New Yorkin Suomi-koulu pitää huolen, että miljoonakaupungin lapsilla on mahdollisuus oppia myös suomen kieltä. Viime vuoden etäkouluopetuksen jälkeen oppilaat ovat päässeet jälleen lähiopetukseen.
New Yorkin sykkeessä Manhattanilla pieni Suomen lippu koristaa ovikelloa. Suomi-koulun sisällä riittää vilinää.
– Mitä sinulle on tänään opetettu koulussa?
– Että S on sokeri tai saari, vastaa 6-vuotias Edith Vesala samalla kuin piirtää s-kirjaimen muotoista käärmettä.
Tämän vuoden teemana Kalevala
Suomi-koulun lähes 50 oppilasta on jaettu ryhmiin kielitaidon ja iän mukaan. Tämän vuoden teemana on Kalevala ja leikki-ikäisten 3- ja 4-vuotiaiden aloittelevaa ryhmää kutsutaan Iku-Tursoiksi, vanhempia koululaisia muun muassa Tapioiksi ja Tellervoiksi.
– Meillä on sellaisia oppilaita, että osa asuu Yhdysvalloissa pysyvästi, toinen vanhemmista on suomalaistaustainen. Sitten voi olla ekspattien lapsia, että jompikumpi vanhemmista tai molemmat on täällä työkomennuksella, Suomi-koulun opettaja Jenni Niemi kertoo.
Suomi-koulun koronasäännöt on samat kuin muissa New Yorkin kouluissa: opettajat ovat rokotettuja ja lapset saavat tulla kouluun vain terveinä. Koulussa pidetään myös kasvomaskeja.
Musiikki opetuksen apuna
Suomi-koulussa on useampi opettaja ja suomen kieltä ja kulttuuria opetetaan erityisesti musiikin kautta.
– Me pyrimme siihen, että kaikki opetus tapahtuu suomeksi. On tietysti lapsia, jotka eivät ymmärrä kaikkea sanastoa suomeksi ja heitä autetaan muutamalla englanninkielisellä sanalla, Suomi-koulun johtaja Virve Deutsch kertoo.
Musiikkitunti on alkamassa ja pienemmät ottavat itsevarmat otteet rytmikapuloista. Isommilla lapsilla on sylissään kanteleet. Artisti Johanna Telander näyttää esimerkkiä ja lapset lähtevät mukaan lauluun.
– Takoi Sammon taitavasti, takoi Sammon taitavasti, lapset laulavat.
Musiikkiesityksellä valmistaudutaan Kalevalan päivän esitykseen. 10-vuotias Otso Reijonen on yksi kanteleen soittajista.
– Onhan se ihan kiva laulella ja soittaa näitä soittimia, Otso sanoo.
Suomalaisen identiteetin säilyttäminen tärkeää
Koulua on lauantaisin pari kertaa kuukaudessa. Suomi-koulu saa avustusta toimintaansa Suomi-seuralta ja koulu kerää myös rahaa vuosittaisilla joulumyyjäisillä. Myyjäisissä myydään muun muassa joulutorttuja, riisipuuroa ja suomalaisia karkkeja.
– Meillä on myös lukukausimaksut, jotka kattavat osan toiminnasta. Yhden lapsen lukukausimaksu on tällä hetkellä 500 dollaria, Deutsch kertoo.
Sekä lapsille että vanhemmille kyse on pääasiassa suomalaisen identiteetin säilyttämisestä ja yhteisöllisyydestä.
– Vanhemmat lapset tekevät joskus nakkikeittoa, makaronilaatikkoa ja pullaa. Meillä juhlitaan suomalaisia juhlapyhiä ja sitä kautta saadaan suomalaista kulttuuria mukaan, Deutsch kertoo.
Onko Suomi-koulu sellainen paikka, mistä voisi löytyä kavereita?
–Joo on! Tänään tapasin yhden. Hän pelasi samoja pelejä kuin minä, niin me aiotaan sitten tämän Suomi-koulun jälkeen pelata yhessä, Otso kertoo.