MTV Uutiset kysyi 15 suurimmalta pörssiyhtiöltä: Enemmistö aikoo maksaa osinkoa – "Valtaosa ei ymmärrä osinkojen logiikkaa"

Koronapandemia iski keskelle pörssiyhtiöiden yhtiökokouksia ja osingonmaksuja.

Viidestätoista markkina-arvoltaan suurimmasta pörssiyhtiöstä UPM, Kone, Kojamo ja Wärtsilä ovat jo ehtineet maksaa osinkoa. 

Sen sijaan Fortum, Kesko, Sampo ja Elisa pitävät osingon ennallaan, mutta siirtävät yhtiökokousta myöhemmäksi. Fortumin sijoittajasuhdepäällikkö Måns Holmbergin mukaan yhtiö kehottaa osakkeenomistajia välttämään kokouspaikalle tuloa. 

– Toki paikallekin saa tulla. Tällöin osakkeenomistajia laitetaan maksimissaan kymmenen hengen ryhmiin. Yhtiökokousta voi seurata myös videolinkin välityksellä ja olemme mahdollistaneet sen, että kaikista asioista voi äänestää myös etukäteen.

Päätös osingoista vielä tekemättä 

Suurimpien yritysten joukosta Metso, Stora Enso, Nordea, Orion ja Neste kertovat osingoistaan yhtiökokouksensa yhteydessä. Viidestätoista suurimmasta yhtiöstä ainoastaan Telia on kertonut laskevansa osinkoa. Nokia pitäytyy linjassaan jättämällä syksyn tapaan osingot jakamatta.

Viidentoista suurimman yhtiön ulkopuolella, koronan vuoksi osinkonsa on kertonut peruvansa Finnair, Tallink ja Viking Line. 

"Valtaosa ei ymmärrä osinkojen logiikkaa"

Julkisuudessa on käyty kiivasta keskustelua siitä, pitäisikö yritysten luopua tänä keväänä osinkojen jaosta koronakriisin jyllätessä Suomessa ja taloudessa.

Oman kantansa kertoi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, jonka mukaan osingot eivät sovi tähän aikaan. Osakesäästäjien puheenjohtaja Timo Rothovius ei ymmärrä, miten osingonjako voisi olla moraalitonta. 

– Nyt on erityisen tärkeää, että yritykset, joilla ei ole tällä hetkellä ongelmia kannattavuudessa, maksaisi osingot omistajille, jotka voisivat sijoittaa rahaa sitä tarvitseville yrityksille.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttosen mukaan syynä osingonmaksukeskusteluun on ihmisten tietämättömyys. 

– Valtaosa ihmisistä ei ymmärrä osinkojen logiikkaa ja sitä, että osakkeenomistajat eivät palkitse siinä itseään, vaan varallisuus säilyy samana. Kun valtaosa ei tätä ymmärrä, niin silloin on perusteltua rauhoitella tilannetta ja muistuttaa yrityksiä vastuusta. 


Lue myös:

    Uusimmat