Hurjaa draamaa Unkarin GP:ssä – jälleen uusi voittaja, näin kilpailu eteni

McLarenin Oscar Piastri ajoi uransa ensimmäiseen voittoon Unkarin GP:ssä. Kilpailussa nähtiin runsaasti draamaa McLarenin leirissä sekä Max Verstappenin ja Lewis Hamiltonin, jotka kolaroivat kilpailun loppuvaiheilla. MTV Urheilu seurasi kisaa hetki hetkeltä.

Lopputulokset: 

  1. Oscar Piastri        
  2. Lando Norris
  3. Lewis Hamilton
  4. Charles Leclerc
  5. Max Verstappen
  6. Carlos Sainz
  7. Sergio Perez
  8. George Russell
  9. Yuki Tsunoda
  10. Lance Stroll
  11. Fernando Alonso
  12. Daniel Ricciardo
  13. Nico Hülkenberg
  14. Alexander Albon
  15. Kevin Magnussen
  16. Valtteri Bottas
  17. Logan Sargeant
  18. Esteban Ocon
  19. Guanyu Zhou

Maali: Oscar Piastri ajaa uransa ensimmäiseen voittoon! Näin ollen kauteen 2024 saadaan jälleen uusi voittaja ja nyt jo seitsemäs. Lando Norris on kakkonen ennen Lewis Hamiltonia, jolle palkintokorokesija oli jo uran 200:s. Max Verstappenin kisa meni strategian sekä Hamiltonin kanssa kolaroinnin takia pilalle ja loppusijoitus viides Leclercin jälkeen. Bottaksen kilpailusta ei sen suuremmin jää kerrottavaa jälkipolville. Sijoitus vasta 16:s.

Kierros 68/70: Norris pudottaa vauhtia ja Piastri saavuttaa Norrista. Piastri ottaa jälleen kärkipaikan ja ajaa todennäköisesti voittoon. 

Kierros 66/70: Norris ei suostu noudattamaan tiimin ohjeita ja hän saa kuulla tästä myös radiossa. Verstappen on viidentenä ja Sainz kuudentena. Jälkipyykkiä tulee riittämään McLarenin leirissä sekä Hamiltonin ja Verstappenin tilanteesta.

Kierros 63/70: Osuma! Hamilton ja Verstappen osuvat toisiinsa ja hollantilainen ajautuu ulos radalta. Samalla Verstappen menettää sijan, kun Leclerc pääsee ohi. Myös toinen Ferrari Sainzin ohjastamana pääsee alle sekunnin päähän Verstappenista.

Kierros 62/70: Verstappen hakee ensimmäisen kerran ohitusta Hamiltonista. Vielä ei paikkaa avaudu. 

Kierros 61/70: Kolmospaikasta tullaan käymään todella hurja taistelu, kun Verstappen on alle sekunnin päässä Hamiltonista. Norrikselle muistutetaan tiimipalavereista. Norris sanoo, että Piastrin pitäisi ottaa hänet kiinni.

Kierros 59/70: Norris ei suostu noudattamaan tiimin ohjeita, vaan kasvattaa eroa Piastriin. Se on nyt yli neljä sekuntia. Valtteri Bottaksen kisa on murheellinen, hän on sijalla 18 ja takana ainoastaan tiimitoveri Zhou.

Kierros 57/70: Verstappen pääsee ohi Leclercistä. Eroa kolmantena ajavaan Hamiltoniin alle kaksi sekuntia. Hollantilainen saattaa sittenkin nousta palkintokorokkeelle tiimin strategiasekoilusta huolimatta.

Kierros 55/70: Norrisille jälleen kerrotaan, että säästää renkaita, jotta hän ja Piastri voivat vaihtaa sijoituksia. 

Kierros 54/70: Verstappen rähjää strategiastaan tiimiradiossa ja hakee ohitusta Leclercistä. Ero kärkeen kaventunut jälleen, nyt 12,6 sekuntia.

