Lisäaikaa lapsihaaveille? Yksi keino erityisen suosittu suomalaismiesten keskuudessa

Siittiötä, munasoluja tai alkioita pakastamalla voi kirjaimellisesti ostaa lisäaikaa lapsihaaveen toteuttamiseen. Viime vuosina Suomessa erityisesti miehet ovat heränneet tähän vaihtoehtoon enenevissä määrin.

Merkittävimmin hedelmällisyyden laskuun vaikuttaa perheellistymisen lykkääntyminen yli 30 ikävuoden vaiheeseen. Suomessa kokonaishedelmällisyysluku on 1,26, vaikka toivottu lapsiluku on edelleen kaksi, kerrotaan Felicitas Mehiläisestä. 

Ensimmäisen lapsen saaminen lykkääntyy monilla myös sopivan kumppanin puuttumisen vuoksi, käy ilmi Suomen syntyvyyden laskua tutkineesta selvityksestä.

Yhä useampi hedelmällisessä iässä olevista suomalaisnaisista ja -miehistä onkin hakenut ratkaisua ja aikalisää oman lapsihaaveen toteuttamiseen sukusolujen ennakoivasta pakastamisesta, kertoo Felicitas Mehiläisen yksikönjohtaja Miia Savander.

Sperman ennakoiva pakastaminen näyttää lisääntyvän koko ajan enemmän. Meidän klinikallamme puhutaan sadoista asiakkaista vuositasolla, hän jatkaa.

Samalla miesasiakkaiden määrä hedelmällisyystarkastuksissa on noussut merkittävästi. Tarkastuksessa tutkitaan, mikä miehen hedelmällisyyden tilanne on.

Munasolujen pakastamisessa näkyy myös nousua, mutta hitaampaa. Munasolujenkin pakastuksessa puhumme kolminumeroisesta asiakasmäärästä vuositasolla.

Pakastetut sukusolut eivät häviä laadullisesti tuoreille

Sukusoluja pakastamalla voi ostaa lisäaikaa lapsihaaveen toteuttamiseen, mutta se ei ole 100-prosenttinen vauvatakuu.

Pakastetuilla munasoluilla tullaan ihan yhtä hyvin raskaaksi kuin saman ikäisten naisten munasoluista silloin, jos kyseessä olisi tuoreeltaan hedelmöitetty munasolu, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Vera Löfberg.

Raskauden onnistuminen riippuu paljolti siitä, minkä ikäisenä pakastettu munasolu on kerätty ja mikä naisen terveydentila on raskauden alkaessa ja edetessä.

Suomessa munasolunsa pakastaneista alle 25-vuotiaista naisista 28 prosenttia synnyttää lapsen, kun esimerkiksi kaikissa tehdyissä IVF-hoidoissa naisista 25 prosenttia synnyttää lapsen.

IVF-hoito tarkoittaa koeputkihedelmöitystä, jossa naiselta kerätty munasolu hedelmöitetään laboratoriossa mieheltä kerätyllä siittiöllä. IVF-hoito voidaan toteuttaa pakastetuilla sukusoluilla tai tuoreeltaan kerätyillä sukusoluilla. 

Pakastettuja siittiöitä voidaan käyttää myös inseminaatiossa, jossa siittiöt ruiskutetaan kohtuonteloon joko naisen luonnollisen kuukautiskierron mukaisen ovulaation aikana tai yhdistettynä munasolujen kypsytyshoitoon.

Noin 10–15 prosenttia inseminaatioista johtaa munasolun hedelmöittymiseen ja raskauden alkamiseen.

Toistaiseksi ajatellaan, että munasolut ja siittiöt kestävät aika pitkiäkin pakastusaikoja, eikä pakastamisesta ole haittaa sukusoluille, eli ne eivät myöskään lisää raskauden riskejä, Löfberg kertoo.

Tällä hetkellä aika pieni osa pakastetuista sukusoluista päätyy käyttöön, eikä aiheesta ole paljon pitkittäistä tutkimustietoa, mutta toteutetuista hoidoista tulokset ovat todella hyvät.

Katso myös video: Aiheuttaako hormonaalinen ehkäisy lapsettomuutta? Juttu jatkuu videon alla.

Aiheuttaako hormoniehkäisy lapsettomuutta? 1:30
Gynekologit Nico Vehmas ja Nora Ala-Pietilä kertovat, onko hormoniehkäisyllä yhteys hedelmättömyyteen.

Siittiöt talteen ennen nelikymppisiä

Vaikka paljon puhutaan siitä, että miehet pystyvät siittämään lapsia vielä senioreinakin, on totuus se, että myös miehen hedelmällisyys on sidoksissa ikään ja laskee ikääntymisen myötä.

Ikä alkaa vaikuttamaan siittiöiden DNA:han 45-50 vuoden iässä. Siksi ennakoiva siittiöiden pakastus tulisi tehdä ennen nelikymppisiä.

Miehille sukusolujen pakastaminen on yksinkertaisempaa kuin naisille. 

