Ammattiyhdistysten taistelu hallituksen lakiesitystä vastaan näkyy tänään sadoissa yrityksissä.
Lakon järjestävät Teollisuusliitto, Palvelualojen Ammattiliitto PAM, Ammattiliitto Pro sekä Sähköliitto, ja lisäksi tuhannet Suomen Elintarviketyöläisten Liiton (SEL) työntekijät lakkoilevat.
Esimerkiksi sairaaloissa leikkaukset voivat lakon johdosta viivästyä. Lakko heijastuu myös vanhustenhoitoon ja kotipalveluihin, ja kauppojen hyllyiltä tietyt tuotteet voivat loppua.
Etenkin pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen vuoroja voi jäädä ajamatta lakon takia. Helsingin metro- ja raitiovaunuliikenteessä saattaa HSL:n mukaan jäädä vuoroja ajamatta, mikäli esimerkiksi kuljettaja sairastuu eikä varakuljettajaa ole.
Lakot sekä vuoronvaihto- ja ylityökiellot liittyvät hallituksen valmistelemaan irtisanomislakiin, jota ammattiliitot vastustavat. Irtisanomislaki helpottaisi työntekijän irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä.
Lakko näkyy bussiliikenteessä
Helsingin seudun joukkoliikenteessä lakolla on ollut vaikutuksia vain yhteen bussilinjaan. Lähibussilinjan 31 muutama vuoro on peruttu.
Tampereen joukkoliikenteessä on peruttu vuoroja linjoilla 3A, 5, 24, 32 ja 38. Perumiset eivät kuitenkaan johdu laksota vaan JHL:n ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta.
Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies kommentoi tiedotteessa olevansa huolestunut seurauksista, jotka ay-liikkeen ja hallituksen kiista aiheuttaa yrityksille. Hän vetoaa osapuoliin sovun löytämiseksi.
– Molemmilla osapuolilla on tiedossa, miten tämä solmu saadaan avatuksi. Nyt valittu tie ei aja Suomen etua, Häkämies painottaa.
Juttua päivitetty kello 17.51.