MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 4. joulukuuta 2022.
Lue sodan uusimmista käänteistä maanantain seuranta-artikkelistamme.
|
21.48: Sotaan Ukrainassa ei tällä hetkellä ole diplomaattista ratkaisua, sanoo Nobel-voittaja
Sotaan Ukrainassa ei tällä hetkellä ole diplomaattista ratkaisua, sanoo Irina Sherbakova, joka on yksi Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen venäläisen Memorial-ihmisoikeusjärjestön perustajista.
Hän puhui asiasta vastaanottaessaan palkintoa ihmisoikeustyöstään Saksan Hampurissa. Sherbakova sanoi olevansa "ehdottoman varma" siitä, ettei Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallinnon kanssa diplomatialle ole tilaa.
Diplomatiaan on kuitenkin lopulta turvauduttava lopullisessa ratkaisussa konfliktiin, hän sanoi.
Diplomatia on mahdollinen vasta siinä vaiheessa, kun Ukraina uskoo voittaneensa sodan ja voi asettaa ehtonsa, hän lisäsi. Siksi hänestä on "lapsellista" kiirehtiä vaatimuksia rauhanneuvotteluille. Sherbakova lisäsi, että mikään ei koskaan palaa entiselleen, aikaan ennen sotaa.
20.34: Ukrainalaisjoukon Dnipron ylitys vain pieni erikoisoperaatio
Ukrainan sotaa tiiviisti seuraava sotahistorioitsija Emil Kastehelmi arvioi, että ajatushautomo ISW:n raportoima ukrainalaisjoukon Dnipro-joen ylitys on todennäköisesti vain pieni erikoisoperaatio.
Erikoisyksikkö ylitti Ukrainan ja Venäjän joukkoja erottavan Dnipro-joen ja nosti toiselle rannalle liehumaan Ukrainan lipun. Kyseessä on kuitenkin vaikeakulkuinen saari, eikä suuremmasta joukkojen siirrosta ole merkkejä.
Lue lisää aiheesta täältä.
17.23: Yhdysvaltojen tiedustelu: Taistelujen tahti Ukrainassa hidastuu talvikuukausina
Taistelujen tahti Ukrainassa on hidastunut viime aikoina ja hidastuminen todennäköisesti jatkuu talvikuukausina, uskoo Yhdysvaltojen tiedustelu.
Asiasta puhui kansallisen tiedustelun johtaja Avril Haines BBC:n ja muiden medioiden mukaan.
Hainesin mukaan ei kuitenkaan ole merkkejä siitä, että Ukrainan joukot olisivat heikentäneet puolustustaan.
Hänen mukaansa sodan molemmat osapuolet luultavasti yrittävät tänä aikana järjestäytyä ja valmistautua mahdollista vastahyökkäystä varten keväällä. Hän sanoi kuitenkin olevansa "optimistisempi" Ukrainan kuin Venäjän valmistautumismahdollisuuksien kannalta.
Venäjä on menettänyt jo yli puolet aiemmin valtaamistaan alueista Ukrainassa. Suurin osa taisteluista käydään nyt Bahmutin ja Donetskin alueilla Itä-Ukrainassa.
Lue lisää aiheesta täältä.
15.22: Alekandr Litvinenkon poika yritettiin rekrytoida Venäjän armeijaan
Guardianin mukaan Anatoli Litvinenkon Moskovan kodissa vieraili muutama viikko sitten värväysviranomaisia toiveikkaana, että hän liittyisi armeijaan.
Litvinenkon mukaan rekrytoijat vaikuttivat olleen epätietoisia hänen henkilökohtaisesta historiastaan Putinin hallinnon kanssa.
– Perhetuttavani, jotka parhaillaan asustavat siellä, avasivat oven ja heitä tervehti kaksi Venäjän sotilashallinnon virkailijaa, jotka kysyivät, olinko kotona. Heille kerrottiin, etten ole ollut kotona 20 vuoteen, Litvinenko kertoi Observerille.
Anatolin isä, venäläinen ex-agentti Aleksandr Litvinenko salamurhattiin Lontoossa vuonna 2006 radioaktiivisella poloniumilla. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on aiemmin todennut Venäjän syylliseksi murhaan.
14.31: Yli 500 ukrainalaistaajamaa ilman sähköä Venäjän pommitusten takia
Yli 500 ukrainalaistaajamaa kahdeksalla eri alueella oli sunnuntaina ilman sähköä Venäjän viikkoja kestäneiden pommitusten jälkeen, kertoi maan varasisäministeri ukrainalaiskanavalla.
Varasisäministerin mukaan pahiten sähkökatkoista kärsii Harkovan alue, jossa yli 100 taajamaa on ilman sähköä.
Viimepäivien jatkuvat sähkökatkot ovat jättäneet miljoonat ukrainalaiset ilman lämmitystä ja valoa ulkolämpötilan laskiessa pakkasen puolelle.
