuu alle sekunnin päässä Piastrista, joka ei meinaa nyt päästä karkuun.

Kierros 20/51: Oi! Komea ohitus McLarenin Piastrilta ja australialainen kisan kärkeen. Vamos. Olipa tyylikäs veto Piastrilta. Päättäväisesti sisälle ja ensimmäisessä mutkassa ohi.

Kierros 19/51: Kärjessä Leclercin lähes kuuden sekunnin kaula on huventunut aivan totaalisesti. Piastri taas alle sekunnin päässä monacolaisesta.

Kierros 19/51: Nyt pääsee Red Bullin Perez Williamsin Albonin edelle. Perez nyt kolmantena ja Albon neljäntenä.

Kierros 18/51: Sainz sisään, huono pysähdys. Sainz palaa radalle Red Bullin Verstappenin eteen. McLarenin Piastri ohitti Williamsin Albonin, joka ei ole vielä käynyt varikolla.

Kierros 17/51: Kisan kärkikuski Leclerc sisään ja Ferrarilta loistopysähdys. Leclerc palaa radalle Williamsin Albonin eteen. Sainz nyt kärjessä, mutta hän ei ole tehnyt vielä omaa stoppiaan.

Kierros 16/51: Norris tekee melkoisen palveluksen tallikaverilleen Piastrille, joka palaa radalle Perezin eteen. Norriksen pidättely auttoi, kun Perez jäi muutaman kymmenyksen erolla Piastrin taakse.

Racing Bullsin Tsunodalle keskeytys.

Kierros 16/51: McLaren pyytää, että Norris pidättelee Red Bullin Pereziä takanaan. Samalla Piastri sisään.

Kierros 14/51: Kisan kärjessä Leclerc on repinyt kuuden sekunnin eron McLarenin Oscar Piastriin. Sainz nyt kolmantena, Williamsin Alex Albon neljäntenä ja McLarenin Norris viidentenä. Red Bullin Sergio Perez palasi radalle sijalle kuusi.

Kierros 14/51: Sitten Perez sisään kisan kolmospaikalta.

Kierros 13/51: Verstappen palaa radalle sijalle 10. Russell nyt sijalla 12. Myös toinen Mersu-kuski Hamilton kävi varikolla. 

Kierros 13/51: Sitten lisää pysähdyksiä. Red Bullin Max Verstappen ja Mercedeksen George Russell sisään.

Kierros 12/51: Kärkikymmeniköstä Aston Martinin Fernando Alonso sisään. Sama homma Sauberin Valtteri Bottaksella. Suomalainen nyt joukon viimeisenä (20:s).

Kierros 11/51: Todella vaikeaa on Bottaksella. Nyt puolestaan Alpinen Esteban Ocon poimii suomalaisen, joka on sijalla 19.

Kierros 11/51: Varikkoruletti käyntiin, kun Williamsin Franco Colapinto tulee sisään. 

Kierros 10/51: Sauberin Valtteri Bottaksella ankea kisa menossa. Tallikaveri Guanyu Zhou poimii suomalaisen ja nousee sijalle 17.

Kierros 10/51: Hyvin siisti kisa ollut tähän mennessä. Aston Martinin Stroll ja Racing Bullsin Tsunoda osuivat hieman yhteen avauskierroksella, mutta siinä kaikki.

Kierros 9/51: Kärjessä Ferrarin Charles Leclerc on nyt loistovauhdissa. Leclerc repinyt kahden ja puolen sekunnin eron Piastriin nähden.

Kierros 8/51: Norris poimii Bearmanin ja nousee sijalle kymmenen. Norris kivunnut jo viisi askelta ylöspäin.

Sauberin Valtteri Bottas on jäänyt jumiin Racing Bullsin Yuki Tsunodan taakse.

Kierros 7/51: Taaempana McLarenin Norris on ajanut Haasin Oliver Bearmanin kiinni. Kaksikon välinen ero sekunti. Bearmanin jälkeen Norriksella pari Williamsia ja Aston Martinin Fernando Alonso edessä.

Kierros 6/51: McLarenin Piastri alle sekunnin päässä kisaa johtavasta Leclercistä. Saapa nähdä, että tuleeko kohta hyökkäys.

Kierros 5/51: Racing Bullsin Tsunoda ja Aston Martinin Stroll osuivat ensimmäisellä kierroksella yhteen. Stroll koki tämän myötä rengasrikon ja Tsunodalla auto hajalla. Japanilainen on Sauberin suomalaiskuskin Bottaksen edellä sijalla 16.

Kierros 4/51: Kärjessä Ferrarin Charles Leclerc ei pysty tekemään eroa McLarenin Oscar Piastriin nähden. Piastri koko ajan sekunnin päässä.

Kierros 3/51: Hamilton poimii Hamiltonin ja Norris poimii Racing Bullsin Yuki Tsunodan. Hamilton nyt 16:s, Bottas 17:s ja Norris 11:s.

Kierros 2/51: McLarenin Norris tekee kovaa nousua taaempana. Bottaksella tuttu taho takana, kun hänen entinen tallikaverinsa Lewis Hamilton on sijalla 17.

