“#muijalääkikseen #keinollamillähyvänsä”, luki innostuneessa whatsapp-viestissä. Kyse oli miehen ja naisen röyhkeästä suunnitelmasta hankkia naiselle opiskelupaikka Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta koepaperia väärentämällä.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 9. joulukuuta kaksikon törkeästä väärennyksestä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Julkisen sanan neuvoston nimensuojaohjeen mukaisesti MTV Uutiset ei julkaise heidän nimiään, joten käytetään tässä heistä nimiä Maija ja Risto.
He olivat kiistäneet syytteet ja kertoivat vain leikitelleensä ajatuksella pääsykokeen väärentämisestä. Käräjäoikeus totesi toisin.
Tapahtumasarja alkoi Whatsapp-viesteillä päivää paria ennen 16. toukokuuta 2018 pidettyjä lääketieteellisen pääsykokeita. Tekoaikaan 18-vuotias Maija viesti miesystävälleen, 27-vuotiaalle Ristolle, ettei tulisi pääsemään läpi, koska hän ei ollut lukenut tarpeeksi.
Lääketieteellisen opiskelupaikkaa ei ollut tullut Virostakaan. Nuori nainen ei ollut uskaltanut kertoa tästä kotona.
Risto yritti viesteissä tsempata Maijaa, mutta nuori nainen ei luottanut osaamiseensa.
Ainoa ratkaisu olisi Maijan mielestä ollut se, että vartijana työskennellyt Risto onnistuisi hankkimaan vastaukset etukäteen jostain ”supersalaisesta kätköstä”.
Lääketieteellisen valintakokeet pidettiin ja myöhemmin selvisi, että Maija sai niissä 31 pistettä 243:sta mahdollisesta.
Yliopisto julkaisi oikeat vastaukset netissä pian kokeen jälkeen. Kuvassa ote yhden tehtävän kysymyksistä ja vastauksista. Läpäiseminen vaatii vahvaa osaamista fysiikassa, kemiassa ja biologiassa.
Hyvin harva hakijoista pääsee opiskelemaan lääkäriksi.
Vaikka tulokset julkaistaisiin vasta kesäkuun lopussa, Maija tiesi heti ettei hän läpäissyt pääsykoetta.
Pariskunnan suunnitelma alkoi muodostua. Ehkä koevastauksia voisi parantaa jälkikäteen.
Viesteissä Maija oli masentunut siitä, että lääkikseen pääsy vaatisi monivuotiset, kalliit valmennuskurssit ennen kuin sisäänpääsy onnistuisi.
Vakoilua
Parin päivän päästä yliopistolla oli vuorossa farmasian valintakokeet. Maija ja Risto olivat valmiina yliopistolla tarkkailemassa. Maija pääsi vastausten perään ja otti kuviakin siitä mihin ne vietiin Unioninkatu 40:ssa eli metsätalossa. Virastovahtimestarit vievät ne C-portaaseen.
Jutun kuvat ja viestikaappaukset ovat poliisin esitutkinnasta.
Maija näki Varsapuiston puoleisen ensimmäisen kerroksen ikkunasta, kuinka lääkiksen koevastaukset sisältävät laatikot olivat huoneessa hyllyjen päällä.
21. toukokuuta Maija lähetti yliopiston julkaisemat oikeat vastaukset kuvina Ristolle. Toisessa viestissä oli myös Maijan koepaperin numero ja henkilötunnus sekä tekstin: “Muija lääkikseen keinolla millä hyvänsä”.
Risto kävi iltapäivällä tarkkailemassa onnistuisiko vastausten täydentäminen helposti. Ei onnistunut.
Kulkutunnisteen hankkiminen
Nyt oli selvää, että vartija Riston piti päästä tiloihin silloin kun siellä ei olisi muita. Risto oli töissä Avarn Securityssä, joka huolehti myös yliopiston vartioinnista.
Yliopistolle Ristolla ei ollut tuolloin työvuoroja, vaan hän työskenteli pääasiassa yhdessä pääkaupungin sairaaloista. Yliopiston avain piti siis varastaa töistä. Risto oli kyllä tehnyt vuoroja yliopistolla aiemmin, joten hän tunsi tilat ja käytännöt.
24. toukokuuta Maija painosti Ristoa: ”Milloin saat sen avaimen?”
”Ehkä huomenna”, Risto vastasi, mutta siinä meni vielä viikon verran.
Risto meni Pitäjänmäessä sijaitsevalle työpaikalleen vapaapäivänään perjantaina 1. kesäkuuta puolenpäivän aikaan. Myöhemmin tarkastetut kulkutunnisteet todistivat Riston käyneen avainhuoneessa, josta oli kadonnut yliopiston tiloihin sopiva kulkutunniste.
Raportit kertoivat, että tunnistetta oli käytetty yliopistolla 1. kesäkuuta useita kertoja kello 13-19.30 välillä. Epäilemättä Risto oli käynyt kokeilemassa tunnisteen toimivuutta. Oliko hän yrittänyt käydä korjaamassa koetta jo tuolloin? Sitä ei tiedetä.
