Yhdysvallat on julkaissut tänään "ensimmäisen erän" Venäjä-pakotteitaan. Niiden kohteena on muun muassa venäläisiä pankkeja ja maan eliittiä. MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Mari Karppisen mukaan Valkoisen talon äänensävy jyrkentyi toimien myötä.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi myöhään tänään Suomen aikaa pitämässään puhessa siirtävänsä lisää joukkoja ja kalustoa vahvistamaan Yhdysvaltain liittolaisia Euroopassa.
Biden kertoi Yhdysvaltojen jatkavan puolustuskaluston toimittamista Ukrainalle ja lisäävän Yhdysvaltain joukkoja Itä-Euroopassa.
9:11
Bidenin mukaan Venäjän uusimmat toimet voi tulkita Venäjän hyökkäyksen aluksi Ukrainaan.
–Joe Biden käytti hyvin selvästi sanaa maahan tunkeutuminen. Hän sanoi, että Venäjä on aloittanut Ukrainaan tunkeutumisen. Hän sanoi lisäksi uskovansa, että se ei jää vain Itä-Ukrainaan, vaan maa saattaa edetä vielä pidemmälle, Mari Karppinen totesi Kymmenen uutisissa.
Lue lisää: Vesa Kallionpään kommentti: Putin otti käyttöön Raatteen tien taktiikan – Ukraina on motitettu ja uuvutussota jatkuu
Biden julkisti puheessaan myös Yhdysvaltojen ensimmäisiä pakotteita. Karppisen mukaan ne ovat hyvin linjassa EU-maiden pakotteiden kanssa.
– Pakotteiden kohteena on muun muassa kaksi isoa venäläispankkia. Tätä kautta halutaan estää rahansiirtoa ja kaupankäyntiä lännen kanssa, ja tämän uskotaan vahingoittavan oligarkkeja.
– Suoria pakotteita esimerkiksi Vladimir Putinille ei tullut, mutta Biden painotti, että tämä on vasta ensimmäinen osa pakotteiden sarjasta. Hän korosti sitä, että mitä enemmän Venäjä itse tekee, sitä kovemmiksi pakotteet muuttuvat, Karppinen selvittää.
Ensimmäisen kritiikit tulivat jo
Bidenia on kritisoitu aiemmin Yhdysvalloissa Ukrainan kriisin liian lepsusta hoidosta. Karppinen kertoo, että kaikki eivät ole tyytyväisiä vieläkään.
– Ensimmäiset kriittiset kommentit tulivat heti puheen jälkeen. Ne tulivat siitä, miksi ensimmäinen pakotekierros on näin lievä; miksei asetettu pakotteita esimerkiksi suoraan Putinille tai hänen lähipiirilleen kovemmalla kädellä.
– Osa toivoisi, että myös kaasu- ja öljytoiminnalle asetettaisiin pakotteita jo tässä vaiheessa.
Karppisen mukaan Biden puolustautui arvostelua vastaan nyt sillä, että hän pyrkii vielä pitämään jonkinlaista ”diplomatian ovea” ovea raollaan.
– Hän sanoi puheessaan toivovansa yhä pientä mahdollisuutta diplomatiaan, ja siksi hän ei julkistanut vielä kaikkia mahdollisia pakotteita.