Kierros 52/70: Verstappen ajaa kisan nopeimman kierroksen. Hän on enää 2,4 sekunnin päässä Leclercistä. Ero kärkeen 14 sekuntia. Verstappen ottaa noin sekunnilla kärkeä kiinni.

Kierros 50/70: Verstappenille keskikovat renkaat alle. Eroa kärkeen reilut 15 sekuntia.

Kierros 49/70: Norrisille kerrotaan, että tiimi haluaa palauttaa alkuperäisen tilanteen takaisin eli hänen tulisi päästää Piastri edelle. Samalla Verstappen otetaan sisään. Verstappen putoaa viidenneksi.

Kierros 47/70: Piastri otetaan sisään, mutta Norris on ohittamassa australialaisen. Samalla myös Sainz varikolle. Verstappen nousee hetkellisesti kärkeen, mutta hän ei ole käynyt kuin kerran varikolla. Norris nouseee kilpailun kärkeen.

Kierros 45/70: Lando Norris otetaan kakkospaikalta sisään varikolle. Keskikovaa rengasta alle ja putoaa nyt neljänneksi. Kärjessä ajava tiimitoveri Piastri pysyy radalla. Myös Bottas pysyy radalla, vaikka kierrosajat ovat selvästi hitaimpia. 

Kierros 44/70: Jos Verstappen tulisi nyt varikolle, niin hän putoaisi niukasti Leclercin taakse. Red Bullin viivyttely saattoi maksaa Verstappenilta palkintopallisijan.

Kierros 42/70: Verstappen valittelee jälleen, että kuinka muut kuljettajat pääsevät tekemään undercutin häntä vastaan. Leclerc ja Hamilton ottavat kiinni Verstappenia, joka pysyy edelleen radalla.

Kierros 41/70: Hamilton ja Leclerc tulevat varikolle ja Verstappen nousee kolmanneksi. Hamilton nyt viides ja Leclerc kuudes. Piastrilla auto lähtee alta ja käy radan ulkopuolella.

Kierros 40/70: Hamiltonia pyydetään varikolle, mutta tämä paljastuu huijaukseksi. Hamilton pysyy radalla ja valittelee tiimiradiossa, että tässä kohtaa pysähdyksen tekeminen olisi liian aikaista. 

Kierros 38/70: Norris saavuttaa Piastria, eroa enää reilu sekunti. Leclerc on nyt ottanut Verstappenin ja Hamiltonin kiinni. Taistelu kolmospaikasta on nyt todella tiukkaa. Bottas nousee jälleen varikkopysähdyksien myötä ja on nyt sijalla 11.

Kierros 37/70: Verstappen kiristää jälleen tahtia ja ottaa taas Hamiltonin kiinni. Leclerc nyt alle kahden sekunnin päässä hollantilaisesta. Perez tekee nousua, on kahdeksantena ja iskuetäisyydellä Fernando Alonsoon.

Kierros 35/70: Verstappen pääsee ohi Hamiltonista, mutta ajaa leveäksi ja brittikuski pääsee jälleen edelle. Leclerc on enää reilun kahden sekunnin päässä Verstappenista. Samalla Bottas nousee sijalla 12.

Kierros 34/70: Russell otetaan ensimmäisen kerran varikolle. Nyt kaikki kuljettajat ovat käyneet vähintään kerran vaihtamassa renkaita. Verstappen on saavuttanut Hamiltonin ja eroa enää alle sekunti. Samalla Gasly joutuu keskeyttämään kilpailun. 

Kierros 32/70: Verstappen jahtaa Hamiltonia. Ero alle 1,5 sekuntia. Samalla Leclerc on saavuttanut Verstappenia, nyt ero alle kuusi sekuntia. Piastri piikkipaikalla reilun neljän sekunnin erolla Norrisiin.

Kierros 30/70: Tsunoda tulee ensimmäiseen pysähdykseen. Kolme kuljettajaa on käynyt kahdesti varikolla. Bottas nousee Perezin ohituksesta huolimatta ja on sijalla 13. Russell on ainoa kuljettaja, joka ei ole käynyt varikolla. Britti lähti liikenteeseen kovalla pyörällä.

