Näkökulma: Arvotaan MM-mitalit – nyt järki käteen, IAAF

16.1.43084117
Miesten 110 metrin aidoissa Orlando Ortegalle jaettiin jälkikäteen pronssi.imago images/Scanpix/ All Over Press
Julkaistu 04.10.2019 05:50
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

Dohassa järjestettävät yleisurheilun MM-kisat olivat jo lähtökohdiltaan monilta osin farssi. Nyt tähän soppaan on lisätty myös mitalien arpominen, kirjoittaa MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen.

Oma asiansa on, ettei MM-kisoja olisi koskaan tullut myöntääkään maahan, jossa ei ole minkäänlaista yleisurheilukulttuuria ja moni muukin asia on ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta lähtien retuperällä. Maraton- ja kävelykisat käytiin epäinhimillisessä pätsissä. Mutta nyt kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on maustamassa tätä karmeaa keitosta entisestään hämmentävillä sattumilla – jakamalla mitaleita jälkikäteen miten sattuu.

Ensin kummastusta herättivät miesten moukarifinaalin jälkeinen päätös.

Unkarin Bence Halasz liikkui finaalissa ensimmäisellä kierroksella ringin reunoilla ja kiskaisi pronssiin oikeuttaneen tuloksen 78,18. Asiassa oli pieni ongelma: heitto oli yliastuttu, mutta tätä ei kisan aikana nähty.

Tuomaristo totesi heiton yliastutuksi jälkikäteen. Mutta eipä mitään, Halasz sai pitää mitalinsa. Kummalliseksi tapauksen tekee yhtä lailla se, että pronssille nostettiin myös toinen heittäjä: Puolan Wojciech Nowicki, joka sijoittui alun perin neljänneksi tuloksella 77,69. Siis kaksi pronssia eri tuloksilla.

Tämä oli vasta alkua, sillä saman päivän aikana, torstaina, putkahti vielä erikoisempi tuomio. Espanjan Orlando Ortega sijoittui alun perin miesten 110 metrin aidoissa viidenneksi, mutta hänet nostettiin pronssille alun perin kolmanneksi juosseen Ranskan Pascal Martinot-Lagarden rinnalle.

Ortega kärsi loppukilpailussa viereisellä radalla juosseesta Jamaikan Omar McLeodista, jonka kanssa hän törmäsi jo kisan alkuvaiheessa. Loppupuolella McLeod kaatui aitaan, ja Ortega joutui väistämään häntä, minkä myötä hän putosi mitalitaistelusta.

Espanjan ensimmäinen protesti ehdittiin jo hylätä, mutta sen jälkeinen valitus tuottikin tulosta: tuomaristo katsoi McLeod-episodin vaikuttaneen raskauttavasti Ortegan kilpailuun. Lopputulema oli hämmästyttävä: Ortega sai mitalin kaulaan Martinot-Lagarden tavoin. Siis viidenneltä sijalta jaetulle pronssipallille.

Jokainen voi kuvitella, mitä mahtaa ajatella Ortegan edelle kisassa sijoittunut Kiinan Xie Wenjun, joka pysyi lopputuloksissa neljäntenä.

16.1.43084117

Miesten 110 metrin aidoissa Orlando Ortegalle (toinen vasemmalta) jaettiin jälkikäteen pronssi.

Antti Pihlakoski puhui asiaa

Urheilu ei ole aina oikeudenmukaista. Kuraa tapahtuu. Joku hyötyy, joku kärsii. Se kuuluu urheiluun. Sen katsojakuntakin hyväksyy, toisin kuin tällaisen jälkikäteisen mitalien veivaamisen sinne sun tänne mielivaltaiselta tuntuvin päätöksin.

On urheilun perusperiaatteiden vastaista, että eri tuloksilla saadaan kaksi samaa mitalia. IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski sanoikin osuvasti, että sääntöihin pitää saada korjaus

Kun Halaszin todettiin astuneen pronssiin oikeuttaneen moukariheittonsa yli, kyseinen mitali olisi kuulunut yksin Nowickille. Tai vaihtoehtoisesti Halasz olisi pidetty yksin pronssilla sen myötä, ettei suoritusta nähty kisassa yliastutuksi.

110 metrin aidoissa Ortega kärsi, mutta se oli osa kilpailun kulkua ja hänen epäonneaan. Martinot-Lagarde oli kisan kolmas, ei Ortega.

Urheilutoimittaja Riku Teiskonlahti irvaili Twitterissä osuvasti, että jos kansainvälinen jääkiekkoliitto käyttäisi samoja tuomareita, naisten MM-kulta olisi viime keväältä sekä Yhdysvalloilla että Suomella

– Tai sitten molemmilla pronssi.

Tuoreimmat aiheesta

MM-yleisurheilu