Zimbabwen entinen varapresidentti on palannut maahan, kertoo lähde uutistoimisto AFP:lle. Hän saapui Zimbabween ilmeisesti eilen.
Presidentti Robert Mugabe erotti Emmerson Mnangagwan viime viikolla. Mnangagwa on yksi ennakkosuosikeista Zimbabwen johtoon Mugaben seuraajaksi.
Mnangagwan erottamisesta lähteneet tapahtumat johtivat siihen, että armeija otti valtaansa maan pääkaupungin Hararen ja laittoi Mugaben kotiarestiin keskiviikkona.
Vallan kaapanneet kenraalit ovat ilmeisesti tarjonneet Mugabelle mahdollisuutta erota itse, mutta Mugabe on kieltäytynyt jättämästä tehtäväänsä. AFP:n lähteen mukaan Mugabe yrittää ilmeisesti ostaa itselleen lisää aikaa.
Vuonna 1980 itsenäistyneellä Zimbabwella ei ole ollut muita johtajia kuin 93-vuotias Mugabe.
Vallan ottaneet kenraalit ovat kertoneet jahtaavansa Mugaben lähipiiriin kuuluvia rikollisia, ja kieltäneet kyseessä olevan sotilasvallankaappauksen. Armeijan mukaan joitain Mugaben hallituksen jäseniä on jo pidätetty, mutta "rikollisia on vielä vapaalla jalalla".
Afrikan unioni: Tilanne rauhallinen
Afrikan unioni AU seuraa huolestuneena Zimbabwen tilannetta, mutta pitää toistaiseksi kiinni toivosta, että kenraalit eivät ole tekemässä sotilasvallankaappausta.
AU:n rauha- ja turvallisuuskomissaari Smail Chergui korosti tilanteen rauhanomaisuutta.
– Uskoakseni tällä hetkellä parlamentti on edelleen toiminnassa, valtionhallinto on edelleen toiminnassa, eikä maassa näy mitään merkkejä väkivaltaisuuksista, hän sanoi toimittajille Washingtonissa, jossa joukko AU:n edustajia keskusteli Zimbabwen tilanteesta Yhdysvaltojen ulkoministeriön kanssa.
Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö SADC pyrkii toimimaan välittäjänä neuvotteluissa tilanteen vakauttamiseksi. Chergui sanoi AU:n tyytyvän toistaiseksi pitämään tilannetta silmällä ja toivomaan, että SADC onnistuu edistämään rauhanomaisen ratkaisun syntymistä.
1:52
2:26