Osakesäästäjien toimitusjohtaja on tyytyväinen Fortumin hallituksen tuoreeseen päätökseen leikata Fortumin johdon tulospalkkioita.
Kun Fortum ja Suomen valtio sopivat viime syksynä Fortumin mahdollisuudesta nostaa hätärahoitusta, papereihin kirjattiin, ettei Fortumin johdolle kerry tulospalkkioita viime ja tältä vuodelta.
Fortumin hallitus tulkitsi kuitenkin sopimuksen sanamuotoja tavalla, joka olisi vain kasvattanut Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramon ja muun johtoryhmän tulospalkkioita ainakin viime vuoden osalta, yhtiön katastrofitappioista huolimatta.
Huhtikuun yhtiökokouksessa omistajat kävivät kapinaan, ja tänään Fortumin hallitus lopulta linjasi, ettei johtoryhmä voi ansaita yhtiön osakkeita tulospalkkioksi tältä tai viime vuodelta.
– Nyt siellä on vihdoinkin jonkunnäköinen täysjärkinen hallitus, joka tulkitsee siltarahoitusohjelman mukaista palkitsemiskieltoa juuri sopimuksen hengen mukaisesti, kommentoi Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman ensi ajatuksiaan uutisen kuultuaan.
Hän sanoo, että tulos kuulostaa sijoittajan näkökulmasta oikeudenmukaiselta.
Hän uskoo, että Fortumin hallituksessa huomattiin, että suomalaiset yleisesti kummeksuivat johdon hyvin avokätistä palkitsemista tilanteessa, jossa esimerkiksi työntekijöiltä on ensin leikattu tulospalkkioita.
Lue myös: Käänne Fortumin johdon jättibonuskohussa – yhtiö kertoo johtoryhmän luopuvan osakepalkkiostaan
4:14
Sijoittajat spekuloivat "selän rapsuttelua"
Snellman kertoo, että sijoittajien piirissä johdon palkitseminen on herättänyt paljon keskustelua.
Keskusteluissa on pohdittu muun muassa sitä, mitä voi seurata, jos Suomessa pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johdoissa ihmiset valvovat ristiin toinen toistensa palkkiojärjestelmiä ja etuja.
– Onko pyydetty, että jos mä rapsutan nyt sun selkää, sä rapsutat vähän myöhemmin mun selkää, Snellman havainnollistaa.
Aiemman tulkinnan ja linjaukset Fortumin johdon tulospalkkioista teki Fortumin edellinen hallitus, jonka kokoonpano vaihtui suuresti huhtikuun yhtiökokouksessa.
Fortumin uuden hallituksen puheenjohtaja Mikael Silvennoinen sanoo MTV:n haastattelussa, että aiempi hallitus oli pyrkinyt tulkitsemaan linjauksen taustalla ollutta syksyn siltarahoitussopimusta oikein, eikä asiaan ole liittynyt mitään "venkoilua".
– Me [uusi hallitus] olemme ensinnäkin perehtyneet siihen tulkintaan erittäin huolellisesti, myös kuulleet niitä samoja asiantuntijoita, joita edellinen hallitus on käyttänyt. Uusikin hallitus on tullut ihan vakuuttuneeksi, että siinä ei ollut venkoilua eikä tarkoitushakuisuutta, kertoo Silvennoinen.
Lue myös: Fortum tiedottaa tarkastelevansa "huolellisesti uudelleen" johdolle suunnattuja jättibonuksia
Snellman: Nauttiiko valtion edustaja vain hallituspalkkioita ja kampaviinereitä?
Suorasukaista palautetta Osakesäästäjien Snellman antaa myös valtion edustukselle yhtiössä ja sen roolille kohutussa palkitsemisessa.
– Jos meillä on valtion edustaja yhtiön palkitsemisvaliokunnassa eikä saa suutaan auki, että hyvin todennäköisesti pääomistaja tulee sanomaan palkitsemisraportoinnin hyväksymiskohdassa että tämmöinen peli ei vetele, niin mitä se siellä tekee? Syökö hän kampaviinereitä ja nauttii hallituspalkkioista vai mikä se hänen roolinsa siellä on, Snellman täräyttää.
Lue myös: Fortumin väistyvän hallituksen tempulle täystyrmäys: "Aivan läpimätä kulttuuri"
"Toivon, että kaikenlaiset sekoilut loppuvat"
Fortumin toiminnalle palkkiosotkussa Snellman antaa kylmän arvosanan.
– Noh, eihän tämä mennyt niin kuin Strömsössä. Arvosana, jos pitäisi antaa ykkösestä vitoseen, niin kyllä se lähempänä sitä ykköstä on. Tässä tuntuu, että koko ajan Fortum on jonkunnäköisessä kohussa, oli se sitten Venäjään, palkitsemiseen tai yrittäjien sähkösopimuksiin liittyen.
Snellman muistuttaa, että Fortumin ongelmien taustalla on vuosien takaisia päätöksiä ja valintoja. Hän uskoo ja toivoo, että jatkossa suunta olisi selkeämpi ja yhtiö saisi luottamuksen takaisin.
– Toivon että kaikenlaiset sekoilut loppuvat uuden hallituksen myötä, hän toteaa.