Liike Nyt piti tänään vaalistartin, jossa se kertoi tavoitteistaan huhtikuun eduskuntavaaleihin. Harmaita hiuksia herättää muun muassa rahoitus.
Liike Nyt tavoittelee 5–10 kansanedustajaa seuraavaan eduskuntaan. Liike Nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimo kertoi tavoitteesta liikkeen kampanjastartissa Helsingissä keskiviikkona.
Käytössään liikkeellä on noin 400 000 euron kampanjabudjetti, joka tulee puheenjohtaja Harkimon lompakosta. Eduskuntapuolueisiin verrattuna Liike Nytin budjetti osuu häntäpäähän perussuomalaisten (550 000 euroa) ja sinisten (50 000–100 000 euroa) väliin.
– Sen on pakko riittää, sillä enempää rahaa ei ole.
Liikkeen yksi perustajajäsen, kansanedustajaehdokas Helene Auramo kertoo, että Liike Nytin ehdokkailla on ollut vaikeuksia kerätä rahaa henkilökohtaisiin vaalikampanjoihin.
Syynä on, että kaikki Liike Nytin listoilta lähtevät ehdokkaat ovat joutuneet keräämään itselleen 100 kannattajakorttia valitsijayhdistyksiinsä.
– Mehän emme ole voineet aloittaa keräystä ennen kuin olemme saaneet nimet täyteen, eli suurimmalla osalla tätä ei vielä ole voitu aloittaa.
Ei julkkisehdokkaita
Liike Nyt asettaa vaaleihin kaikkiaan 115 ehdokasta. Ehdokkaita tulee kaikista vaalipiireistä Ahvenanmaan ja Vaasan vaalipiirejä lukuunottamatta. Eniten ehdokkaita liike saa Helsingin, Uudenmaan ja Pirkanmaan vaalipiireihin.
Helene Auramon mukaan Liike Nyt ei ole kuitenkaan pelkästään kaupunkilaisten puolue.
– Ei ole missään nimessä ollut tavoitteena, että meillä on enemmän ehdokkaita tietyissä osissa maata, vaan tasapuolisesti ympäri maata.
Ehdokaslistalta ei Hjallis Harkimon lisäksi löydy koko Suomen tuntemia ehdokkaita. Harkimon mukaan tämä on tietoinen valinta.
– Meillä on ollut julkisuuden henkilöitä, jotka ovat hakeneet meille, mutta emme ole halunneet heitä. Olemme tulleet siihen tuloksee, että ihmiset haluavat valita henkilöitä, jotka ovat hyviä omalla alallaan.
Tuhannet äänestivät netissä
Vaalistartissaan Liike Nyt esitteli tavoitteitaan eduskuntavaaleihin niin sanotulla tiekartalla. Liike muun muassa ilmoitti sitoutuvansa valtiovarainministeriö asettamiin 2 miljardin euron leikkauksiin valtiontalouteen.
Lisäksi Liike Nyt kannattaa esimerkiksi nykyistä tiukempia tuomioita seksuaalirikoksista ja ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksun verovähennyksen poistamista.
Tiekarttaa suunnitellut Liike Nytin perustajajäsen Karoliina Kähönen kertoo, että tavoitteet määritettiin nettiäänestyksellä. Yhdet tavoitteet keräsivät enemmän ääniä kuin toiset.
– Lähtökohtaisesti puhutaan enneminkin tuhansista kuin sadoista äänistä. Esimerkiksi sotea koskevissa kyselyissä oli parhaimmillaan yli 4 000 vastaajaa, Kähönen sanoo.
Jos Liike Nyt pääsee eduskuntaan ja mielii hallitukseen, se joutuu tekemään kompromisseja puolueiden kanssa. Onko esimerkiksi sote-tavoite puolueelle tärkeämpi kuin joku muu?
– Se voi olla yksi niistä, mutta muutkin tiekartan toimenpiteet koskettavat hallitusohjelmaa ja mahdollisia neuvotteluitakin, Kähönen sanoo.