MTV Uutisten toimituspäälliikkö Ilkka Ahtiaisen kommentti alkoholikulutuksen laskusta kärjisti keskustelua sosiaalisessa mediassa. THL kommentoi kirjoitusta muistuttamalla, ettei kulutuksen tarkasteluaika ole riittävä tuodakseen esiin lain todellisia vaikutuksia.
Alkoholin kulutuksen havaittiin laskeneen suomalaisten Päivittäistavarakauppa ry:n teettämän ja Taloustutkimuksen toteuttamassa selvityksessä, MTV Uutiset kertoo. Tulos oli yllättävä, sillä vuoden vaihteessa voimaan tulleen alkoholilakiuudistuksen myötä kulutuksen arveltiin nousevan.
Ahtiainen kirjoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nousseen puolustuskannalle nyt, kun sen arvio todistettiin vääräksi. THL arvioi ennen alkoholilakiuudistusta, että alkoholin kulutus lisääntyisi rutkasti uudistuksen myötä.
VIDEO:
Laajan selvityksen hämmästyttävä lopputulos: Verotuotta toteutuu ja alkoholin kulutus jatkaa laskuaan
THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä kuitenkin vakuuttaa THL:n olevan iloinen, mikäli sen arvio alkoholikulutuksen kasvusta lakiuudistuksen vuoksi osoittautuu vääräksi. Puolutuskannalle laitos ei ole Mäkelän mukaan noussut.
– Jos olemme ennustaneet kasvua, mutta kulutus ei kasvakaan vaan vaikka laskee, niin olemme onnellisia, koska se on kansanterveyden kannalta hyvä asia, Mäkelä huomauttaa, mutta jatkaa, että vielä on liian aikaista vetää tällaista johtopäätöstä.
Tammi-huhtikuu ei kerro kaikkea
Päivittäistavarakauppa ry:n teettämä ja Taloustutkimuksen toteuttaman tutkimuksessa tarkasteltiin suomalaisten alkoholin kulutusta ensimmäisellä vuosikolmanneksella.
THL korostaa, ettei vuoden ensimmäisenä kolmanneksesta tehtyjen tulosten perusteella voida vielä vetää johtopäätöksiä alkoholilakiuudistuksen vaikutuksista suomalaisten alkoholinkulutukseen.
Lue Ilkka Ahtiaisen kommentti: Yllättävä tutkimustulos panee THL:n hankalaan rakoon – pitäisikö suomalaisten alkaa ryypätä enemmän?
– Tammi-huhtikuu ei kuvasta sellaista ajankohtaa, jolloin lähikauppojen valikoimat olisivat kasvaneet täyteen mittaansa. Myöskään kauppojen ennakoima hintojen lasku ei ollut ainakaan tuolloin vielä toteutunut, Mäkelä toteaa.
– Miten ihmeessä niistä tiedoista voisi silloin nähdä, mitä laki kokonaisuudessaan saa aikaan, hän jatkaa.
Mäkelä korostaakin, että vuoden 2018 kulutukseen vaikuttaa moni muukin muuttuva asia kuin vain lakiuudistus
– Miten ihmeessä me näkisimme tammi-huhtikuun tiedoista, mitä tämä laki kokonaisuudessaan saa aikaa, Mäkelä summaa.
Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holmin mukaan on perusteltua tutkia alkoholikulutusta kolmanneksen jaksoissa, joita peilataan samaan ajankohtaan edellisinä vuosina. Kustakin kolmannesta löytyvät omat poikkeuksellisuutensa, jotka huomioidaan tutkimustuloksia tarkasteltaessa. Esimerkiksi erot vuosien säätiloissa on otettava huomioon.
– Meidän tehtävänämme oli verrata toisiinsa tammi-huhtikuuta nyt ja viime vuonna. On perusteltua tarkastella asioita kolmanneksittain. Tietenkin esimerkiksi kesää tarkasteltaessa on huomattava, että viime kesä oli aivan surkea, hän tiivistää.
Varsinaisissa vaikutuksissa viivettä
THL:n tärkein viesti on, ettei lakiuudistuksen pysyvien vaikutusten kanssa saisi hoppuilla. Uudistuksen todelliset vaikutuset näkynevät vasta noin vuoden kuluttua.
– Parasta olisi katsoa syksyn tietoja, jonka jälkeen tilanne on todennäköisesti vakiintunut ja sen myötä hintakilpailu ja valikoimat vakiintuvat. Eivätkä hellekelit sekoita, Mäkelä täsmentää.
Tekijöitä on siis monta.
– Se, miten paljon suomalaiset juovat alkoholia vuonna 2018, siihen vaikuttaa moni asia, joista alkoholilaki on yksi. Myös helteillä, taloudella sekä Viron että Suomen veronkorotuksilla on vaikutus suomalaisten alkoholin kulutukseen, hän lisää.
Myös Holm myöntää, että lakiuudistuksen muutokset saattavat tulla esiin vasta pidemmän ajan kuluttua.
– Kaikki muutokset, eivät näy vielä markkinoilla. Toisaalta mitä pitempään odotetaan, sitä enemmän tulee tekijöitä, jotka vaikuttavat kulutukseen, Holm huomauttaa.