Jos suurlakko toteutuu, torstaista tullee yksi suurimmista etätyöpäivistä koronan kriisiajan jälkeen – tai totaalinen liikennepainajainen Suomen isoissa kaupungeissa.
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto vahvisti tiistaina olevansa mukana torstain poliittisissa työtaisteluissa 150 yrityksen ja 17 000 työntekijän voimin. Julkisen liikenteen osalta tämä vaikuttaa muun muassa pääkaupunkiseudulle.
Helsingin Seudun Liikenteen viestinnän asiantuntijan Johannes Laitilan mukaan työtaistelussa ovat mukana kaikki suurimmat HSL:n liikennöitsijät, Nobina, Koiviston Auto sekä Pohjolan Liikenne, sekä muutamia linjoja liikennoivät Savonlinja Oy ja V-S Bussipalvelut Oy.
Sen sijaan Tammelundin Liikenne Oy ei ole mukana työtaistelussa näillä näkymin. Yhtiö liikennöi muun muassa Vantaalla sekä Helsingissä linjaa 54.
Lue myös: Näin julkinen liikenne pysähtyy suurissa kaupungeissa – AKT ilmoitti kuljetusalan lakoista
Työtaistelussa on mukana myös muiden Suomen suurten kaupunkien bussiliikennöitsijöitä sekä esimerkiksi Keski-Uudenmaan seudun bussiliikennettä hallinnoiva Korsisaari, jonka kyytiin on päässyt myös HSL:n lipuilla. Nyt näitäkään busseja on turha torstaina pysäkillä odotella, jos lakot toteutuvat.
Jo aiemmin ilmoitettiin, etteivät lähijunat, metro tai raitiovaunut ja pikaratikat kulje pääkaupunkiseudulla, kun Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoi vuorokauden kestävästä lakostaan.
Tämänhetkisen tiedon mukaan Suomenlinnan- ja Kruunuvuorenrannan-lautat kulkevat torstaina normaalisti.
HSL:n Laitila korostaa, että vielä ei voida sanoa täydellä varmuudella, mitkä bussit torstaina ovat liikenteessä.
– Riippuu siitä, kuinka monta kuljettajaa varikolle torstaina tulee. Nämä ovat aiemminkin ratkenneet yleensä vasta sinä päivänä, kun työnseisaus on, Laitila selventää.
Myös kuorma-autoala ja ahtaus seisahtuvat
Työtaistelutoimet AKT:n osalta koskevat kaiken kaikkiaan kuorma-autoalaa, linja-autoalaa, kaupan automiehiä, säiliöauto- ja öljytuotealaa, matkatoimistoalaa, terminaalitoimintaa, huolinta-alaa sekä ahtausta.
Suojelutyö ja varusmiesten kotiutuskuljetukset on rajattu toimien ulkopuolelle.
AKT katsoo, että hallituksen ajamat muutokset työelämään ovat niin yksipuolisia ja niin merkittäviä, että liitto osallistuu poliittisiin työtaisteluihin laajalla rintamalla.
– Työntekijöiden kannalta muutokset ovat yksinomaan kielteisiä, ne heikentävät työehtoja, työsuhdeturvaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa. Työelämän kehittymisen sijaan jyrkkä kahtiajako kasvaa. Yhteiskunnan heikoimpien asema heikkenee entisestään, liiton tiedotteessa todetaan.
Suomessa aiotaan lakkoilla torstaina laajalla rintamalla. Mukana on useita palkansaajakeskusjärjestö SAK:n jäsenliittoja sekä STTK:hon kuuluva Ammattiliitto Pro ja akavalainen Insinööriliitto.
Liitot vaativat, että hallitus avaa työntekijäjärjestöille tietä aitoihin neuvotteluihin ja keskeyttää sosiaaliturvan leikkausten valmistelun. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toisti neuvottelutarjouksen pääministeri Petteri Orpolle (kok.) vielä kertaalleen maanantaina.
Vaikutuksia myös päiväkotiruokailuun ja postinjakeluun
JHL:n työtaistelun on kerrottu vaikuttavan myös muun muassa koulujen ja päiväkotien ruokailuun, busseihin, julkisten tilojen siivoukseen ja liikuntapaikkoihin eri puolilla Suomea.
Poliittiseen lakkoon on menossa myös postinjakelu. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut, että lakon piiriin kuuluvat jakelu sekä useimmat jakelua valmistavat työt sen lähtötoimipaikoissa.
Palvelualojen ammattiliitto PAM on julistanut lakkoon kaikkiaan 63 työpaikkaa, ja lakkokohteissa lakon alaisissa töissä työskentelee 10 000 työntekijää. Lakko koskee muun muassa eräitä logistiikka- ja jakelukeskuksia.
Teollisuudessa lakoista on ilmoittanut esimerkiksi Paperiliitto. Vuorokauden mittaisten poliittisten mielenilmaisujen on määrä alkaa torstaiaamuna muun muassa Stora Enson Anjalankosken-tehtailla sekä UPM:n Jämsänkosken-tehtaalla.
Energia-alan palkansaajia edustavat viisi ammattiliittoa järjestävät työnseisauksen yli kymmenellä voimalaitoksella isoissa kaupungeissa.
Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL:n vuorokauden mittaisessa lakossa kerrotaan olevan 31 elintarvikealan työpaikkaa ja noin 2 000 työntekijää.