Kierros 29/70: Leclerc ajaa nopeimman kierroksen. Hän on viidentenä 7,7 sekuntia perässä Verstappenia. Gasly ja Ricciardo tulevat varikolle ja putoavat porukan perälle. Bottas nousee tämän myötä 14:nneksi. Myös Perez käy varikolla ja putoaa Bottaksen taakse. 

Kierros 26/70: Piastri ajaa kärjessä kolmen sekunnin erolla Norrisiin. Hamilton, Verstappen ja Leclerc seuraavat. Sainz nousee kuudenneksi ohi Tsunodan, joka ei ole vielä käynyt varikolla. Piastrilla nyt kisan nopein kierros.

Kierros 23/70: Bottas tavoittaa edellä ajavan Ricciardon. Tällä hetkellä sijoitus 17:s. Se kuitenkin pitää ottaa huomioon, että lukuisat edellä ajavat kuljettajat ajavat noin kymmenen kierrosta vanhemmilla renkailla. Leclerc tulee kärkipaikalta varikolle ja putoaa viidenneksi. Gasly, Perez, Russell ja Tsunoda eivät ole vielä käyneet varikolla.

Kierros 21/70: Verstappen otetaan sisään. Samalla myös Sainz kolmospaikalta varikolle. Verstappen putoaa sijoituksissa viidenneksi ja Sainz yhdeksänneksi. Molemmat ottavat alleen kovat renkaat.

Kierros 20/70: Lewis Hamilton ajaa kisan nopeimman kierroksen. Verstappenia pidetään yhä radalla ja tällä hetkellä hollantilainen olisi jäämässä Hamiltonin taakse, kun tekee oman pysähdyksensä.

Kierros 19/70: Piastri tulee vuorostaan varikolle ja putoaa neljänneksi.

Kierros 18/70: Norris tulee kakkospaikalta sisään ja putoaa viidenneksi. Kärkinelikko eli Piastri, Verstappen, Leclerc ja Sainz eivät ole vielä käyneet varikolla. Kaikki ovat liikenteessä keskikovalla renkaalla.

Kierros 17/70: Piastri kasvattanut eron Norrisiin lähes 3,5 sekuntiin. Hamilton oli sekunnin perässä Verstappenia, kun hän tulee varikolle. Mercedes-kuski hakee undercutia verrattuna Verstappeniin. Bottas tulee varikolle ja vaihtaa kovat renkaat alle. Bottas putoaa sijoituksissa 18:nneksi.

Kierros 15/70: Lance Stroll tulee varikolle ja Bottas nousee yhden pykälän kahdeksanneksi. Stroll oli viimeinen kuljettaja, joka oli liikenteessä pehmeillä renkailla. 

Kierros 13/70: Bottas on kasvattanut eron Russelliin yli sekuntiin. Bottas on liikenteessä keskikovalla renkaalla, kun taas Russelilla on alla kovat renkaat. Yhdessä ajavan kolmikon täydentää Red Bullin Perez.

Kierros 10/70: Russell yrittää ohittaa Bottaksen, mutta toistaiseksi suomalaiskuski pysyy edellä. Piastri on pystynyt pitämään eron Norrikseen reilussa 2,5 sekunnissa. Verstappen on vajaat kaksi sekuntia perässä Norrista.

Kierros 8/70:  Varikkoruletti pyörähtää käyntiin jo seitsemännellä kierroksella, kun pehmeillä renkailla kisaan lähteneet kuljettajat joutuvat jo tulemaan vaihtamaan renkaita. Myös keskikovalla renkaalla kisaan lähtenyt Ricciardo tulee jo varikolle. Bottas nousee pysähdyksien myötä yhdeksänneksi. Yhteensä seitsemän kuljettajaa käy vaihtamassa renkaita.

Kierros 6/70: Hidastuksista selviää, että Piastri ei jättänyt tarpeeksi tilaa ja tämän myötä Norris joutuu ajamaan radan reunassa ja Verstappen joutuu radalta ulos.

