Eräänä maanantaiaamuna porilainen Vilho Pirttijärvi julkaisi Facebook-seinällään kuvan Pekka Poudasta moshpitissä. Siitä syntyi yli 17 000 tykkääjän Facebook-sivu ja laaja internet-ilmiö.
– Jaoin kuvan aluksi ihan vitsillä. Sitten eräs kaverini kommentoi, että jos perustan Facebookiin sivun "Joka päivä sama kuva Pekka Poudasta moshpitissä", niin hän lupaa tykätä siitä ensimmäisenä, Pirttijärvi kertoo MTV Uutisille.
Tuolloin digitaalista kulttuuria Porissa opiskellut Pirttijärvi teki työtä käskettyä. Tuska-festivaalilla otettu kuva hevikeikalla joraavasta MTV Uutisten meteorologista jäi elämään.
Sivu ilmestyi Facebookiin 8. kesäkuuta 2015. Pirttijärvi julkaisi kuuliaisesti joka aamu tismalleen saman kuvan Pekka Poudasta moshaus-tunnelmissa päivästä toiseen.
– Se sivuston suosio lähti aika äkkiä liitämään. Muistaakseni tykkääjiä oli saman vuoden syksyllä parhaimmillaan 17 000. Käsittääkseni se on Suomen oloissa aika paljon.
"Joka päivä sama kuva" -formaatista tuli meemi
Pirttijärvi ei sinällään yllättynyt sivun äkillisestä suosiosta.
– Ajattelin, että ehkä tässä taidettiin olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
Enemmän häntä yllättivät Pekka Pouta -sivun saamat jäljittelijät.
– Näitä "joka päivä sama jotain" -sivuja ilmestyi yhtäkkiä tosi paljon. Se oli hienoa, kun aihe valjastettiin yhteiskunnalliseen keskusteluun "joka päivä sama kuva koulutuslupauksesta" -sivun muodossa.
Sivulla jaettiin viime vaalikaudella joka päivä valokuvat entisistä ministereistä Juha Sipilästä ja Alexander Stubbista pitelemässä lappuja, joissa luvataan, ettei koulutuksesta leikata.
Sivu on ollut kolmisen vuotta hiljaa
Sivun elo kesti reilun vuoden. Viimeinen moshaava Pouta on ilmestynyt sinne elokuussa 2016. Aivan koko aikaa ei Pirttijärvi itse sivua päivittänyt.
– Pidin sivun päivittämisestä parin viikon tauon. Sen jälkeen yliopistonlehtorini Petri Saarikoski tarjoutui ylläpitämään sivua puolestani.
Taustalla olivat tieteelliset syyt. Pirttijärven tuttava käytti Pouta-sivua tuottaakseen digitaalisen kulttuurin ilmiöitä luotavan artikkelin akateemiseen WiderScreen-lehteen.
– Petri kalusi ilmiön historiaa ja pohti, miksi tällainen sisältö houkuttelee ihmisiä.
Pirttijärvi ei usko, että moshaava Pekka Pouta palaa Facebookiin ainakaan hänen toimestaan.
– Tuntuu, että sain kaiken mitä halusin. Olen ollut myös varovainen luovuttamaan sivun päivittämisvastuuta eteenpäin.
0:29
Pekka Pouta -bongaus pakotti menemään nurkan taakse piiloon
Pirttijärvi sai kuulla myös tämän kesän Tuska-festivaalin jälkeen, että Pouta oli jälleen nähty moshpitissä heilumassa.
– Mukava tietää, ettei aiheuttamani julkisuus ole aiheuttanut esteitä Pekka Poudan arkiminän harrasteille, hän naurahtaa.
Pouta itse kommentoi MTV Uutisille sivua tuoreeltaan kesällä 2015.
– Ihan pimeää, meteorologi hekotti.
Muutama vuosi sitten Pirttijärvi bongasi Poudan Helsingin Ateneum-museossa. Hän ei kuitenkaan uskaltautunut moshaavan säämiehen juttusille.
– En ole hirveän etevä sosiaalisissa tilanteissa, ja uusille ihmisille esittäytyminen on hankalaa. Kun siinä tilanteessa tajusin, että tuossa on Pekka Pouta, niin menin nurkan taakse piiloon. Olin vain, että "mä en nyt pysty tähän"!
Lue myös: Moshaavan Pekka Poudan kuvaa ei enää julkaista – vitsiin perustuva sivu saavutti kaiken