Kouluissa arki jatkuu koronaepidemiasta huolimatta. MTV Uutiset tutustui arkeen helsinkiläisessä alakoulussa, jossa haikaillaan normaalin arjen pariin.
Merilahden peruskoulussa Helsingin Meri-Rastilassa äänenvoimakkuudet nousevat, kun 3. luokan oppilaat ryntäävät välitunnilta pieneen kuvataiteen luokkaan.
Takit ja ulkohousut naulaan, kengät ei-niin-siistiin järjestykseen käytävälle ja ovelle jonoon odottamaan. Oppilas toisensa jälkeen astuu luokkaan, pesee kädet ja ottaa opettajan ojentaman maskin ennen paikoilleen istumista.
Maskinkäyttö sujuu jo hyvin
Osalla maski jää leualle tai pöydälle, mutta löytää tiensä lopulta paikoilleen kasvoille.
Merilahden erityisopettajanakin työskentelevän Lotta Vierimaan mukaan lapset ottivat maskit käyttöön yllättävän hyvin.
– Sanoin, että nyt on sellainen toive, että kaikki käyttäisi maskia. He laittoivat ne päälle ja tyytyväisenä jatkettiin tuntia, Vierimaa kuvailee.
– Tietenkin maskienkäyttö on sellaista, että se helposti unohtuu. Kuitenkin 3.–4.-luokkalaiset on aika pieniä vielä.
Jo puolet koulutaipaleestaan korona-aikana käyneet nelosluokkalaiset kertovat, että maskin käyttö on vähän ärsyttävää, mutta se siedetään.
– Aluksi maskin käyttö oli vähän outoa, mutta nyt olen jo tottunut, sanoo 4.-luokkalainen Mumtaaz Mohamud.
Luokkakaveri Mea Saleniuksen mukaan kavereiden kesken puhutaan koronasta välillä, mutta ei paljoa.
– Että ei haluaisi enää pitää maskia, ja voisiko se korona mennä jo pois.
Rehtori kiittää opettajia joustamisesta
Virka-apulaisrehtori Kimmo Paavolan mukaan koronaohjeistukset ovat tuntuneet pääsääntöisesti selviltä. Toki alussa elettiin epätietoisuudessa, mutta nyt koronasta on tullut osa arkea.
Koulu saa Paavolan mukaan kerran viikossa päivitetyt ohjeistukset tilanteesta. Vaikka ohjeita on pääsääntöisesti pystytty noudattamaan, koulutasolle jää Paavolan mukaan aina "hieman säätöä".
– Rakennukset on erilaisia ja toiminta ei voi olla identtistä samoilla säännöillä, Paavola avaa tilannetta.
Merilahden koululla näkee, ettei esimerkiksi turvavälien pitäminen käytännössä ole mahdollista. Merilahden peruskoulun Jaluspolun toimipisteen noin parisataa 1.–4.-luokkalaista on ahtautunut pienehköihin koulutiloihin parhaansa mukaan.
Koululaisten koronatestaamisen aloittamiseen Paavola suhtautuu rennosti. Tarkempia ohjeita ei vielä ole tullut, mutta Paavola uskoo asian järjestyvän ajallaan – jos testaus on enää ajankohtaista, kun testit saapuvat.
Kuvassa takaa vasemmalta oikealle Merilahden peruskoulun 4.-luokkalaiset Mumtaaz Mohamud, Mea Salenius, Jaana Iivonen, Monasar Mahamed ja Leon Piipponen. Keskellä MTV:n toimittaja Hanna Vaittinen.MTV / Jari Kaipainen
Paavola myöntää pohtineensa viimeisinä viikkoina, miten omikronin leviäminen tulee vaikuttamaan kouluissa opettajien riittämiseen.
– Mikä meillä on tilanne, jos yhtäkkiä seuraavana päivänä on kolmasosa poissa… Silloin meillä on vähän haasteita toimia.
Tähän asti sijaisia on löytynyt ja myös opettajat ovat hypänneet pois omasta toimenkuvastaan paikkaamaan sinne, missä pulaa on ollut. Paavola haluaakin kiittää opettajia tästä.
Paavola muistuttaa myös, että tilanteen vaatiessa kouluja ja luokkia pystyttäisiin siirtämään nopealla aikataululla etäopetukseen. Tällä hetkellä tilanne näyttää hänen mielestään kuitenkin hyvältä.
Huoltajat suhtautuvat pääosin ymmärtäväisesti
Paavola kertoo koululla olevan hyvä suhde huoltajien kanssa. Pääsääntöisesti vanhemmat ovat suhtautuneet koronatilanteeseen ymmärtäväisesti.
Koulu on tuntunut turvalliselta ympäristöltä, eikä oppilaita ole jäänyt pois lähiopetuksesta kuin muutamia.
Kahden vuoden aikana koululle on esitetty muutamia pyyntöjä lähiopetuksesta poisjäämiseksi tai muista opetuksen erityisjärjestelyistä. Taustalla on ollut esimerkiksi perheessä vakavaan riskiryhmään kuuluva henkilö.
– Ihan yhden käden sormissa ovat sellaiset tapaukset.
Paavola kertoo, että joissakin tapauksissa huoltajien kanssa on keskusteltu, ovatko esimerkiksi maskin käytöstä luopumiseksi esitetyt terveydelliset syyt kelvollisia.
– Se on asia, mikä on ehkä vähän työllistänyt lisää.
Pitkät karanteenit aiheuttava oppimisvajetta
Erityisopettaja Vierimaa kertoo, ettei ole havainnut koulun koronatoimien vaikuttavan oppimiseen. Esimerkiksi aikuisten maskien käyttö ei hänen mielestään vaikuta opetustilanteeseen.
– Silloin kun me aikuiset alettiin käyttää maskeja, olin tosi yllättynyt miten pienetkään oppilaat eivät oikeastaan hirveästi häiriinny siitä. Ihan yhtä hyvin voidaan jutella ja he näkevät meidän tunteemme.
Kuitenkin pitkät poissaolot opetuksesta näkyvät.
– Ja tietenkin näkyy oppimisessa, jos oppilas on pidempään poissa, varsinkin kun oli niitä pitkiä karanteeniaikoja. Oppimisvajetta on ihan selvästi, Vierimaa toteaa.
Merilahden koulussa niin opettajat kuin oppilaatkin tuntuvat haluavan pysyä lähiopetuksessa mahdollisimman pitkään.
Nelosluokkalainen Monasar Mahamed sanoo, että vaikka maskien käyttö ja jatkuva käsienpesu ärsyttääkin, mieluummin hän käy koulussa koronatoimien kanssa kuin kotona. Opettajan läsnäolo on tärkeää.
Samaa mieltä on myös Vierimaa.
– Kaikki toivovat, että saisimme olla täällä koululla ja lapset saisivat olla meidän kanssamme., ja mahdollisimman normaalisti saataisiin olla. Silloin se oppiminenkin onnistuu. Se on kuitenkin se meidän tehtävä, että lapsilla on hyvin ja he oppisivat hienosti.