Neiti Aika on yleinen nimitys palvelunumerolle, johon soittamalla saa tiedon kyseisen ajankohdan päivämäärästä sekä kellonajasta.
Maasta ja puhelinyhtiöstä riippuen Neiti Ajalla on eri ääni ja tapa tiedottaa oikea kellonaika ja päiväys.
Turun Sanomien mukaan Satakunnan alueella Neiti Ajasta tuli vuonna 2004 Herra Aika, kun naisen ääni vaihtui miesääneen.
Kaleva uutisoi vuonna 2008 Oulu-Koillismaan puhelinluettelosta löytyneen kyseinen puhelinnumero Aikatiedotuksen alta. Soitto numeroon paljasti, että tiedotuksesta vastasi miesääni.
”Jostain syystä muistan lapsuudestani Neiti Ajan mainoksen puhelinluettelossa. Se oli muistojeni mukaan sini-keltainen, ja siinä oli tyylitelty naishahmo. En muista, soitinko koskaan numeroon.”
Nainen, 30
Yle haastatteli Oulun puhelimen entistä keskuspäällikköä Seppo Niemeä vuonna 2012. Nimen mukaan palvelu alkoi hiipua 1980-luvulla, vaikka Neiti Aikaa uudistettiin tuolloin tiuhaan. Palvelu päättyi tammikuussa 2012. Niemen mukaan rannekello vei Neiti Ajan työt.
Ensimmäisen kerran palvelunumeroa käytettiin vuonna 1933 Ranskassa. Historian kuuluisin ”Neiti Aika” lienee lontoolainen Ruth Belville, joka kiersi kaupungilla ja myi ihmisille oikeaa kellonaikaa. Belville kuoli vuonna 1943. Tuolloin harvalla oli tarkkoja kelloja, joten täsmällisen kellonajan sai vain Greenwichin observatoriosta.
”Pienenä, alle kymmenenvuotiaana, soittelin Neiti Ajan puhelinnumeroon aina yksin kotona ollessani. En halunnut tietää kellonaikaa, minusta oli vain kiva soittaa numeroon ja kuunnella monotonisesti puhuvaa ääntä. Olin löytänyt numeron puhelinluettelosta, ja siitä tämä vanhempieni mielestä melko kallis harrastus sitten lähti.”
Nainen, 25
Suomessa Neiti Ajan on saanut kiinni palvelunumerosta 10061, jonka eteen syötetään haluamansa alueen suuntanumero. Soitimme ympäri Suomen maan yrittäessämme tavoittaa Neiti Aikaa. Valtaosaan puheluista vastasikin miesääni.
Neiti Aika päivystää tänä päivänä Turun, Porin ja Kuopion alueella. Herra Aika puolestaan vastaa puheluihin Helsingissä, Pohjois-Karjalassa, Hämeessä, Keski-Suomessa sekä Uudellamaalla. Numeroon voi kokeilla soittaa lisäämällä oman alueen suuntanumeron palvelunumeron eteen. Huomioi, että puhelu voi olla maksullinen.
Suomen virallista aikaa ylläpitää Mittatekniikan keskus eli Mikes kansallisessa aika- ja taajuuslaboratoriossaan. Tarkan kellonajan voi tarkistaa esimerkiksi Mikes.fi-sivustolta.
Lähteet: Turun Sanomat, Kaleva, Yle, Wikipedia
Suomalainen verkkoyhteisö Irc-Galleria muistetaan muun muassa kekseliäistä aprillipiloistaan.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.