Lando Norris pesi hurjalla erolla Max Verstappenin, Valtteri Bottaksella tuttu sävel – näin F1:n Hollannin GP eteni

McLarenin Lando Norris oli ylivertainen F1:n sunnuntain Hollannin GP:ssä. Norris menetti kisan alkuvaiheilla kärkipaikan Red Bullin Max Verstappenille. Norris pystyi kuitenkin ohittamaan Verstappenin. Sen jälkeen Norris meni menojaan.

Norris lähti kisaan paalupaikalta, kun hän päihitti MM-sarjaa johtavan Red BullinVerstappeninlauantain aika-ajossa yli kolmen kymmenyksen erolla.

Norriksen auto suti lähdössä, minkä Verstappen hyödynsi. Kotiyleisön suosikki kirmasi kärkeen.

Verstappen piti ykköspaikan hallussaan aina kierrokselle 18 asti. Sitten seinä tuli vastaan. McLarenin brittikuski Norris onnistui ohittamaan Verstappenin, joka yritti vielä pysyä hyvän ystävänsä imussa. Norriksen vauhti oli kuitenkin liikaa.

Maalissa Norris repäisi peräti 22,8 sekunnin eron Verstappeniin nähden. Norris ajoi vielä loppuun kisan nopeimman kierroksen, minkä myötä hän kavensi Verstappenin MM-johdon 70 pisteeseen.

Ferrari onnistui omassa varikkotaktiikassaan loistavasti, kun Charles Leclerc nousi ensimmäisten pysähdysten yhteydessä viidenneltä paikalta kolmanneksi. Leclerc kävi kisan loppuvaiheilla kovan taiston McLarenin Oscar Piastria vastaan. Piastrin taktiikka epäonnistui, kun hän tipahti selvästi ensimmäisen vedon loppuvaiheilla. Piastri ei onnistunut ohittamaan Lerclerciä loppuhetkillä ja näin Ferrarin monacolaiskuljettaja oli kolmas.

Sauberin Valtteri Bottas oli terävänä kisan alkuvaiheilla. Bottas oli ensimmäisellä kierroksella parhaimmillaan jo sijalla 13.

Realiteetit iskivät kuitenkin pahasti päin kasvoja, kun Bottas tipahti tuloslistalla alaspäin. Suomalainen oli lopulta 19:s eli kauden yleiseen trendiin nähden tutuilla sijoilla.

F1:n seuraava kisa ajetaan jo ensi viikolla Italian Monzan radalla.

Seuranta, F1:n Hollannin GP:

Lopputulokset:
1. Norris
2. Verstappen +22,8
3. Leclerc +25,4
4. Piastri +27,3
5. Sainz +32,1
---------------
19. Bottas +2L

Maali: Kyllä se Norris vaan kovan tempun tekee: britti lataa vielä nopeimman kierroksen 1.13,817. Red Bullin Max Versatppen jää Norriksesta peräti 22,8 sekuntia. Tämän myötä Norris kaventaa Verstappenin MM-johdon nyt 70 pisteeseen.

Ferrarin Charles Leclerc pitää kolmospaikan hallussaan. McLarenin Oscar Piastri jää hänestä 1,8 sekunnin päähän. Sauberin Valtteri Bottas on vasta 19:s. Surkea kisa taas Sauberilta.

Kierros 72/72: Viimeinen kierros käyntiin. Saa nähdä, että yrittääkö Norris vielä melkoista temppua eli nopeinta kierrosta. Ei välttämättä riitä, kun Mercedeksen Lewis Hamilton painoi pehmeän seoksen pyörillä niin kovaa jälkeä pysähdyksensä jälkeen.

Kierros 71/72: Toiseksi viimeinen kierros käyntiin. Piastri yhä puolentoista sekunnin päässä Leclercistä eli ei välttämättä nähdä enää mitään viimeistä taistoa palkintokorokepaikasta.

Kierros 68/72: Nyt körötellään tähän tahtiin maaliin ellei McLarenin Piastri tee vielä jotain viimeistä tempausta Ferrarin Leclerciä vastaan. Ei näytä siltä.

Norris kärjessä, Verstappen toisena, Leclerc kolmantena, Piastri neljäntenä. Ferrarin Sainz noussut viisi sijaa kisan aikana. Espanjalainen nyt viidentenä. Mercedeksen Lewis Hamilton kivunnut kisan aikana kuusi sijaa ylemmäs. Hamilton sijalla kahdeksan.