Lähtö: Red Bulleilta hyvä lähtö. Sergio Perez ohittaa ensimmäisissä mutkissa toisen Ferrari-kuskin Carlos Sainzin ja nousee kolmanneksi. Max Verstappen sen sijaan poimii Mercedeksen George Russellin. Taaempana McLarnin Lando Norris nousee heti avauskierroksella kolme sijaa (12:s). Aston Martinin Lance Strollille rengasrikko. Sauberin Valtteri Bottas sijalla 16.

------------------------------------------------------------------------------

Kello 14.00: Lämmittelykierros käynnissä.

Kello 13.58: Williamsin Alex Albon, Racing Bullsin Daniel Ricciardo, McLarenin Lando Norris, Sauberin Guanyu Zhou, Alpinen Pierre Gasly ja Esteban Ocon kovan seoksen pyörillä kisaan. Muilla mediumit eli keskikovan seoksen pyörät alla.

Kello 13.55: Tiivistettynä vielä kisan lähtöasetelmat: Ferrari on ollut nopea Bakussa ja Charles Leclerc on suurin voittajasuosikki. McLarenin Oscar Piastri yrittää kuitenkin lyödä kapuloita monacolaisen rattaisiin. 

McLarenin brittikuski Lando Norris on vasta ruudussa 15. Mercedeksen Lewis Hamilton lähtee kilpailuun varikkosuoralta.

Kuljettajien MM-sarjaa johtava Max Verstappen on hänkin vasta ruudussa kuusi.

Kello 13.50: Tällä kaudella peräti seitsemän eri kuljettajaa on juhlinut kisan voittoa. Verstappenilla ykköspaikkoja on seitsemän, kun taas Mercedeksen Lewis Hamilton, McLarenin Lando Norris ja Ferrarin Charles Leclerc ovat kukin napanneet kaksi voittoa.

Kello 13.45: Azerbaidzhanissa autot on saatu ruudukkoon. Sää on mitä mainioin, ilman lämpötila +27 ja radan +46.

Tämän päivän kisassa ajetaan 51 kierrosta. Kilpailun yhteispituus: 306,049 kilometriä.

Red Bullin kuljettajat ovat juhlineet kolmena edellisenä vuonna Azerbaidzhanin katurännissä voittoa. Sergio Perez oli ykkönen sekä vuonna 2021 että -23. Max Verstappen nousi palkintopallin keskimmäiselle korokkeelle vuonna 2022.

Valtteri Bottas voitti Azerbaidzhanin GP:n vuonna 2019, kun hän ajoi Mercedeksellä.

Kello 13.40: F1:ssä koko kauden isoin käänne on liittynyt Red Bullin tilanteeseen. Red Bull dominoi alkukaudella, mutta nyt se on jäänyt jopa muiden jalkoihin. 

Red Bullin sisällä on myrskynnyt ja yksi merkittävä tarinajyvänen on liittynyt tallin ikoniseen suunnittelijaguruun Adrian Newey'hyn. Hän kun päätti jättää Red Bullin.

Kello 13.35: Verstappenin MM-johto on huventunut kesän edetessä. McLarenin Norris on kaventanut Verstappenin etumatkan 62 pisteeseen.

Kuljettajien TOP 5:

SijaKuljettajaTalliPisteet
1.
 
Max Verstappen
 
Red Bull303
2.Lando NorrisMcLaren241
3.Charles LeclercFerrari217
4.Oscar PiastriMcLaren197
5.Carlos SainzFerrari184

Valmistajien puolella Red Bull ja McLaren käyvät kovaa kisaa kärkipaikasta, eikä Ferrarikaan ole kaukana.

Valmistajien TOP 5:

SijaTalliPisteet
1.Red Bull446
2.McLaren438
3.Ferrari407
4.Mercedes292
5.Aston Martin74

Kello 13.30: F1:ssä tämän viikon isoin puheenaihe on liittynyt McLareniin jo ennen Norriksen lauantain katastrofia. Brittitalli kun ilmoitti, että Lando Norris on sen loppukauden ykköskuski. Eli McLaren on valmis tekemään tallimääräyksiä, jotta Norris voi taistella kuljettajien maailmanmestaruudesta Red Bullin Max Verstappenia vastaan.

Kello 13.25: Lauantain aika-ajossa isoin puheenaihe liittyi McLarenin Lando Norrikseen, joka jäi ensimmäiseen osioon.

Kello 13.20: Ferrarin Charles Leclerc lähtee siis paalupaikalta iltapäivän kisaan. McLarenin Oscar Piastri on ruudussa kaksi ja toinen Ferrari-kuski Carlos Sainz on ruudussa kolme.

Päivän kisan lähtöjärjestys on mennyt lähdön alla uusiksi, kun Mercedeksen Lewis Hamilton ja Alpinen Esteban Oconin autoihin on asennettu uusia moottoriosia. Hamilton ja Ocon lähtevät kisaan varikkosuoran puolelta.

Sauberin Valtteri Bottas on nyt ruudussa 16. McLarenin Lando Norris (15.) lähtee Bottaksen viereltä iltapäivän kisaan.

Kello 13.15: Tervetuloa F1:n Azerbaidzhanin GP:n liveseurannan pariin. Kisa käynnistyy Suomen aikaan kello 14. Ennen tätä perkauksessa lähtökohdat iltapäivän tykitykseen.

Lue myös:

    Uusimmat