Tampereella maaliskuussa taksin kanssa kolaroineen Puolustusvoimien työntekijän käräjäkäsittely alkoi tänään Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii 20-vuotiaalle kersantille 9–10 vuotta ehdotonta vankeutta taksinkuljettajan taposta.
Syytetty kiistää tapon, mutta myönsi muut kymmenkunta syytettä. Hän ollut vangittuna 9. maaliskuuta tapahtuneesta törmäyksestä saakka ja oikeus määräsi hänet pidettäväksi edelleen vangittuna.
Käräjäoikeus antaa asiasta tuomionsa 25. kesäkuuta.
Nuori mies purskahti omassa kuulemisessaan itkuun todetessaan, etteivät hänen sanansa tuo törmäyksessä kuollutta taksinkuljettajaa takaisin.
– Voin sanoa täällä mitä vaan ja tiedän, ettei mun sanoilla ole mitään arvoa asianomaisille, mutta haluun sanoa, että oon pahoillani, syytetty sanoi nyyhkyttäen oikeudessa.
Hän kertoi, ettei ollut halunnut vahingoittaa ketään. Hän kertoi käyneensä aiemmin vain kaksi kertaa Tampereella ja oletti moottoritien kulkevan kaupungin ohi. Hän ei oman kertomansa mukaan uskonut joutuvansa keskustaan.
Hän vetosi humalatilaansa ja kuvaili olleensa maanisessa tilassa.
– Jossain vaiheessa huomasin, että olin ratin alla jalkatilassa. Olin että mitä ihmettä, törmäsinkö johonkin. Ja sitten poliisit käskytti mut ulos, mies kuvaili oikeudelle.
Hän kertoi, ettei lopettanut hurjaa ajomatkaansa, koska olisi silloin epäonnistunut tavoitteessaan, joutunut vaikeuksiin poliisin kanssa ja menettänyt työnsä.
Loppulausunnossaan puolustus totesi, että jos syytetty olisi halunnut törmätä taksiin, hän olisi törmännyt suoraan taksin perään. Nyt törmäys tapahtui edessä seisovan auton takakulmaan, mikä puolustuksen mukaan viittaa siihen, että epäilty halusi väistää taksia.
Oikeuden puheenjohtaja kysyi, pitäisikö syytetty määrätä mielentilatutkimukseen, mutta osapuolet olivat sitä mieltä, ettei mielentilatutkimus ole tarpeellinen. Oikeus päätti olla määräämättä syytettyä mielentilatutkimukseen.
Kolaria edelsi työhyvinvointipäivä
Syyttäjän mukaan Puolustusvoimissa työskenneellä epäillyllä oli työhyvinvointipäivä kolaria edeltävänä päivänä ja illan vapaa-aika oli jatkunut alkoholinkäytöllä ravintolassa. Syyttäjän mukaan mies oli kärsinyt jo pidempään itsetuhoisuudesta ja illanvieton alkoholinkäyttö pahensi tilannetta, jolloin mies päätti riistää itseltään hengen.
Syyttäjän mukaan nuori mies jätti palauttamatta Puolustuvoimien patruunat takaisin asianmukaisesti. Maaliskuun 9. päivä varhain aamuyöllä mies harhautti Hattulan panssariprikaatin kasarmialueella henkilökunnan edustajaa, jotta pääsi luvatta sisälle kasarmitiloihin.
Syyttäjän mukaan mies oli yrittänyt löytää panssariprikaatin tiloista aseen, mutta ei saanut sellaista haltuunsa. Siksi hän otti luvatta käyttöönsä Puolustusvoimien Toyota Hilux -auton, jolla hänen oli tarkoitus törmätä johonkin ja aiheuttaa oma kuolemansa.
0:49
Mies suuntasi Hattulasta kohti Tamperetta ja ajoi noin 70 kilometrin matkan koko ajan auton maksinopeutta.
Hätäkeskukseen mies oli soittanut pyytääkseen ”erikoisjärjestelyitä”, eli betoniesteiden asettamista moottoritielle hänen eteensä. Mies kertoi hätäpuheluissa, ettei halua vahingoittaa muita mutta tahtoo törmätä johonkin.