Kierros 64/72: Haasin Nico Hülkenberg joutuu luovuttamaan viimeisen pistesijan Aston Martinin Fernando Alonsolle. Hülkenberg ajanut jo 48 kierrosta kovan seoksen pyörillä.

Kierros 62/72: Vähän meinaa jäädä nyt McLarenin Piastri Ferrarin Leclercin taakse jumiin. Piastri yhä 1,2 sekunnin päässä Leclercistä, jolla toki jo 38 kierrosta vanhat renkaat alla.

Kierros 60/72: 13 kierrosta jäljellä. Kärjessä Norris näyttää närhen munat kotikisaa ajavalle Verstappenille. Ero 16,5 sekuntia. Ferrarin Leclerc pitää yhä McLarenin Piastria takanaan. Mercedeksen Russell yrittää kovasti jahdata Red Bullin Pereziä, joka on kuudentena. 

Sauberin Valtteri Bottas: sija 19.

Kierros 57/72: Rengaskuluman suhteen Haasin Nico Hülkenberg on ajanut kovan seoksen pyörillä jo 41 kierrosta. Hülkenberg on sijalla yhdeksän. Ferrarin Leclercillä 32 kierrosta vanhat kovan seoksen renkaat.

Sauberin Valtteri Bottas on yhä toiseksi viimeisenä eli sijalla 19. Ankeaa on. Bottas yli 15 sekunnin päässä vastaikää varikolla käyneen Williamsin Albonin takana.

Kierros 55/72: Yllättävä käänne, kun Mercedeksen George Russell otetaan sisään. Russell oli viidentenä ja hän tipahtaa nyt varikkopysähdyksen myötä seitsemänneksi. 

Kierros 52/72: Kisan voittajasta ei ole mitään epäselvyyttä ellei jotain yllättävää tule vastaan. McLarenin Lando Norriksella 14 sekunnin kaula Red Bullin Max Verstappeniin nähden. Kovin kisa käydään kolmospaikasta Ferrarin Charles Leclercin ja McLarenin Oscar Piastrin välillä.

Kierros 51/72: Piastri yhä puolen sekunnin päässä Leclercistä. Hamilton loistovauhdissa uusilla pehmeän seoksen pyörillä. 1.13,883 ja kisan nopein kierros. 

Kierros 49/72: Ei meinaa päästä Piastri Leclercin edelle. Mercedeksen Lewis Hamilton uudelleen sisään. Britille pehmeän seoksen pyörät alle. No niin. Kunnon hyökkäys päälle kisan loppuvaiheille. 

Kierros 47/72: Ferrarin Sainz nousee päättäväisellä ohituksella Red Bullin Perezin edelle. Sainz nyt kuudes ja Perez seitsemäs.

McLarenin Piastri on aivan toisen Ferrarin eli Leclercin imussa. Tuskin kauaa menee ennen kuin Piastri painaa edelle.

Kierros 45/72: Sauberin Bottas sisään. Suomalaiskukille keskikovan seoksen pyörät alle kisan loppuvaiheille. Bottas putoaa sijalle 19. Takana vain tallikaveri Guanyu Zhou.

Kierros 43/72: Nyt edessä on todennäköisesti hieman stabiilimpi vaihe kisasta. Voi olla, että toisia pysähdyksiä ei pahemmin nähdä, mikäli kovan seoksen renkaat vain kestävät loppuun asti. 

Kärjessä Norrisilla yli kymmenen sekunnin kaula Verstappeniin nähden. Leclerc kolmantena, mutta McLarenin Piastri jahtaa häntä oikein toden teolla. Piastri paljon paremmassa vauhdissa kuin Leclerc.

Kierros 40/72: McLarenin Piastrilta upea ohitus Mercedeksen Russellista. Australialainen tulee ulkokautta ohi ykkösmutkassa. Joukon keskellä melkoista kisaa useamman kuskin välillä. Haasin Magnussenia ohitellaan vasemmalta ja oikealta.

Kierros 39/72: Aston Martinin Strollille viiden sekunnin aikarangaistus, kun kanadalainen ajaa liian kovaa varikkosuoralla.

Kierros 37/72: Kärjessä Norris repinyt yhdeksän sekunnin kaulan Red Bullin Verstappeniin nähden. Leclerc kolmantena ja Russell neljäntenä. Russell neljän sekunnin päässä Lerclercistä. McLarenin Piastri jahtaa nyt Russellia. Piastri väkevässä vauhdissa uusilla kovan seoksen renkailla.

