Istuva presidentti Sauli Niinistö käy vaalikampanjaansa ehdokkaista ylivoimaisesti suurimmalla, 1,5 miljoonan euron, budjetilla.
Niinistön vaalikampanjaan käytettävä summa on pienentynyt reilulla puolella miljoonalla kuuden vuoden takaisista vaaleista. Noin puolet summasta tulee yksityishenkilöiltä. Kampanja on saanut tukea muun muassa monilta tunnetuilta yritysjohtajilta.
Sauli Niinistö 2018 -kansanliikkeen kampanjapäällikkö Pete Pokkisen mukaan summa on merkittävästi viime vaaleja pienempi.
– Teemme vaaleja täysin eri lailla kansanliikkeen puolella, mikä tarkoittaa sitä, että toiminta joudutaan rakentamaan kokonaan omatoimisesti. Esimerkiksi mainosbudjetti on puolittunut viime vaaleista, joten olemme joutuneet tekemään erilaisia valintoja.
Sauli Niinistön kampanjassa on tällä hetkellä muun muassa 50 Cafe Niinistöä sekä 17 000 vapaaehtoista.
– Kun päädyimme tekemään kampanjaa, päätimme, että se tehdään vapaaehtoisten lahjoitusten varassa ja että puoluerahoitukselle ei ole tarvetta, Pokkinen kertoo.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Toiseksi suurimmat budjetit Haataisella ja Vanhasella
Seuraavaksi suurimmat budjetit ovat SDP:n Tuula Haataisella ja keskustan Matti Vanhasella. Molemmilla rahaa kampanjaan on käytettävissä tällä hetkellä noin 550 000 euroa.
Haataisen vaalibudjetista suurin osa, 450 000 euroa, on peräisin puolueelta. Loput tulevat yksityishenkilöiltä ja yhdistyksiltä.
SDP:n järjestöpäällikkö Jenny Suomisen mukaan Haataisen kampanjalla on vielä tukilupauksia, joita odotetaan toteutuvan.
– Rahoitus liikkuu siksi 550 000–600 000 eurossa.
Myös keskustan Matti Vanhasen vaalirahoitus on peräisin pääosin puolueelta. Lisäksi rahaa on tullut yksittäisiltä tukijoilta sekä pienestä myyntitoiminnasta.
RKP:n Nils Torvaldsin vaalikassassa rahaa on reilut 400 000 euroa.
RKP:n puoluesihteeri Fredrik Guseffin mukaan "aina voisi tehdä isompaakin kampanjaa".
– Jokainen ehdokas ja puolue tekee niin isoa kampanjaa kuin mahdollista. Ainahan rahaa saisi palamaan enemmän, mutta uskon, että tämä on sopiva summa näihin vaaleihin.
Suurin Torvaldsin vaalikampanjan rahoittaja on Kaksikielisen Suomen puolesta -säätiö, joka lahjoitti kampanjalle 250 000 euroa.
– Käytämme rahaa muun muassa sosiaaliseen mediaan ja printtimediassa mainostamiseen. Myös kampanjatilaisuudet maksavat paljon, sillä niitä tehdään pitkin Suomea.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Vaalibudjetteja kasvatetaan yhä
Osa ehdokkaista jatkaa vaalibudjetin keräämistä vaaleihin saakka. Ainakin vihreiden Pekka Haaviston, perussuomalaisten Laura Huhtasaaren ja vasemmistoliiton Merja Kyllösen kampanjaan kerätään vielä rahaa. Tällä hetkellä Haavistolla ja Huhtasaarella on koossa noin 200 000 euroa ja Kyllösellä noin 150 000 euroa.
Haaviston kampanjapäällikkö Riikka Kämpin mukaan tavoitteeksi on asetettu puoli miljoonaa.
– Meillä on edessä vielä isoja varainhankintoja, kuten tukikonsertti Tavastialla. Eihän yksittäinen konsertti tuota kuin 10–15 tuhatta euroa, mutta sekin summa on merkittävä. Lisäksi konsertista on muutakin hyötyä, sillä ihmiset innostuvat tuollaisista tapahtumista.
Haaviston vaalirahoituksesta puolet, eli noin 100 000 euroa, on peräisin puolueelta.
– Lisäksi paikallisyhdistykset ovat käyttäneet rahaa, eikä se ole vielä kokonaissummassa mukana. Meillä on tarkoitus jättää ennakkoilmoitus vaalirahoista ensi maanantaina, jolloin yhdistystenkin rahat on mukaan laskettuna, Kämppi kertoo.
Myös perussuomalaisten Laura Huhtasaaren kampanjakassaa pyritään vielä kartuttamaan.
Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan tavoitteena on 300 000 euroa.
– Aiemmin vaalibudjetissa on ollut vähän ilmaa, nyt tehokkuutemme on noussut osaamistason myötä.
Slunga-Poutsalon mukaan alusta asti on ollut selvää, että vaaleja tehdään puolueen rahoilla.
– Me olemme yleensä hankkineet vähän ulkopuolista rahoitusta missään vaaleissa. Se on ollut selkeä päätös ja linjaus.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Vaalibudjetti alle 200 000 euroa
Vasemmistoliiton Merja Kyllösen tämän hetkinen vaalibudjetti on noin 150 000 euroa. Tavoitteena on päästä yksityishenkilöiden lahjoituksilla 200 000 euroon.
– Kyllä se ihan mahdollista on, kun ihmiset alkavat heräilemään vaaleihin. Samalla se on lahjoittajilta kannanotto siihen, mennäänkö presidentiksi ihmisten äänillä vai rahalla, puoluesihteeri Joonas Leppänen toteaa.
Pienimmällä, 100 000 euron, budjetilla vaalitaistoa käy tällä hetkellä Paavo Väyrynen, joka on ainoana ehdokkaana lainannut kampanjaansa omia rahojaan. Vaalikulut hän pyrkii kattamaan pääosin mukeja ja kirjoja myymällä.
Tähän mennessä ainoastaan Sauli Niinistön ja Merja Kyllösen vaalibudjetit on ennakkoilmoitettu vaalirahoitusvalvontaan.