Oikeudessa kuultiin hätäkeskustallenteita, jossa mies totesi moneen kertaan, ettei halua sivullisia uhreja.
– Ideana olis itsemurha. Mä en haluu ajaa vastaantulijoita vastaan, mä en haluu sivullisia uhreja, mies sanoi hätäkeskukselle.
Kun hätäkeskus yritti saada miestä juttelemaan, tämä totesi, että "mä en nyt jaksais mitään tällaista". Hän kertoi väistelevänsä muita autoja ja pyysi edelleen esteitä tielle, jotta hänen ei tarvitsisi "metsästää puuta tai vastaantulijaa".
Mies kertoi hätäkeskuspuheluissaan, että hänellä riittää "bensaa".
Poliisi ei kuitenkaan toteuttanut miehen esittämiä toimia.
Uhkasi ampua poliisia
Mies myös valehteli hätäpuheluissa, että hänellä on hallussaan ase ja patruunoita, joita hän aikoo käyttää, jos poliisi pysäyttää hänet. Todellisuudessa hänellä oli hallussaan vain patruunoita.
Syyttäjän mukaan poliisi otti miehen uhkauksen vakavasti ja valmistautui pysäyttämään miehen paikassa, jossa siitä ei aiheutuisi vaaraa sivullisille henkilöille. Tässä vaiheessa tehtävälle oli liittynyt useita poliisipartioita.
Syyttäjän mukaan mies ajoi moottoritietä maksiminopeutta ja soitteli samaan aikaan puhelimellaan sekä lähetti viestejä eri henkilöille, kuten äidilleen. Hän myös kuvasi videoita ajostaan ja lähetti näitä ystävilleen.
Mies oli tapahtuma-aikaan 1,25 promillen humalassa.
Tampereella mies jatkoi edelleen 160 kilometrin tuntinopeudella kaahaamista. Hän törmäsi liikennevaloissa odottaneeseen taksiin takaapäin tällä nopeudella. Törmäys tappoi 54-vuotiaan taksinkuljettajan heti.
Paikalle oli ehtinyt myös poliisiauto, jolla oli siniset vilkut päällä. Syyttäjän mukaan poliisi ei näyttänyt punaista pysäytysvaloa siksi, että mies oli uhannut ampua poliisia, jos hänet pysäytetään.
Oikeus kuuli todistajana muiden muassa syytetyn työkaveria, panssariprikaatissa kenttäjohtajana tapahtumien aikaan toiminutta sotilasaliupseeria sekä poliisia, joka oli ensimmäisenä paikalla olleessa partiossa.
Ei peitellyt kasvojaan oikeudessa
Epäilty saapui oikeuteen peittelemättä kasvojaan. Paikalla on runsaasti mediaa ja 20-vuotias syytetty suhtautui kuvaamiseensa tyynesti.
Miehen saattoi oikeuteen kaksi virkapukuista poliisia, jotka jäivät paikalle istuntoon. Istunto alkoi julkisuusvaatimusten käsittelyllä ja oikeus päätyi salaamaan kolme Puolustusvoimien toimintaan liittyvää kirjallista todistetta henkilötodisteluineen.
Syytetty ei vaatinut yksityiselämäänsä liittyvien tietojen salaamista, vaikka syyttäjä sitä esittikin.
Epäilty kiistää tapon. Hän myöntää teon muutoin, mutta kiistää sen, että olisi voinut pitää varmana, että aamuyöllä kohtaa kaupungissa muuta liikennettä.
Pitkä lista syytteitä
Nuorta miestä syytetään tapon lisäksi myös useista muista rikoksista: törkeästä rattijuopumuksesta, lievästä kavalluksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kahdesta palvelusrikoksesta, lievästä ampuma-aserikoksesta ja sotilaan sopimattomasta käyttäytymisestä.
MTV Uutiset seurasi käräjäkäsittelyä Tampereella tänään.
Oikeudenkäynti ja sen seuranta on päättynyt.