Zimbabwen Mugabe näyttäytyi julkisuudessa ensimmäistä kertaa syrjäyttämisensä jälkeen

robert mugabe
Robert Mugabe on vuonna 1980 itsenäistyneen Zimbabwen ensimmäinen johtaja. Kuva on otettu elokuussa 2017.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 17.11.2017 12:36(Päivitetty 17.11.2017 12:50)

MTV UUTISET - STT - AFP

Zimbabwen syrjäytetty presidentti Robert Mugabe on näyttäytynyt julkisuudessa ensimmäisen kerran syrjäyttämisensä jälkeen. Mugabe osallistui yliopiston valmistujaisjuhlaan.

Mugaben syrjäyttänyt maan armeija otti maan pääkaupungin Hararen valtaansa ja laittoi Mugaben kotiarestiin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Vallan kaapanneet kenraalit ovat ilmeisesti tarjonneet Mugabelle mahdollisuutta erota itse, mutta tämä on kieltäytynyt jättämästä tehtäväänsä.

Vuonna 1980 itsenäistyneellä Zimbabwella ei ole ollut muita johtajia kuin 93-vuotias Mugabe.

Kenraalit ovat kertoneet jahtaavansa Mugaben lähipiiriin kuuluvia rikollisia, ja kieltäneet kyseessä olevan sotilasvallankaappauksen. Armeijan mukaan joitain Mugaben hallituksen jäseniä on jo pidätetty, mutta "rikollisia on vielä vapaalla jalalla".

Presidentin syrjäyttämiseen johtaneet tapahtumat saivat alkunsa, kun Mugabe erotti viime viikolla varapresidentti Emmerson Mnangagwan. Mnangagwa on ollut ennakkosuosikki Mugaben seuraajaksi, mutta hänen erottamisensa jälkeen todennäköisimmäksi seuraajaksi nousi Mugaben Grace-vaimo.

Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan Mnangagwa palasi Zimbabween eilen.

Afrikan unioni korostaa tilanteen olevan rauhallinen

Afrikan unioni AU seuraa huolestuneena Zimbabwen tilannetta, mutta pitää toistaiseksi kiinni toivosta, että kenraalit eivät ole tekemässä sotilasvallankaappausta.

AU:n rauha- ja turvallisuuskomissaari Smail Chergui korosti tilanteen rauhanomaisuutta.

– Uskoakseni tällä hetkellä parlamentti on edelleen toiminnassa, valtionhallinto on edelleen toiminnassa, eikä maassa näy mitään merkkejä väkivaltaisuuksista, hän sanoi toimittajille Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa, jossa joukko AU:n edustajia keskusteli Zimbabwen tilanteesta Yhdysvaltojen ulkoministeriön kanssa.

Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö SADC pyrkii toimimaan välittäjänä neuvotteluissa tilanteen vakauttamiseksi. Chergui sanoi AU:n tyytyvän toistaiseksi pitämään tilannetta silmällä ja toivomaan, että SADC onnistuu edistämään rauhanomaisen ratkaisun syntymistä. 

1:52img

2:26img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat