MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan ja sen vaikutuksia maailmanlaajuisesti 23. päivä maaliskuuta.
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
|
21.56: Venäläinen toimittaja kuoli Venäjän pommittaessa Kiovaa
Venäläinen toimittaja Oksana Baulina on kuollut Kiovan pommituksissa Ukrainassa, kertoo Baulinan työnantaja, riippumaton tutkiva venäläismedia The Insider.
Sivuston mukaan Baulina kuoli dokumentoidessaan Venäjän iskujen aiheuttamia tuhoja, kun Venäjän joukot pommittivat asuinaluetta Kiovassa.
Baulina on aiemmin työskennellyt myös vangitun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin korruptionvastaisessa ryhmässä.
Aiemmin ainakin viisi toimittajaa eri maista on kuollut Ukrainan sodassa viime viikkoina. Kansainvälisten toimittajajärjestöjen mukaan Venäjän joukot ovat tahallaan tulittaneet useita toimittajille kuuluvia ajoneuvoja Ukrainassa siitä huolimatta, että ne on merkitty selvästi tunnetuin Press-tunnuksin.
21.12: Venäjä karkottaa yhdysvaltalaisia diplomaatteja
Venäjän ulkoministeriön mukaan yhdysvaltalaisten diplomaattien karkottaminen on vastatoimi sille, että Yhdysvallat karkotti aiemmin New Yorkista 12 venäläistä YK-diplomaattia.
Asiasta uutisoi uutistoimisto AFP.
Venäjän ulkoministeriön mukaan Yhdysvaltojen suurlähettiläs on kutsuttu puhutteluun Venäjän ulkoministeriöön ja hänelle on annettu lista lähetystön ei-toivotuista henkilöistä.
21.00: Yhdysvallat: Venäjä on syyllistynyt sotarikoksiin Ukrainassa
Yhdysvaltain hallitus on muodollisesti todennut, että Venäjän asevoimat ovat syyllistyneet sotarikoksiin Ukrainassa, uutisoi CNN.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvalloilla on nyt tarpeeksi sekä avoimista lähteistä että tiedustelulähteistä kerättyä tietoa siitä, että Venäjä on tehnyt Ukrainassa sotarikoksia.
Sekä Blinken että presidentti Joe Biden ovat jo aiemmin arvioineet, että Venäjä on syyllistynyt sotarikoksiin Ukrainassa.
Blinkenin mukaan Yhdysvallat tekee kaikkensa, jotta tiedot sotarikoksista saadaan kerättyä talteen ja jotta Venäjä joutuu tarvittaessa oikeudelliseen vastuuseen tekemistään sotarikoksista.
20.50: Putin haluaa ruplia maksuksi maakaasusta
Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut, että Venäjä hyväksyy vain ruplat maksuksi maakaasusta eurooppalaisilta asiakkailtaan.
Venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan Vladimir Putin ei hyväksy enää maksuja "vihamielisten maiden" valuutoissa kuten euroissa ja dollareissa.
18.42: Venäjän puolustusministeriä ei ole näkynyt julkisuudessa lähes kahteen viikkoon
Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu nähtiin viime kerran julkisuudessa 11. maaliskuuta, eli 12 päivää sitten, kertoo ukrainalainen uutissivusto Pravda venäläisten tutkivien toimittajien tietoihin pohjaten.
Shoigu on aiemmin ollut hyvin aktiivisesti esillä mediassa.
Lue lisää: Missä on Shoigu? Venäjän puolustusministeri nähtiin julkisuudessa viimeksi 12 päivää sitten
18.32: Ruotsi lähettää Ukrainaan vielä 5 000 kertasinkoa
Ruotsi lähettää Ukrainaan vielä 5 000 kertasinkoa, kertoo uutistoimisto TT.
Ruotsi on jo aiemmin edellisessä sotilastukipaketissaan lähettänyt 5 000 kertasinkoa eli panssarintorjunta-asetta.
Puolustusministeri Peter Hultqvist sanoi TT:lle, että kertasingot ovat erittäin helppokäyttöisiä aseita, jotka eivät vaadi lisäkoulutusta. Lisäksi niitä on helppo huoltaa.
Uusi sotilaallinen tukipaketti sisältää myös miinanraivausvälineitä.
16.20: Stoltenberg syytti Kiinaa sen antamasta poliittisesta tuesta Venäjälle
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg syytti Kiinaa sen antamasta poliittisesta tuesta Venäjälle. Hän varoitti Kiinaa tarjoamasta mitään materiaalista tukea Venäjän sotatoimiin maassa.
– Kiina on tarjonnut Venäjälle poliittista tukea, mukaan lukien julkeiden valheiden ja misinformaation levittämisestä, Stoltenberg sanoi.
15.48: Stoltenberg: Nato sijoittaa neljä uutta taisteluosastoa Itä-Eurooppaan
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo, että Nato sijoittaa neljä uutta taisteluosastoa Itä-Eurooppaan.
Joukot sijoitetaan Bulgariaan, Unkariin, Romaniaan ja Slovakiaan. Stoltenbergin mukaan asiasta on määrä sopia huomisessa Naton ylimääräisessä huippukokouksessa Brysselissä.
Lisäksi Nato tarjoaa Ukrainalle lisätukea kyberturvallisuudessa ja varustusta muun muassa kemiallisia, biologisia ja ydinaseuhkia vastaan.
15.29: Uutistoimistot: Venäjän yksityistäjänä tunnettu Anatoli Tshubais on jättänyt nykytehtävänsä ja lähtenyt maasta
Venäjän yksityistämisohjelman johtajana tunnettu Anatoli Tshubais on eronnut nykytehtävästään Venäjän hallinnossa ja lähtenyt Venäjältä, kertovat uutistoimistot Bloomberg, Reuters ja Tass lähteidensä perusteella.
Bloombergin lähteiden mukaan Tshubaisin lähdön syy olisi hänen vastustuksensa Ukrainan sotaa kohtaan.
Lue lisää: Uutistoimistot: Putinin neuvonantaja Anatoli Tshubais jättänyt tehtävänsä ja lähtenyt maasta
15.18: Marin tapaa Kanadan pääministerin, esillä Ukraina ja Nato
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) on määrä tavata Kanadan pääministeri Justin Trudeau illalla Brysselissä.
Pääministerien tarkoitus on keskustella Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Venäjän vastaisista pakotteista, Ukrainan laajamittaisesta avustamisesta, Euroopan turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kehittämisestä sekä Suomen ja Naton yhteistyöstä.
15.08: Suomeen tänä vuonna mahdollisesti jopa 80 000 pakolaista
Ukrainasta arvioidaan tulevan Suomeen noin 40 000–80 000 ukrainalaista pakolaista tämän vuoden aikana, kerrotaan ministeriöiden infotilaisuudessa.
Tilapäistä suojelua on hakenut Suomesta tähän mennessä noin 11 100 henkilöä.
Kaikkiaan Ukrainasta on paennut 3,6 miljoonaa ihmistä eri maihin.
15.02: Helsingin yliopistolta uutta tietoa kohtaamastaan informaatio-operaatiosta
Osa Helsingin yliopiston sosiaalisen median tileille tulleista Venäjä-vastaisista kommenteista on peräisin ukrainalaisten ihmisten tileistä, kertoo yliopiston sosiaalisen median tiiminvetäjä Tomas Sjöblom Twitterissä.
Helsingin yliopisto kertoi tiistaina saaneensa alkuviikosta lukuisia Venäjää ja venäläisiä kritisoivia viestejä sosiaalisen median tiliensä julkaisuihin.
Sjöblom arvioi tiistaina, että yliopisto joutui informaatio-operaation kohteeksi, ja sen vuoksi yliopiston sosiaalisen median vastaavat alkoivat poistaa ja piilottaa kyseisiä kommentteja. Viestejä oli tullut vuorokaudessa noin 2 500.
Lue lisää tästä!
14.54: Marin keskusteli Venäjä-pakotteista suuren valiokunnan kanssa
Pääministeri Sanna Marin (sd.) on keskustellut tänään Eduskunnan suuren valiokunnan kanssa Venäjä-pakotteista ja energiapolitiikasta.
Marin antoi suurelle valiokunnalle selvityksen Eurooppa-neuvoston kokouksesta, joka pidetään Brysselissä huomenna ja perjantaina.
Pääministeri ja suuri valiokunta puhuivat, miten Venäjän vastaisia pakotteita voitaisiin vielä tehostaa ja millä keinoilla Venäjän mahdollisuuksia kiertää pakotteita voitaisiin estää.
14.47: Ukrainan ulkoministeri vaatii Venäjän propagandatoimittajien lisäämistä pakotelistalle
Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kehotti keskiviikkona länsimaita laajentamaan pakotteitaan niin, että ne koskevat myös propagandaa levittäviä venäläisiä televisiojuontajia.
Kuleba sanoi Venäjän television propagandistitoimittajien olevan jopa pahempia kuin Venäjän lentäjät.
– Lentäjät sentään joutuvat ottamaan sen riskin, että heidät ammutaan alas. Puhuvat päät nukkuvat yönsä turvassa ja menevät sen jälkeen lähetykseen vaatimaan ydiniskuja Nato-maihin. Joka ainoa pakotelistalle, Kuleba vaati Twitterissä.
14.32: MPKK: Venäläisjoukot vaikuttavat valmistelevan seuraavaa operaatiovaihetta Kiovassa
Venäläisjoukot vaikuttavat valmistelevan seuraavaa operaatiovaihetta Ukrainan pääkaupungin Kiovan ympäristössä, kertoo Maanpuolustuskorkeakoulu päivittäisessä katsauksessaan.
Sen mukaan Venäjän asevoimat on tehnyt puolustusvalmisteluita ja pioneerijoukkojen, logistiikan ja tuliyksiköiden ryhmittämistä.
MPKK kertoo, että Kiovan suunnalla Venäjän asevoimien liike on tällä hetkellä todennäköisesti pysähtynyt.
Ukraina puolestaan on tehnyt vastahyökkäyksiä Kiovan länsipuolella uhaten Dnepr-joen länsipuolella hyökkäävien joukkojen huoltoyhteyksiä.
Taistelujen etenemisestä ei ole varmaa tietoa.
14.10: Länsi-Uudenmaan poliisille yli 800 hakemusta turvapaikasta tai tilapäisestä suojelusta
Länsi-Uudenmaan poliisi on vastaanottanut maaliskuun aikana yli 800 turvapaikka- tai tilapäisen suojelun hakemusta Ukrainasta Suomeen saapuneilta henkilöiltä.
Poliisi kertoo tiedotteessaan, että suurin osa hakemuksen jättäneistä on aikuisia naisia sekä alle 18-vuotiaita lapsia.
13.57: Merivoimien komentaja: Tilanne Itämerellä rauhallinen
Merivoimien komentajan, kontra-amiraali Jori Harjun mukaan Suomen toimintaympäristö Itämerellä on ollut Ukrainan sodasta huolimatta aika rauhallinen.
– Venäjä tai mikään muu maa ei ole toteuttanut Itämerellä sellaisia poikkeuksellisia toimia, joihin olisi pitänyt puuttua tai kiinnittää erityistä huomiota, Harju sanoo.
13.27: Puola karkottaa diplomaatteina esiintyjiä venäläisvakoojia
Puola karkottaa 45 venäläistä diplomaatteina esiintynyttä vakoojaa, sanoo Puolan sisäministeri Mariusz Kaminski.
Puolan sisäisen turvallisuuden virasto (ABW) kertoi aiemmin maan epäilevän 45:tä venäläistä diplomaattia vakoilusta. ABW:n tiedottajan Stanislaw Zarynin mukaan vakoojien epäillään toimineen Puolaa vastaan.
13.23: HS-gallup: 54 prosenttia suomalaisista Nato-jäsenyyden kannalla
54 prosenttia suomalaisista kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä, selviää tuoreesta Helsingin Sanomien kyselystä.