Kierros 34/72: Ensimmäiset varikkopysähdykset nyt alla. Kärjessä Norrisilla 7,7 sekunnin ero Verstappeniin nähden. Ferrarin Leclerc nousi pysähdysten yhteydessä kolmanneksi ohi Mercedeksen Russellin ja McLarenin Piastrin.

Alpinen Pierre Gaslyn pysähdyksellä vaaratilanne, kun Gasly meinaa ajaa etusiipeä säätämässä olleen mekaanikon ylitse.

Kierros 33/72: Nyt myös toinen Aston Martin -kuski eli Lance Stroll ohittaa Bottaksen. 

Kärjestä McLarenin Oscar Piastri sisään. Aussille kovan seoksen pyörät alle. Todella myöhäinen pysähdys. Piastri tipahtaa sijalle viisi.

Kierros 32/72: Varikkopysähdysten yhteydessä Sauberin Bottas on noussut jo sijalle 14. Jopa Aston Martinin Fernando Alonso tipahtaa suomalaisen taakse pysähdyksensä yhteydessä. Alonso kuitenkin poimii nopeasti suomalaisen.

Kierros 32/72: Hirveä vauhtieto McLarenin välillä. Piastri 1.16,582 ja Norris 1.14,391. Huh. Norris enää kuuden sekunnin päässä tallikaveristaan, joka ei ole käynyt vielä varikolla.

Kierros 30/72: Red Bullin Perezille huono pysähdys, 4,4 sekuntia. Perez palaa radalle Aston Martinin Alonson taakse. Kärjessä Piastri jatkaa yhä radalla keskikovan seoksen renkailla. Aussin vauhti ei ole mitenkään erikoista: 1.16,089. Norris samaan aikaan 1.14,571 uusilla kovan seoksen renkailla.

Kierros 29/72: Kisan kärkimies Norris sisään. Norris palaa radalle Verstappenin edelle.

Kierros 28/72: Joukon hännillä Bottas on sijalla 18. Suomalainen on 6,1 sekunnin päässä edellä ajavasta Williamsin Alex Albonista.

Kierros 27/72: Ferrarin varikkoveto saattaa nyt toimia oikein kunnolla. McLarenin Piastri uhkaa jäädä nyt Leclercin taakse, joka on hyvässä vauhdissa kovan seoksen renkailla.

Red Bullin Verstappen sisään. Hollantilainen taipui kärkitaistossa Norrikselle ja nyt Verstappen ajaa lähinnä kisan kakkospaikasta muita vastaan.

Kierros 26/72: Kisassa kolmantena ollut Mercedeksen George Russell sisään. Ferrarin Leclercin undercut eli aikaisempi pysähdys toimii, sillä Leclerc poimii pysähdysten aikana Russellin.

Kierros 24/72: Norris repii melkoisella tavalla eroa kärjessä. Verstappen jää melkein sekunnin kierroksella. Hamilton ja Ferrarin Leclerc sisään pistesijoilta.

Kierros 22/72: Nyt kärjessä ero kasvaa. Norris 1.15,729 ja Verstappen 1.16,416. McLarenilla on Hollannissa nopein auto käytössään. Näin se vain pitää todeta.

Kierros 21/72: Verstappen yritti tovin ajan pysyä Norriksen vauhdissa, mutta ei riitä. Norris kasvattaa eron 1,3 sekuntiin eli Verstappen ei saa enää DRS-hyötyä.

Kierros 19/72: Verstappen pystyy pysymään sekunnin päässä Norriksesta eli hollantilainen saa vielä avattavan takasiiven käyttöönsä. Mutta Norris on kovassa vauhdissa, britti yrittää tehdä eroa hollantilaiseen.

Kierros 18/72: Sieltä se tulee! McLarenin Lando Norris nousee Hollannin GP:n kärkeen. Norrisin ohitusyritys onnistuu pääseuoran päässä.

Kierros 17/72: Norris tekee jo ensimmäisen ohitusyritysliikkeen pääsuoran päässä. Ei riitä vielä.

Kierros 16/72: Bottas joukon hännille varikkopysähdyksen myötä. Kovan seoksen renkaita suomalaiselle.

Kierros 16/72: Taaempana Sauberin Valtteri Bottas on joutunut päästämään RB:n Daniel Ricciardon edelleen. Bottas varikolle.

Kierros 15/72: Mercedeksen Lewis Hamilton jatkaa nousuaan. Hamilton poimii Aston Martinin Lance Strollin ja Mercedeksen brittikuski on nyt sijalla kymmenen.

