Ukrainan Oleksandr Pjatnytsja juhli Lontoossa 2012 keihäänheiton olympiahopeaa, mutta menetti kyseisen mitalin neljä vuotta myöhemmin ja "Ronssi-Ruuskasesta" tuli hopea-Ruuskanen. Pjatnytsja on esittänyt nyt villejä teorioita dopingkärystään.
Lontoon olympialaisten keihäsfinaalista muodostui yllätyksellinen. Trinidad ja Tobagon Keshorn Walcott kiskaisi sensaatiokultaa, ja myös toiseksi alun perin sijoittunut Oleksandr Pjatnytsja juhli ensimmäistä miesten arvokisamitaliaan. Ukrainalainen oli toki riuhtaissut toukokuussa 2012 ennätyksekseen 86,12, mutta taakse Lontoossa jäi häntä suurempia suosikkeja.
Pjatnytsjan Lontoon finaalissa paiskaama 84,51 riitti toiseen tilaan – neljän vuoden ajan. 2016 uutisoitiin kuitenkin uusintatestin tuloksesta: Pjatnytsjan näytteestä löytyi turinabol-nimistä anabolista steroidia, ja hänen olympiatuloksensa mitätöitiin.
Olympiapronssilta -hopealle kohosi samalla Antti Ruuskanen. Pjatnytsjan käry ei tullut suomalaiselle kaikkein sokeeraavimpana uutisena.
– Ainahan käryt yllätyksiä ovat, mutta voi katsoa siltä vuodelta harjoitusvideoita, miten mies turpoaa hetkessä, Ruuskanen kuittasi vuonna 2016.
1:53Näin olympiahopealle noussut Antti Ruuskanen kommentoi Oleksandr Pjatnytsjan uusintatestikäryä vuonna 2016.
"Järkytys"
Pjatnytsja on nyt kerrannut Lontoon aikaisia ja sen jälkeisiä tapahtumia ukrainalaiselle Sport 24:lle. Etukäteen hän ajatteli, että viideskin sija olisi hyvä, mutta hänellä oli odotuksia pronssille yltämisestä, vaikka Pjatnytsjan mukaan häntä vaivasi kisojen aikaan loukkaantuminen.
Toinen sija oli Pjatnytsjalle "menestyksekäs tulos". Tosin hän menetti sen neljä vuotta myöhemmin, uusintatestin positiivisen tuloksen myötä.
– Se oli ukkonen keskellä kirkasta taivasta. En ymmärtänyt, miten niin kävi. Järkytys, Pjatnytsja sanoi.
Pjatnytsja sai kahden vuoden kilpailukiellon vuosiksi 2016–2018, ja ura kuivui kasaan. Olympiahopean menetys oli kova pala.
– Toipumisessani kesti pitkään, kuusi vuotta. Se ei ehkä koskaan katoa täysin mielestäni. Ajattelen edelleen tätä tapausta, koska pidän moista kurinpitoelinten päätöstä epäoikeudenmukaisena.
Pjatnytsja pohti, että valitus olisi vaatinut valtavia varoja asianajaja-, matka- ja tutkintakuluineen.
– Ymmärsin, etten saisi kerättyä vaadittua summaa enkä pystyisi lyömään järjestelmää.
LUE MYÖS: Venäjän maajoukkueelta röyhkeä veto
Pjatnytsja ei omien puheidensa mukaan käyttänyt kiellettyä ainetta tietoisesti, vaan lähti villille linjalle pohtiessaan käryn syitä.
– Niitä voi olla monia. Kielletty aine saattoi joutua vahingossa elimistöön toisen lääkkeen mukana. Tai sitten joku teki sen tahallaan. Banaalia, mutta olen voinut jättää vesipullon valvomatta, mikä tarkoittaa sitä, ettei siitä voi enää juoda.
Pjatnytsja lisäsi, että Kansainvälisen yleisurheiluliiton sääntöjen mukaisesti urheilija on vastuussa siitä, mitä hänen elimistöönsä menee.
Oleksandr Pjatnytsja (vas.), Keshorn Walcott ja Antti Ruuskanen mitalisteina Lontoon olympialaisissa 2012. Ruuskanen nousi neljä vuotta myöhemmin Pjatnytsjan käryn myötä hopealle, ja pronssi meni Tshekin Vitezslav Veselylle.
Pjatnytsja toimii tätä nykyä Ukrainan armeijassa fyysisenä kouluttajana. Hän on nähnyt maassaan Venäjän tekemiä pommituksia läheltä.