Avarnissa oli huomattu yliopiston kulkutunnisteen katoaminen jo samana päivänä, mutta yhtiössä tapahtui virhe. Tunnistetta ei kuoletettu heti, vaikka se oli normaali käytäntö. Kuoletus tapahtui vasta elokuussa, kun poliisi otti yhteyttä.
Uusi yritys
Perjantaina 8. kesäkuuta oli seuraavan yrityksen vuoro. Maija viestitti päivällä: ”Muista kopioida sanasta sanaan”. Hän oli kirjottanut vastaukset tyhjään koepaperiin ja lähettänyt sen Ristolle.
Risto odotti Metsätalon vieressä ja lähetti Maijalle alla olevan kuvan iltaseitsemän jälkeen. Vielä oli joku töissä.
Yritys meni pieleen. Risto vastasi myöhään illalla: ”Kävin just äsken kävelees läpi tiloista, niin siellä on vielä kaks työntekijää töissä”.
Riston varastamaa kulkutunnistetta oli käytetty Metsätalossa muutamia kertoja 19.13-20.25.
Tuolloin Maijalle ja Ristolle ilmeisesti selvisi, että alkuperäiset vastaukset oli jo skannattu. Tapana on, että pääsykoevastaukset skannataan pian niiden jättämisen jälkeen ja ne lähetetään arvostelijoille sähköisinä.
Mutta opiskelupaikan saattoi vielä hankkia valittamalla arvostelusta.
Onnistuminen
Maanantaina 11. kesäkuuta keli oli Helsingissä lämmin, noin 25 astetta ja puolipilvistä. Uutisissa kohistiin Trumpin ja Pohjois-Korean johtaja Kimin tulevasta tapaamisesta.
Risto tekisi illalla uuden yrityksen.
Vartija odotti Metsätalon luona parkkeeratussa autossaan. Maija oli ulkomailla, mutta viestit kulkivat.
Viimeinen työntekijä lähti kello 20 aikaan. Kulkutunnisteen tietojen mukaan lätkällä oli menty sisään 20.08. Risto pääsi C-portaan ensimmäisen kerroksen huoneeseen, jossa Maija oli kertonut vastauslaatikoiden olevan.
Nyt hän pääsi korjaamaan vastaukset.
Risto muutti Maijan vastauksia kaikissa yhdeksässätoista tehtävässä. Moneen Maija ei ollut vastannut lainkaan ja joihinkin hän jatkoi Maijan kirjoittaman tekstin perään. Risto kumitti monivalintatehtävien vääriä rasteja ja muutti vastaukset oikeiksi. Jotkut kohdat jäivät tyhjiksi, jottei pisteitä olisi liikaa.
Työ kesti yli tunnin. Kulkutunnisteen tiedon mukaan Risto poistui Metsätalosta kello 21.32. Myöhemmin krp:n käsialatutkimus varmisti vastausten kirjoittajaksi Riston. Hänen puhelimensakin paikantui läheiseen tukiasemaan.
Tiistaina 12.6 Risto lähetti Maijalle kuvat korjaamastaan valintakokeesta. Maija kysyi, montako pistettä hänellä nyt oli.
Risto vastasi, että noin 210.
Oikaisupyyntö
Valintakokeen arvostelusta oli mahdollisuus valittaa ja Maija 3. heinäkuuta teki yliopiston järjestämässä näytössä oikaisupyynnön.
Hän valitti siitä, että hänen tarkastajia varten skannatussa vastauksessaan oli joku virhe, koska se ei täsmännyt alkuperäiseen. Skannatussa vastauspaperissa oli kokonaisia tyhjiä tehtäviä, joihin hän väitti vastanneensa alkuperäisessä kokeessa.
Maijan mielestä hänelle kuului opintopaikka.
Yliopisto ryhtyi selvittämään asiaa. Alkuperäinen vastaus ja skannattu vastaus olivat selkeän erilaiset.
Tarkastajat huomasivat eroavaisuuksia kaikissa kokeen 19 tehtävässä. Tarkastajia epäilytti se, että joissain kirjallisissa vastauksissa käsiala muuttui kesken vastauksen.
Mikään skannausvirhe ei voinut selittää monivalintatehtävien rastien muutosta.
Tarkastajien arvio oli se, että alkuperäistä koetta oli muutettu. Epäilyttävää oli myös pisteiden moninkertaistuminen.
Poliisi löysi näyttöä
Yliopisto teki rikosilmoituksen ja poliisi ryhtyi tutkimaan tapausta. Epäillyt otettiin kiinni, mutta he kiistivät. Raskauttavinta näyttöä oli tuomittujen puhelimista löytynyt viestittely, kulkutunnisteiden tiedot ja puhelinpaikannukset.
Maija tuomittiin törkeästä väärennyksestä kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Risto sai tuomion myös törkeästä väärennyksestä, mutta myös kulkutunnisteen varastamisesta. Rangaistus oli 6 kk 10 pv ehdollista vankeutta.
Heidän on maksettava korvausta yliopistolle valintakoevastausten ylimääräisestä uudelleen tarkastuksesta kaksituhatta euroa sekä 600 euroa yliopiston hakijapalvelun työntekijöille pidetystä työterveyspsykologin ryhmätyöohjauksesta.
Tapahtuma ja heihin kohdistunut tarkkailu oli järkyttänyt.