Musiikki herättää potilaita koomasta?

Joidenkin koomapotilaiden tiedetään reagoineen kuulemaansa musiikkiin. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 24.01.2013 12:15

NBC News kirjoittaa verkkosivuillaan, että musiikki on herättänyt potilaita koomasta. Lue, miten lääkärit selittävät ilmiötä.

Seitsemänvuotias brittiläinen Charlotte Neve vaipui koomaan viime keväänä saatuaan aivoverenvuodon. Lääkärit pelkäsivät, ettei useita päiviä tajuttomana maannut tyttö selviäisi.

Charlotten äidin Leila Neven istuessa tyttärensä vierellä radiossa alkoi soida Adelen kappale Rolling in the Deep. Äiti ja tytär olivat usein laulaneet laulua yhdessä. Kun Leila alkoi totutusti hyräillä sitä, jotain ihmeellistä tapahtui: Charlotte hymyili.

Kahden päivän päästä tyttö pystyi jo puhumaan ja nousemaan ylös sängystä.

– Adelen kappale oli huomattava ärsyke – Charlotte tunsi sen kuin oman nimensä, lääkäri ja anestesiaprofessori Emery Neal Brown Harvardin yliopiston lääketieteellisestä koulusta sanoi NBC Newsille.

Brown epäilee, että osa Charlotten aivotoiminnasta oli elpynyt huomaamatta jo ennen tutun laulun kuulemista. Ihmisen aivotoiminta voi siis ehkä palautua muiden osaamatta kommunikoida hänen kanssaan.

Vaatii tunneyhteyden

Charlotten reagointi johtui siitä, että radiossa soitetulla kappaleella oli hänelle merkitystä. Samankaltaiseen reaktioon vaadittava ärsyke vaihtelee henkilöstä riippuen.

– Millä tahansa muistolla, johon liittyy emotionaalinen konteksti, on aivoissa enemmän valtaa, lääkäri Javier Provencio sanoi NBC Newsille.

Sittemmin menehtynyt BeeGees-yhtyeen laulaja Robin Gibb esimerkiksi heräsi niin ikään koomasta perheen soittaessa hänelle musiikkia. Tämä on tuskin ihme veljiensä kanssa laulaneelle ammattimuusikolle. Tenniksen pelaajaan tai ratsastajaan vaikutus ei ehkä olisi samanlainen.

Riippuu aivopuoliskoista

Joskus ihminen reagoi musiikkiin, koska aivot prosessoivat sitä eri tavalla kuin puhuttua kieltä. Vaikka aivojen kielestä vastaava osa ei toimisi, musiikista vastaava osa voi toimia.

– On olemassa aivohalvauksen saaneita ihmisiä, jotka eivät pysty puhumaan, mutta voivat laulaa, Provencio vahvisti NBC Newsille.

Kielellisiä toimintoja ohjaa vasen aivopuolisko, musiikkia oikea. Siksi vasempaan aivopuoliskoon vaurioita saaneet saattavat reagoida lauluun kieltä herkemmin.

Musiikkiterapia hyödyllistä

Aihetta NCB Newsille kommentoinut neurologian professori James Bernat piti musiikkiterapiaa todella hyödyllisenä puhe- ja ymmärtämiskykynsä menettäneille ihmisille. Musiikilla yritetäänkin usein herättää reaktioita tiedottomassa tilassa olevissa potilaissa. Kaikkein tehokkaimmin tämä toimii, jos kappaleet ovat potilaiden jo aiemmin tuntemia ja merkityksen saaneita.

Lääkärit eivät silti edelleenkään täysin ymmärrä, miksi joku paranee koomasta ja joku ei. Mutta jos Charlotte ei jo olisi ollut parantumassa, hän ei olisi hymyillyt Adelen kappaleelle.

– On aika yleistä, että jopa koomassa ihmiset parantuvat itsestään. He vain heräävät ja alkavat reagoida. Ei ole täysin odotetun vastaista, etteikö ajan myötä tapahtuisi kehitystä, Bernat sanoi NBC Newsille.

Studio55.fi

Lähde: Bodyodd.nbcnews.com

Kuvat: Colourbox.com

"Huusin, mutta kukaan ei kuullut minua"

13-vuotiaana kaksi kuukautta elinaikaa: Harriet on selättänyt seitsemän syöpää

Lasten huikeat selviytymistarinat − vauva joutui pesukoneeseen!

Musiikki auttoi Kaijaa parantumaan paniikkihäiriöstä

Laulusta lohtua, turvaa ja voimaa – Tällaiset kappaleet auttavat ahdistukseen

Tuoreimmat aiheesta

Studio55