21 prosenttia vastaajista ilmoitti vastustavansa asiaa, ja 25 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.
Lue lisää tästä!
12.56: Lavrov väittää Yhdysvaltojen yrittävän hankaloittaa Ukraina-neuvotteluja
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syyttää Yhdysvaltoja siitä, että maa yrittäisi hankaloittaa Venäjän ja Ukrainan välisiä neuvotteluja.
Puhuessaan opiskelijoille Moskovassa Lavrov sanoi Ukrainan vaihtavan jatkuvasti kantaansa. Ulkoministerin mukaan "on vaikea välttää vaikutelmaa, että amerikkalaiset kollegamme pitävät heitä kädestä".
Lavrov väitti Yhdysvaltojen pitävän heille epäedullisena sitä, että "prosessi" Ukrainassa päättyisi nopeasti.
12.46: Siviilit jatkavat protesteja venäläismiehitystä vastaan Ukrainassa
Venäjän miehittämissä kaupungeissa ukrainalainen siviiliväestö jatkaa venäläisjoukkoja vastaan protestoimista, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä katsauksessaan.
Ministeriön mukaan Venäjän pyrkimykset kukistaa väestö mediaa peukaloimalla, propagandaa levittämällä ja Venäjä-myönteisiä nukkehallintoja asettamalla ovat tähän mennessä epäonnistuneet.
– Venäjä vastaa todennäköisesti näihin epäonnistumisiin käyttämällä enenevässä määrin väkivaltaisia ja pakottavia toimia pyrkiäkseen tukahduttamaan Ukrainan väestön, brittiministeriö arvioi.
Venäläisjoukot ovat viime aikoina tukahduttaneet valtaamillaan alueilla mielenosoituksia muun muassa ampumalla ja kyynelkaasua käyttämällä.
12.39: Lähinnä enää sateellittikuvat kertovat Mariupolin mittavista tuhoista
Venäjä on piirittänyt Mariupolia jo päiväkausia, minkä lisäksi kaupunkia on pommitettu säälimättömästi ja paikallisviranomaisten mukaan se olisi tuhoutunut lähes täysin. Mariupolista pakoon päässeet ihmiset ovat kuvanneet kaupunkia "jäätäväksi helvetinmaisemaksi, joka on täynnä ruumiita ja tuhoutuneita rakennuksia".
Tuoreet satelliittikuvat ovat maalanneet jälleen kuvaa Mariupolin tuhoista. Uutiskanava CNN:n mukaan yksityisen Maxar-satelliittiyhtiön välittämistä kuvista on nähtävissä, kuinka laajat tuhot ja tulipalot ovat levittyneet ympäri saarrettua kaupunkia.
Tiistaiaamuna otetuissa kuvissa näkyy kuinka kaupungin keskustassa sijaitsevista asuinrakennuksista nousee savua. Lisäksi savua näkyy nousseen myös alueelta, jonka on kerrottu joutuneen Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistialueilta tulleiden joukkojen hallintaan.
Kaupungissa ei tiettävästi ole enää riippumattomia toimittajia ja kuvat piiritetystä Mariupolista ovat vähissä. Maxarin satelliittikuvat tarjoavatkin CNN:n mukaan harvinaista näkymää tilanteeseen kaupungissa.
Venäjä aloitti hyökkäyksensä lähes neljä viikkoa sitten. Hyökkäyssotansa aikana Venäjän on syytetty lukuisia kertoja kohdistaneen muun muassa pommituksiaan siviilikohteisiin.
12.19: Puola epäilee yli neljääkymmentä venäläistä diplomaattia vakoilusta
Puolan sisäisen turvallisuuden virasto (ABW) kertoo epäilevänsä 45:tä venäläistä diplomaattia vakoilusta Venäjän hyväksi Puolassa.
ABW:n tiedottajan Stanislaw Zarynin mukaan vakoojien epäillään toimineen Puolaa vastaan.
Turvallisuusvirasto on välittänyt diplomaattien nimet Puolan ulkoministeriölle ja pyytänyt heidän poistamistaan maasta.
Lue lisää tästä!
