Kokoomuksen on tuettava hallitusta, jotta 750 miljardin EU-elpymispaketti hyväksyttäisiin eduskunnassa

Hallitus tarvitsee eduskunnassa opposition tuen EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin hyväksyntään. 

Perustuslakivaliokunta on päättänyt, että paketin hyväksyntään tarvitaan eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistö. Tämä tietää sitä, ettei pelkkä hallituspuolueiden tuki riitä, vaan mukaan tarvitaan edustajia muun muassa kokoomuksesta.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan elpymispaketti ja siihen liittyvä lainanotto rinnastuvat Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävään toimivallan siirtoon Euroopan unionille. Suomen eduskunnan päätös on koko paketin kannalta merkittävä, koska jokaisen jäsenmaan on ratifioitava budjettipäätös kansallisella tasolla, jotta EU voi ottaa lainan 750 miljardin euron elpymispaketin perustamiseksi. Elpymispaketti nivoutuu yhteen EU:n monivuotiseen budjettiin.

Perustuslakivaliokunnan antama lausunto ei ole yksimielinen. Perustuslakivaliokunta äänesti käsittelyn pohjasta äänin 9-8.

SDP:tä, vihreitä, vasemmistoliittoa ja RKP:tä edustavat valiokunnan jäsenet jättivät lausuntoon yhteisen eriävän mielipiteen.

Lausuntoon sisältyy valiokunnan puheenjohtajan Antti Rinteen edustaja Outi Alanko-Kahiluodon, edustaja Bella Forsgrénin, edustaja Jukka Gustafssonin, edustaja Maria Guzeninan, edustaja Anna Kontulan, edustaja Johannes Koskisen ja edustaja Mats Löfströmin yhteinen eriävä mielipide. Hallituspuolueiden edustajista kahden kolmasosan enemmistöä, eli myös opposition apua paketin hyväksymiseen kannattivat valiokunnan keskustalaiset jäsenet Mikko Kinnunen, Petri Honkonen ja Ari Torniainen sekä SDP:n Tuula Väätäinen.

Eduskunnan suostumus olisi eriävän mielipiteen mukaan voitu antaa äänten enemmistöllä, eli siihen olisi riittänyt hallituspuolueiden tuki.

Tukipaketista neuvoteltiin viime kesänä.

750 miljardin talouden tukipaketti rahoitetaan komission ottamalla lainalla.

Vain kokoomus voi auttaa

Oppositiosta apua paketin hyväksymiseen on luvassa vain EU:hun myönteisesti suhtautuvalta kokoomukselta. Oppositio on suhtautunut elpymispakettiin kriittisesti, ja myös kokoomus on arvostellut pakettia huonosti neuvotelluksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän johtaja Kai Mykkänen kertoo Twitterissä, että kokoomuksen eduskuntaryhmä käsittelee syntynyttä tilannetta myöhemmin tänään.

Perussuomalaiset on ilmoittanut vastustavansa paketin hyväksymistä ja samaan on päätymässä kristillisdemokraatit.

– Perustuslakivaliokunnan päätös osoittaa, että elpymispaketin hyväksymisessä on kyseessä toimivallan siirto EU:lle. Tämä on ollut myös oma näkemykseni omien varojen sopimuksen muuttamisesta. Elpymispaketin myötä EU:ssa ollaan ottamassa ensimmäistä kertaa yhteisvastuullinen velka EU-budjetin katteeksi, jota EU:n perussopimusten aiemmin vakiintunut tulkinta ei mahdollista, toteaa tiedotteessa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Essayahin mukaan elvytyspaketti muuttaa EU:ta yhä enenevästi tulonsiirto-, velka- ja verounioniksi.

– Esitys uhkaa romuttaa unionin oikeusperustaa sekä kaventaa kansallista täysivaltaisuutta ja eduskunnan budjettisuvereniteettia. Näiden syiden vuoksi KD ei voi hyväksyä EU:n omien varojen päätöstä, Essayah jatkoi.

Tähän mennessä 17 jäsenmaata 27:stä on vienyt ratifiointiprosessin loppuun asti.

Suomen lisäksi prosessi on kesken esimerkiksi Hollannissa, Itävallassa ja Puolassa. Esimerkiksi Ruotsi ja Tanska sen sijaan ovat jo siunanneet paketin.

Jutussa käytetty myös STT:n tietoja.

Lue myös:

    Uusimmat