Kierros 13/72: Williamsin Albon avaa varikkorumban. Thaimaalaiskuski joukon hänniltä varikolle ja kovan seoksen pyörät alle.

Kierros 13/72: Kärjessä Norris on noussut nyt sekunnin päähän Verstappenista. Eli britti on jo piakkoin DRS-ikkunassa eli hän pääsee käyttämään avattavaa takasiipeä.

Kierros 11/72: Väkevää kisaamista Alpinen Pierre Gaslyn ja Ferrarin Carlos Sainzin välillä. Sainz rutistaa väkisin Gaslyn edelle ja nousee sijalle seitsemän.

Kierros 9/72: Kärjessä Verstappenin ja Norriksen ero pysynyt samana, puolentoista sekunnin tuntumassa. Russell hieman jäänyt Norriksesta, kun kaksikon ero on kasvanut kolmen sekunnin tuntumaan. Taaempana Mercedeksen Hamilton parantelee asemiaan, kun hän nousee sijalle 11. Hamilton lähti kisaan ruudusta 15.

Kierros 6/72: Norriksella auto suti pahasti lähdössä. Verstappen sai paljon paremman kiihdytyksen kuin brittikuski. Tästä syntyi ensimmäisen kierroksen käänne. 

Kierros 5/72: Bottas jäänyt hieman Tsunodan tahdista. Kaksikolla kahden sekunnin ero. Bottaksella nyt kova työ pitää toinen Racing Bull eli Ricciardo takanaan. Australialaiskuljettaja aivan Bottaksen takasiivessä kiinni.

Kierros 3/72: Kärjessä Verstappen repinyt puolentoista sekunnin eron McLarenin Norrikseen. Mercedeksen Russell saman matkan päässä Norriksesta. Bottas sijalla 14.

Kierros 2/72: Verstappen nousi siis kärkeen. Bottas nousi Sauberillaan kaksi sijaa avauskierroksella. Nyt tähtäimessä Racing Bullssin Tsunoda.

Lähtö: Max Verstappenille loistolähtö kotikisassa! Verstappen poimii heti ensimmäisellä suoralla Norrisin, nousten kisan kärkeen. Mercedeksen George Russell poimii puolestaan toisen McLaren-kuskin Oscar Piastrin. Russell nyt kolmantena ja Piastri neljäntenä. Sauberin Valtteri Bottas nousee avauskierroksella jo parhaimmillaan sijalle 13. Mercedeksen Lewis Hamilton poimii kuitenkin suomalaisen, joka on nyt 14:s.

-----------------------------------------------------------------------------------

Kello 16.01: Lämmittelykierros käynnissä. Tämän päivän kisassa ajetaan peräti 72 kierrosta. Radan pituus 4,259 kilometriä.

Kello 15.59: Rengasvalinnat ilmi. Racing Bullsin Yuki Tsunoba, Mercedeksen Lewis Hamilton ja Sauberin Valtteri Bottas lähtevät kisaan pehmeän seoksen renkailla. Haasin Kevin Magnussenilla kovan seoksen pyörät. Kaikilla muilla mediumit eli keskikovan seoksen renkaat.

Kello 15.57: Sauberin Valtteri Bottaksen lähtöasetelmat koheni vielä yhdellä pykälällä, kun Haas asensi tanskalaiskuljettajan Kevin Magnussenin autoon uusia moottoriosia. Bottas on nyt ruudussa 16.

Kello 15.55: Mercedeksen Lewis Hamiltonin lauantai muuttui entistä synkemmäksi, kun hän sai rangaistuksen estelystä. Williamsin Alex Albon puolestaan hylättiin, kun hänen autonsa todettiin laittomaksi.

Kello 15.52: Lauantain aika-ajossa nähtiin melkoisia käänteitä. Isoimmat yllätykset tulivat toisessa osiossa, kun sekä Ferrarin Carlos Sainz että Mercedeksen Lewis Hamilton putosivat jatkosta. Lopussa McLarenin Lando Norris oli muita selvästi edellä.

Kello 15.50: Tältä näyttää tämän päivän lähtöruudukko. Lando Norris siis paalulla, vierellä Max Verstappen. Mercedeksen Lewis Hamilton vasta ruudussa 15.

Kello 15.47: Tervetuloa F1:n Hollannin GP:n liveseurannan pariin. Iltapäivän kisa käynnistyy Suomen aikaa kello 16. Ennen tätä perkauksessa lähtökohdat starttiin ja tulevaan kilpailuun.

Lue myös:

    Uusimmat