12.06: Niinistö kommentoi Suomen liittoutumisaskeleita MTV:n Asian ytimessä -ohjelman Nato-erikoislähetyksessä
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu tänään MTV:n Asian ytimessä -Nato-erikoislähetykseen, jossa hän kommentoi Suomen tulevaisuuden turvallisuusratkaisuihin liittyvää selvitystyötä ja prosessia.
Asian ytimessä – Nato-erikoislähetyksessä käydään presidentti Niinistön haastattelun jälkeen studiokeskustelu Suomen puolustusratkaisun vaikutuksista. Keskusteluun osallistuvat eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith ja Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg.
Asian ytimessä – Nato-erikoislähetys nähdään tänään keskiviikkona klo 21 MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa.
11.51: Kiina: Muilla mailla ei ole oikeutta erottaa Venäjää G20-ryhmästä
Kiina suhtautuu kielteisesti Venäjän erottamiseen johtavien talousmaiden G20-ryhmästä.
Yhdysvallat nosti aiemmin esiin mahdollisuuden erottaa Venäjä ryhmästä maan Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen vuoksi.
Kiinan ulkoministeriön edustajan Wang Wenbinin mukaan yhdelläkään ryhmän jäsenellä ei ole oikeutta erottaa toista ryhmään kuuluvaa maata.
Wenbin sanoi toimittajille Venäjän olevan G20-ryhmän tärkeä jäsen.
11.48: Saksa: Venäjän hyökkäys jumissa
Venäjän hyökkäys Ukrainassa on pysähtynyt, vaikka venäläissotilaat pyrkivät etenemään joka päivä, sanoo Saksan liittokansleri Olaf Scholz.
– (Vladimir) Putinin hyökkäys on jumissa huolimatta kaikesta siitä tuhosta, jota se tuottaa päivästä toiseen, Scholz sanoi puhuessaan Saksan parlamentissa, liittopäivillä.
Scholzin mukaan länsimaiden pakotteet toimivat ja tuovat lisää vahinkoa Venäjän taloudelle.
– Mutta tämä on vasta alkua, raskaimmat vaikutukset tullaan näkemään tulevina viikkoina, Scholz sanoi ja mainitsi, että lisää pakotteita kehitetään koko ajan.
Scholzin mukaan Putinin on tajuttava, että sota ei tuhoa vain Ukrainaa, vaan myös Venäjän tulevaisuuden.
Scholzin mukaan Saksa pysyy Ukrainan tukena, mutta ei tule suostumaan pyyntöihin, että sotilasliitto Nato valvoisi Ukrainan ylle julistettavaa lentokieltoaluetta tai lähettäisi maahan "rauhanturvajoukkoja".
– Niin vaikeaa kuin se onkin, emme tule antamaan periksi tässä, liittokansleri sanoi.
Scholzin mukaan Saksa ei ole valmis ottamaan riskiä suorasta sotilaallisesta yhteenotosta Naton ja Venäjän välillä.
11.27: BBC: Mariupolin satama säästynyt vahingoilta
Ukrainassa liki täysin tuhotun Mariupolin kaupungin satama on lähes säästynyt vahingoilta, koska venäläiset eivät ole tulittaneet sitä, kertoo kaupungista paennut sataman hallintoon kuuluva mies yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.
Nimettömänä turvallisuussyistä pysyttelevä mies kertoi BBC:lle, että satamassa on ollut sodan alusta lähtien jumissa kuusi ulkomaista alusta.
Sataman sijasta Venäjä on tulittanut Mariupolissa muun muassa asuintaloja, sairaaloita ja kouluja. Kaupungissa on tuoreiden arvioiden mukaan edelleen loukussa noin 100 000 siviiliä.
11.06: Mariupolista ei saada avattua humanitaarista käytävää
Mariupolista ei keskiviikkonakaan saada avattua yhtään humanitaarista käytävää, ilmoitti Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk. Venäläisten kanssa on sovittu yhteensä yhdeksästä käytävästä, mutta yksikään niistä ei ole Mariupolissa.