Ukrainalainen sähköyhtiö DTEK arvioi torstaina, että noin puolet maan sähköverkosta on edelleen vaurioituneena Venäjän tekemistä iskusta.
(STT)
9.23: Britannian puolustusministeriö: Sodan suosio Venäjällä heikkenee
Britannian puolustusministeriön päivittäisessä sotakatsauksessa siteerataan Meduzan tämän viikkoista uutista, jossa kerrottiin sodan suosion heikkenemisestä.
Meduzan haltuunsa saama, Venäjän hallinnon sisäinen raportti kertoo, että 55 prosenttia venäläisistä kannattaa rauhanneuvotteluja Ukrainan kanssa. 25 prosentin sanotaan kannattavan sodan jatkoa.
Puolustusministeriö ounastelee, että Venäjän on tulevien kuukausien aikana vaikea pitää yllä edes hiljaista sodan kannatusta, koska todennäköisesti se ei pysty saavuttamaan merkittäviä voittoja rintamalla.
8.13: ISW: Ukraina väitetysti saavuttanut Dnepr-joen itäisen rannan
Ukrainan joukkojen väitetään saavuttaneen Dnepr-joen itäisen rannan, kirjoittaa sotaa seuraava Institute for the Study of War.
Ukrainalainen ilmatiedustelujoukko julkaisi materiaalia Ukrainan lipusta liehumassa tornista lähellä rantaa sekä sotilaista veneilemässä joen poikki. Erikoisjoukko ”Carlsonin” mukaan kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Ukrainan lippu liehuu joen itärannalla ja totesi tämän avaavan mahdollisuuden myöhemmille operaatioille itärannalla.
ISW kertoo aiemmin raportoineensa, että Venäjän joukot ovat luoneet linnoituksia vasemmalla rannalla, ennakoiden Ukrainan hyökkäystä itärannalla.
7.44: Asiantuntija MTV:lle: Ukraina tarvitsee etenkin ilma- ja ohjustorjuntakalustoa
Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Juha Honkonen kertoo MTV:n haastattelussa, että Ukraina tarvitsee länneltä nimenomaan ilma- ja ohjustorjuntakalustoa, jolla puolustautua Venäjän ilmahyökkäyksiltä.
– Lennokit ja perinteiset alisooniset ohjukset ovat nykyisellä kalustolla torjuttavissa, mutta sitä Ukrainalla on vähän. Kun se on neuvostoaikaista perintöä, ei ole taattua sekään, että jäljellä olevat ammukset toimivat.
Sen lisäksi, että droonien merkitys tiedustelussa ja tulen ohjauksessa on kasvanut, niillä on todennäköisesti tulevaisuudessa yhä enemmän roolia myös ammuksina.
Lue aiheesta enemmän täältä.
6.13: YK:n ihmisoikeusvaltuutettu matkustaa Ukrainaan
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk matkustaa tänään Ukrainaan. Nelipäiväisellä vierailullaan Türk tapaa Ukrainan valtiojohtoa, kansalaisjärjestöjä ja sodan uhrien omaisia.
Türk käy Kiovassa ja sen lähialueilla sekä muun muassa Harkovassa ja Izjumissa. Ukrainan Venäjän hallusta vapauttamilta alueilta esimerkiksi Kiovan läheltä Butshasta sekä Izjumista on paljastunut joukkosurmia.
YK:n riippumaton tutkintakomitea on todennut, että näillä alueilla on tapahtunut monia sotarikoksia ja vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Komitea on todentanut Venäjän joukkojen syyllistyneen muun muassa summittaisiin teloituksiin, kidutukseen ja raiskauksiin.
Ihmisoikeusvaltuutetun on määrä pitää lehdistötilaisuus matkansa päätteeksi keskiviikkona.
Lauantai 3. joulukuuta
23.29: Banksyn teos varastettiin röyhkeästi Kiovassa
Ukrainan poliisi on ottanut kiinni kahdeksan henkilöä, joita epäillään brittiläisen katutaiteilija Banksyn teoksen varastamisesta Kiovassa.
Henkilöt saatiin kiinni itse teossa irrottamassa seinämaalausta Venäjän pommituksen tuhoaman rakennuksen seinästä, Kiovan alueen kuvernööri Oleksi Kuleba kertoi perjantaina Telegram-viestipalvelussa.
Kuuluisan katutaiteilijan teokset ovat osaltaan nostattaneet tunnelmaa Kiovassa, ja varkaudelle ei ole järin suurta ymmärrystä.
Kyseessä oli Banksyn seinämaalaus, jossa yöpuvussa ja kaasunaamarissa oleva ihminen pitelee palosammutinta hiiltyneen ikkunan vieressä Gostomelin kaupungissa.