Kierros 5/70: Verstappenia ohjeistetaan päästämään Norris ohi ja näin myös tapahtuu. McLarenin kuskit ovat jälleen kärkipaikoilla. Piastrilla on eroa toisena ajavaan Norrikseen 2,5 sekuntia. Verstappen ei sulata tapahtunutta, vaan kritisoi päätöstä tiimiradiossa. Norris ajaa kilpailun nopeimman kierroksen.

Kierros 1/70: Draamaa nähdään heti startissa! Piastri nappaa itselleen kärkipaikan. Tätä ennen Verstappenilta loppuu tila kesken ja hän joutuu ajamaan radalta ulos. Verstappen palaa tämän jälkeen Norrisin edelle ja brittikuski vaatii, että saa kakkospaikan takaisin itselleen. Bottas menetti startissa yhden sijan ja on nyt 13:s.

Kello 15.50: Viime kaudella Unkarin GP:n paalupaikalta starttasi Hamilton ennen Verstappenia ja Norrisia. Hamilton putosi lopulta neljänneksi Verstappenin ajaessa ylivoimaiseen voittoon ennen Norrista. Bottas lähti kisaan ruudusta seitsemän, mutta jäi pisteiden ulkopuolelle ja loppusijoitus oli 12:s.

Kello 15.40: Vaikka Verstappen onkin selvässä MM-johdossa, on silti kausi 2024 ollut erittäin mielenkiintoinen. Kauden aikana on nähty peräti kuusi eri voittajaa. Verstappenin lisäksi voittoihin ovat yltäneet Ferrarin Carlos Sainz ja Charles Leclerc, McLarenin Lando Norris sekä Mercedeksen George Russell ja Lewis Hamilton. Kaksi edellistä voittoa ovat menneet Mercedekselle. Hamilton oli ykkönen viime kilpailussa Iso-Britanniassa.

Kello 15.30: Tervetuloa seurannan pariin! Lauantain aika-ajoissa nähtiin jo dramatiikkaa, kun Red Bullin Sergio Perez sekä RB:n Yuki Tsunoda tekivät läheisempää tuttavuutta seinävallien kanssa. Myös Mercedeksen George Russellin aika-ajo oli pannukakku. Britti lähtee kisaan ruudusta 17. McLarenin Lando Norris ajoi paalupaikalle ennen tallitoveriaan Oscar Piastria. Tämä oli ensimmäinen kerta 12 vuoteen, kun McLarenin kuljettajat valloittavat eturivin. Vuoden 2012 Brasilian GP:ssä Lewis Hamilton ja Jenson Button lähtivät kisaan eturivistä. Myös tuolloin kolmannesta ruudusta lähti kisaan Red Bullin auto, jota ohjasti Mark Webber. MM-sarjaa johtava Red Bullin Max Verstappen jätettiin tällä kertaa ruutuun kolme. 

Sauberin Valtteri Bottakselta nähtiin kelpo onnistuminen lauantain aika-ajoissa. Suomalainen lähtee kisaan ruudusta 12 ja tavoitteena on ottaa kauden ensimmäiset MM-pisteet. 19 autoa lähtee matkaan lähtöruudukosta, Alpinen Pierre Gasly lähtee kisaan varikolta vaihdettuaan osia autoonsa

Lähtöjärjestys:

  1. Lando Norris
  2. Oscar Piastri
  3. Max Verstappen
  4. Carlos Sainz
  5. Lewis Hamilton
  6. Charles Leclerc
  7. Fernando Alonso
  8. Lance Stroll
  9. Daniel Ricciardo
  10. Yuki Tsunoda
  11. Nico Hülkenberg
  12. Valtteri Bottas
  13. Alexander Albon
  14. Logan Sargeant
  15. Kevin Magnussen
  16. Sergio Perez
  17. George Russell
  18. Guanyu Zhou
  19. Esteban Ocon
  20. Pierre Gasly

Lue myös:

    Uusimmat