Siemennestenäytteestä voidaan tarkistaa hedelmällisyyden tila ja yleensä, jos näyte on kunnossa, ovat siittiöt kelvollisia hedelmöittämään munasolun. Toki on olemassa hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä, joita perusnäytteestä ei nähdä, Löfberg kertoo.

Käytännössä miehen sukusolujen pakastus vaatii siis mieheltä vain ejakulaation.

Haamuraja naisilla 35

Munasolujen pakastus tulisi tehdä ennen kuin nainen täyttää 35 vuotta.

Raskaus onnistuu pakastetulla sukusolulla sen paremmin, mitä varhaisemmassa iässä munasolut tai siittiöt kerätään, Löfberg kertoo.

Jos ajatellaan, koska naisen munasolut ovat parhaimmillaan, olisi optimaalisin ikä keräilyyn 25. Silloin munasoluissa on kromosomipoikkeamia noin 20–25 prosenttia, kun 35-vuotiailla poikkeamia on jo 40 prosenttia, vinkkaa synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Liisa Häkkinen.

Toisin sanoen, mitä enemmän naisella on ikää, sitä enemmän munasolujen laatu laskee. Laskua tapahtuu myös munasolujen määrässä.

Jos kyseessä on yli 35-vuotias nainen, tai munasolureservi on muista syistä matala, voidaan munasoluja joutua keräämään useita kertoja, jotta saadaan niitä pakastimeen tavoiteltu määrä ja raskauden mahdollisuus olisi edes jonkinlainen, Löfberg kertoo.

Raskauden onnistumisen takaamiseksi pakastimeen halutaan talteen yleensä 20 munasolua.

Ennen munasolujen keräämistä munasarjat aktivoidaan hormonein, jotta yhden kuukautiskierron aikana kypsyisi enemmän kuin yksi munasolu keräämistä varten. 

Kun munasolut ovat kypsyneet, ne kerätään ultraääniohjatusti talteen tyhjentämällä munarakkulat.

Lisäaika maksaa

Biologisen kellon viisareiden vääntäminen taaksepäin sukusoluja pakastamalla vaatii rahaa, samoin kuin raskauden yrittäminen ennakkoon pakastetuilla sukusoluilla.

Felicitas Mehiläisessä munasolujen pakastuskustannukset lähtevät 3586,40 eurosta. Lisäksi solujen säilytys kustantaa reilut 200 euroa vuodessa.

Siemennesteen pakastus puolestaan kustantaa 382 euroa ja säilytys reilut 190 euroa vuodessa.

Alkioiden pakastuksen hinnat lähtevät noin 600 eurosta, mutta lopullinen hinta määräytyy pakastettavien alkioiden ja pakastuskertojen mukaan. 

Alkion säilytysmaksu kustantaa vuosittain reilut 190 euroa. 

Mikäli pakastetuilla sukusoluilla lähdetään yrittämään raskautta, maksaa inseminaatio ja keinohedelmöitys vielä useita satoja (inseminaatio) tai tuhansia (IVF) euroja lisää.

Felicitas Mehiläisen lisäksi ennakoivaa sukusolujen pakastusta tarjoavat ainakin Dextra Hedelmällisyysklinikka, Ovumia ja Gynova.

Palvelujen tarjoajasta riippuen hinnat sisältävät eri määrän pakastukseen liittyviä palveluja, eivätkä hinnat ole suoraan verrannollisia toisiinsa.

Esimerkiksi Ovumialla siittiöiden pakastus ja ensimmäisen vuoden säilytys maksaa 478 euroa ja ennakoiva munasolujen pakastus 2252 euroa. Hinnat voivat vaihdella paikkakunnasta riippuen.

Dextralla munasolujen pakastuksen ja vuoden säilytyksen hinta määräytyy kerättyjen munasolujen määrän mukaan. Esimerkiksi 1–5 munasolua maksaa 1000 euroa. Siemennesteen pakastus vuoden ajan puolestaan 450 euroa.

Julkisessa terveydenhuollossa ennakoivaa sukusolujen pakastusmahdollisuutta tarjotaan vain heille, joiden hedelmällisyys voi heiketä esimerkiksi sairauden tai lääkehoitojen vuoksi eli terveydellisestä syystä.

Katso myös video: Estävätkö imetys tai alapesu seksin jälkeen raskaaksi tulemisen? Ehkäisymyytit syynissä

Estävätkö imetys tai alapesu seksin jälkeen raskaaksi tulemisen? 15:03
Seksimyytit-sarjan toisessa jaksossa syvennytään ehkäisyyn liittyviin myytteihin ja tutustutaan luonnolliseen ehkäisyyn. Koko sarja nähtävillä MTV Katsomossa.

Artikkelia korjattu 5.11.2024 klo 10.16: Lisätty tieto siitä, että palvelujen tarjoajasta riippuen sukusolujen pakastamisen hinnat sisältävät eri määrän pakastukseen liittyviä palveluja, eivätkä hinnat ole suoraan verrannollisia toisiinsa.

Lue myös:

    Uusimmat