Muista tämä tekijänoikeuksista netissä: Lue harhaluulot ja oikeat vastaukset

Tekijänoikeudet on asia, joka useilta nettisivujentekijöiltä silloin tällöin pääsee unohtumaan. Ongelma ei ehkä ole niin suuri pienillä henkilökohtaisilla kotisivuilla, mutta yrityksen kotisivuilla laittomat kuvat voivat tuoda todellisia ei-toivottuja seurauksia.

Muutamia yleisiä väitteitä kuvista:

"Jos kuvassa ei lue, että kuva on tekijänoikeudellisesti suojattu, niin se ei ole."

Väärin. Valokuvat ovat suojattuja tekijänoikeuksilla, joka on yleensä kuvan ottajalla, oli siitä mainintaa tai ei. Kuvaajalta pitää siis kysyä ensin lupa ennen kuin julkaisee hänen ottamiaan kuviaan.

"Internetissä kaikki kuvat ovat vapaasti käytettävissä."

Väärin. Kuvat ovat kyllä vapaasti kaikkien katseltavissa, mutta et voi kopioida internetistä löytämiäsi kuvia omiin tarkoituksiisi ilman lupaa.

"Jos muokkaan kuvaa alkuperäisestä niin voin käyttää sitä."

Väärin. Muokattuakaan kuvaa ei saa käyttää ilman alkuperäisen kuvan tekijän lupaa. Kuvan alkuperäisellä ottajalla on oikeus kieltää kuvan muokkaaminen.

"Se ei vahingoita ketään, itse asiassa se on ilmaista mainostilaa."

Väärin. Saatat ajatella niin, mutta tekijänoikeuden omistaja on se, joka sen päättää.

Joten mitä kuvia voi käyttää? Voit käyttää kuvia joihin sinulla on tekijänoikeus eli olet joko itse ostanut ne tai itse ne kuvannut sekä toki yrityksesi/yhteisösi logo. Muiden ottamien kuvien käyttämiseen tarvitset aina luvan.

Toiseksi, verkossa löytyy palveluja jotka tarjoavat massoittain kuvituskuvia. Heiltä kaikilta löytyy valtavat luettelot kuvia joista varmasti löydät ihanteellisen kuvan kotisivullesi.

Näistä joutuu useimmiten maksamaan jotain, mutta saat laadukkaita kuvia etkä taatusti joudu vaikeuksiin.

Muutamia ilmaisia kuvia tarjoavia kuvapankkeja rekisteröitymistä vastaan:

Lue myös:

    Uusimmat