Vereshtshuk toivoi Facebookissa, että Mariupolin asukkaat pääsisivät omin neuvoin läheiseen Berdjanskin kaupunkiin, missä heille olisi tarjolla humanitaarista apua ja kymmenittäin busseja kuljettamaan ihmisiä eteenpäin.
10.46: Ukrainan keskuspankki pyytää Venäjän irrottamista Swift-maksujärjestelmästä
Ukrainan keskuspankki pyytää, että Venäjän keskuspankki kytkettäisiin pois Swift-verkostosta. Pyynnön esitti Ukrainan keskuspankin pääjohtaja Kyrylo Shevchenko.
2:15
10.41: Venäjän ulkoministeri: Rauhanturvaajien lähettäminen Ukrainaan voi johtaa yhteenottoon Naton kanssa
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että rauhanturvaajien lähettäminen Ukrainaan voi johtaa suoraan yhteenottoon Venäjän ja Naton välillä.
Puola sanoi viime viikolla, että Ukrainaan tulisi lähettää kansainvälinen rauhanturvaoperaatio, jolla on oikeus puolustaa itseään.
10.32: Medvedev väittää Yhdysvaltojen tähtäävän Venäjän tuhoamiseen
Venäjän entinen presidentti ja Vladimir Putinin läheinen tukija Dmitri Medvedev ilmoitti tänään, että Yhdysvaltojen aikomuksena on Venäjän nöyryyttäminen, jakaminen ja lopulta tuhoaminen. Hän myös vannoi puheenvuorossaan, ettei tällaista kehitystä sallittaisi tapahtuvan.
Medvedev kertoi myös, että toteutuessaan hänen esittämänsä tapahtumakulku olisi seurauksiltaan katastrofaalinen koko maailmalle.
– Venäjä ei tule koskaan sallimaan sellaista kehitystä, Medvedev kirjoitti pikaviestipalvelu Telegramissa.
10.28: Asiantuntija: Tällaisia ovat sotarikokset
Venäjän hyökättyä Ukrainaan on puhuttu epäillyistä Venäjän tai venäläisten tekemistä sotarikoksista.
Katso alla olevalta videolta Asianajajaliiton rikosprosessioikeuden asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Jussi Sarvikiven haastattelu, jossa hän kertoo, mitä sotarikokset ovat.
1:52
10.19: Venäjän joukot yrittävät edelleen piirittää ukrainalaiset idässä, kertoo Britannian puolustusministeriö
Ukrainassa Venäjän joukot yrittävät edelleen piirittää Ukrainan joukot maan itäosassa, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tilannekatsauksessaan. Venäläiset etenevät Harkovan suunnasta pohjoisessa ja Mariupolin suunnasta etelässä.
Myös Mykolajivin kaupunki yritetään edelleen saartaa, jotta reitti Odessan satamakaupunkiin avautuisi.
Ukrainan pohjoisosassa rintamalinjat ovat edelleen pysyneet suurelta osin muuttumattomina, mikä puolustusministeriön mukaan johtunee siitä, että venäläiset järjestävät joukkojaan uudelleen ennen kuin palaavat jälleen hyökkäyssotaan.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi vajaa kuukausi sitten.
8.47: Kirkon Ulkomaanapua varoitettu mahdollisista avustustyöntekijöiden kaappauksista
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää Venäjän kaapanneen eilen avustussaattueen ja ottaneen avustustyöntekijät sekä linja-autojen kuljettajat vangeikseen.
Zelenskyin mukaan venäläisjoukot myös häiritsivät muun muassa tykistötulella pyrkimyksiä saada ihmisiä evakuoitua eteläisestä Mariupolin satamakaupungista.
MTV Uutisaamussa vieraillut Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg kertoo, että suomalaisiakin avustustyöntekijöitä on varoiteltu mahdollisista kaappauksista.
– Kyllä me olemme saaneet varoitusviestejä, että tätä (kaappauksia) voisi tapahtua tai että avustustyöntekijät voisivat olla Venäjän kohteina.
Hemberg sanoo, ettei hänellä kuitenkaan ole asiasta mitään todisteita.
7.40: Mariupolin ja Odessan pommitus tuhoaisi kulttuuriperintöä peruuttamattomasti
Asiantuntija on huolissaan, että ihnimillisten menetysten lisäksi Mariupolin ja Odessan kaupunkien tulittamienn voi johtaa merkittäviin kulttuurihistoriallisiin menetyksiin.
Lue myös: Tällaisia kaupunkeja ovat Venäjän hamuamat Mariupol ja Odessa – kaupunkien valtaus olisi merkittävä voitto
7.16: Pakolaiset tarvitsevat yhä hygianiatarvikkeita sekä ruokaa ja vettä
Ukrainasta paenneet tarvitsevat yhä paljon materiaalista apua, sanoo MTV Uutisaamussa vieraillut Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.
Hänen mukaansa tarvetta on esimerkiksi vaipoille ja muille hygieniatarvikkeille sekä ruoalle ja vedelle.
Kirkon Ulkomaanavulla on parhaillaan humanitaarinen operaatio yhdessä unkarilaisen sisarjärjestön kanssa Unkarissa, jossa avustustyöntekijät ottavat pakolaisia vastaan.
Voit lukea koko haastattelun tästä tai katsoa sen alla olevalta videolta. Seuranta jatkuu videon jälkeen.
9:15
6.51: Lyhytaikainen majoitus voi olla ukrainalaispakolaiselle enemmän haitaksi kuin hyödyksi
Suomalaiset ovat tarjonneet Ukrainasta tulleille turvapaikanhakijoille tilapäistä yksityismajoitusta, kertoo Maahanmuuttovirasto. Lyhytaikaisimmat majoitukset ovat kestäneet viikon.
Tilapäiset majoitukset ovat Maahanmuuttoviraston vastaanottokeskustoiminnon johtaja Pekka Nuutisen mukaan ongelmallisia, koska ne eivät tarjoa ukrainalaisille tarvittavaa pysyvyyttä ja psykologisen turvallisuuden tunnetta.
Lyhytaikaisesta majoituksesta voi olla Nuutisen mukaan enemmän haittaa kuin hyötyä turvapaikanhakijoille.
Lue lisää: Tilapäisistä yksityismajoituksista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä ukrainalaisille
5.55: Zelenskyin määrä kertoa Venäjän sotatoimista Naton erityiskokouksessa
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsuttu osallistumaan torstaina järjestettävään sotilasliitto Naton erityiskokoukseen, kertoo sotilasliiton virkamies. Zelenskyin on määrä osallistua kokoukseen videoyhteyden välityksellä ja kertoa Venäjän sotatoimista Ukrainassa.
Zelenskyin edustaja on vahvistanut Ukrainan Interfaxille, että maa osallistuu Nato-kokoukseen ja sillä on kokouksessa aktiivinen rooli.
Edustajansa mukaan Zelenskyi pyrkii hakemaan kokouksesta apua Venäjän hyökkäyksen pysäyttämiseksi. Apua voitaisiin tarjota hänen mukaansa useissa muodoissa, esimerkiksi ilmatilan sulkemisen tai ilmatorjuntajärjestelmien myötä.
5.53: Lisää ihmisiä evakuoitu Mariupolista
Ukrainan eteläosassa sijaitsevasta Mariupolin saarretusta satamakaupungista evakuoitiin tiistaina yli 7 000 ihmistä, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Hänen mukaansa kaupungissa on edelleen saarroksissa noin satatuhatta ihmistä
Presidentti kertoo kaupungissa olevien elävän epäinhimillisissä oloissa jatkuvan pommituksen alla. Heillä ei ole Zelenskyin mukaan vettä, ruokaa tai lääkkeitä.
Zelenskyi syyttää venäläisjoukkojen häirinneen muun muassa tykistötulellaan lähes kaikkia pyrkimyksiä saada mariupolilaisia evakuoitua kaupungista.
Lisäksi presidentti syyttää Venäjän kaapanneen tiistaina avustussaattueen sekä ottaneen avustustyöntekijät ja linja-autojen kuljettajat vangeikseen.