Museojuna Ukko-Pekka syttyi tuleen kesken matkan – höyryveturit eivät saa kulkea alueilla, joilla on suuri maastopalovaara

Rautatieliikenteessä raportoidaan vuosittain vain muutamia liikkuvan junakaluston tulipaloja, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin raideliikenteen palvelukokonaisuuden päällikkö Kaisa Sainio STT:lle. Junaliikenne on hänen mukaansa lähtökohtaisesti turvallista.

Junaliikenne oli eilen sunnuntaina poikki usean tunnin ajan Keravan ja Lahden välisellä rataosuudella, kun radalla ajaneen museojuna Ukko-Pekan tavaravaunu syttyi tuleen. Museojunassa oli palon syttyessä noin 30 matkustajaa, mutta he eivät saaneet vammoja.

Museojuna Ukko-Pekassa on höyryveturi. Väyläviraston ohjeiden mukaan höyryveturit eivät saa liikennöidä alueilla, joilla on suuri maastopalovaara. Poikkeuslupia asian suhteen ei anneta.

Keravan ja Mäntsälän alueilla on ollut useiden päivien ajan maastopalovaroitus. Aiemmin sunnuntaina syttyi maastopalo lähellä rataa Keravan Kytömaalla samalla rataosuudella, jolla Ukko-Pekan tulipalo tapahtui.

Palo oli syttynyt vaunun sisältä

Onnettomuus aiheutti häiriöitä junaliikenteessä. Junaliikenne oli palautunut lähes normaaliksi maanantaiaamuun mennessä.

Palo oli syttynyt vaunun sisältä, kertoi Ukko-Pekan liikennöinnistä vastaavan Höyryveturimatkat 1009 Oy:n toimitusjohtaja Reijo Sarantila tekstiviestillä. Palo oli havaittu hänen mukaansa muutama kilometri Haarajoen pysähdyksen jälkeen.

Kaisa Sainio Traficomista kertoi sähköpostitse, että höyryveturiliikennettä koskevat pääosin samat säädökset kuin muuta rautatieliikennettä. Höyryveturit saavat kuitenkin kulkea korkeintaan 80 kilometrin tuntivauhtia.

– Museorautatieliikenteen harjoittajilla pitää olla turvallisuusjohtamisjärjestelmä, jossa toimijan tulee kuvata soveltamansa turvallisuutta koskevat menettelyt ja toimintamallit, Sainio sanoo sähköpostiviestissä.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on tutkinut museojunan tulipaloa. Otkes tviittasi maanantaina, että Liikenne- ja viestintävirasto Traficom selvittää vielä, ottaako se junapalon tutkintaan vai ei. Jos Traficom ottaa tapauksen tutkintaan, Otkes ei jatka omalta osaltaan tutkintaa.

Lue myös:

    Uusimmat