Munasolu talteen, äidiksi myöhemmin – uusi tulija tarjoaa kuukausimaksullisen paketin

Kuva otettu Naistenklinikan biologi Christel Hyden-Granskogin käänteismikroskoopilla. Oikealla lasiputki, jonka päässä munasolua pidetään alipaineella paikallaan. Vasemmalla neula, jolla siittiö mikrohedelmöityksessä tuodaan keskellä olevaan munasoluun.
Hedelmöityshoitojen markkinat kasvavat, mikä houkuttelee alalle yrittäjiä uusine toimintamuotoineen.Lehtikuva
Julkaistu 07.02.2017 06:05
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Hedelmöityshoidoilla on saatu lapsia alulle jo vuosikymmeniä. Kun yhä useampi nainen synnyttää entistä iäkkäämpänä, alan markkinat kasvavat. Nyt tarjotaan myös mahdollisuutta pakastaa munasolu vaikka parikymppisenä, ja yrittää hyödyntää se vuosia myöhemmin.

– Haluan mullistaa alan, muuttaa hedelmättömyysklinikat hedelmällisyysklinikoiksi, hehkuttaa Prelude Fertility -yhtiön perustanut Martin Varsavsky ranskalaisessa L'Obs-viikkolehdessä.

Vaimon vaikeudet herättivät

Yhtiö tarjoaa 199 dollarin kuukausihintaan kattavan paketin: Muun muassa luovutetun munasolun tai sperman säilytyksen vuosikymmeniksi, keinohedelmöityksen ja geeniseulonnan perinnöllisten riskitekijöiden kartoittamiseksi.   

Argentiinalaissyntyinen Varsavsky toimii yrittämisen professorina Columbian yliopistossa New Yorkissa. Hän törmäsi itse hedelmättömyyskysymykseen, kun hänen toisella vaimollaan Ninalla oli vaikeuksia tulla raskaaksi.

Varsavsky perusti yhtiönsä viime vuonna 200 miljoonan dollarin yksityisellä start up -rahoituksella. Yhtiö osti hedelmöitysklinikan Atlantasta ja maan suurimman munasolupankin My Eggin.

"Kuin vakuutus tai rokotus"

– Kyse on vähän kuin vakuutuksesta tai rokotuksesta. Jos niille (luovutetuille sukusoluille) ei ole tarvetta, sen parempi, Varsavsky sanoo L'Obs:lle.  

Ainakin länsimaissa naiset tulevat äideiksi entistä iäkkäämpinä, ja lasten saaminen vaikeutuu monesta syystä. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan hedelmättömyys on maailman kolmanneksi suurin terveysongelma syöpien ja sydän- ja verisuonitautien jälkeen.

Keino ei ole tuntematon Suomessakaan.

Suomessa jo syöpäpotilaille 

– Syöpäpotilaille tämä mahdollisuus on jo olemassa. Heiltä voidaan ottaa talteen munasarjakudosta tai spermaa ja pakastaa myöhempää käyttöä varten, sanoo Reija Klemetti, tutkimuspäällikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. 

Klemetin mukaan Belgiassa ja Hollannissa Varsavskyn yhtiön kaltainen toiminta on jo arkea.

Hän toppuuttelee Varsavskyn "kumouksellista" keinoa hedelmöittymisen vaivattomuudesta.

– Vielä ei ole olemassa tuloksia siitä, miten menetelmä toimii. Eikä kyse ole pelkästään munasolusta, koska myös naisen keho vanhenee, Klemetti toteaa.

Keskenmenoista vähän tietoa

Puhutaan paljon keskenmenojen lisääntymisestä. Varsavskyn mukaan 15 prosenttia raskauksista päättyy keskenmenoon. Keskenmenojen määristä tiedetään kuitenkin vähän, Klemetti sanoo. 

– Alkuvaiheen keskenmenoja ei saada rekistereihin. Kun naisten synnytysikä nousee, keskenmenot lisääntyvät.

Klemetin mukaan juuri tähän liittyvää eettistä keskustelua ei ole Suomessa paljon käyty, vaikka hedelmöityshoitoja on tarjottu jo pitkään ja niistä yli puolet tehdään yksityisellä puolella.  

– Yksi tapa on mahdollisimman varhain tuoda esiin pariskunnille se, miten ikääntyminen vaikuttaa lasten saamiseen, Klemetti muistuttaa. 

Elämäntapa- ja elinolojen muutosten seurauksena Varsavskyn yhtiön kaltaisilla toimijoilla on kuitenkin markkinoita. Siitä kertonee yhtiön saama suuri rahoitus.    

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat