Ihmisaivot soittivat Pink Floydia – kuuntele aivosignaaleista koottu versio klassikkokappaleesta

Tutkijat ovat onnistuneet nauhoittamaan ihmisaivojen version rock-kappaleesta.

Tutkijat ovat onnistuneet nauhoittamaan ihmisaivojen version laulusta, jonka ne ovat kuulleet.

Koneoppimisen avustuksella koottiin aivojen versio Pink Floydin Another Brick in the Wall (Part 1) -klassikosta, kertoo CNN. Kuuntele versio videolta jutun alussa.

Keräsivät signaaleja aivoista

Tutkijatiimi Albanyssa käytti hyväkseen 29 potilaan aivosignaaleja, jotka saatiin suoraan aivojen pinnalle asetetuista elektrodeista. Elektrodeja käytettiin potilaiden erilaisten sairauksien, kuten epilepsian, havainnoinnissa, mutta he olivat suostuneet myös tutkimuksen koehenkilöiksi. 

Pink Floydin kappale valittiin, koska siinä on useita erilaisia äänimaisemia, kuten laulettua lyriikkaa sekä monenlaisia rytmejä ja nuotteja. Kappale aiheuttaa monimutkaisia kuuloärsykkeitä, jotka tutkijoiden mukaan tuottavat hermovasteen. 

Lisäksi rock-klassikko on monien rakastama, ja myös potilaiden ja heidän perheidensä mieleen, kuvaa neurokirurgian professori ja tutkimusta tekemässä ollut Peter Brunner.

– Olen iloinen, että valitsimme Pink Floydia emmekä jotakin kasarilta, hän heittää.

"Voimme ymmärtää epätäydellistä informaatiota"

Kokeessa koehenkilöt kuuntelivat kappaletta samalla, kun aivoihin kiinnitetyt elektrodit tekivät työtään. Brunnerin mukaan esimerkiksi David Gilmourin laulu tai kuoron laulu saivat elektrodit aktivoitumaan.

Näin kerätyistä signaaleista kappale kyettiin kokoamaan uudelleen koneoppimista apuna käyttäen. 

– Voimme ymmärtää epätäydellistä informaatiota, ja tietokone pystyy samaan, Brunner kuvailee Times Unionin mukaan.

Professori Robert T. Knight kuvasi ABC:lle, että aivosignaalikappaleen koostaminen on kuin pianon soittamista.

– Jos katsot jonkun soittoa ja olet itse hyvä soittamaan, voit katsoa koskettimia ilman ääntä ja silti tietää, mitä soittaja soittaa. Sitä teemme: luemme aivojen koskettimia, Knight kuvaili.

Yksi tutkimuksen havainto oli, että musiikin "koodaus" tapahtui aivoissa enemmän oikeassa ohimolohkossa. 

Karmiiko tutkimus? Aivan suotta

Tutkimus, jossa kone "lukee ihmisaivoja" voi vaikuttaa pelottavaltakin. Knight vakuuttaa, että tutkijoiden toiveena on nimenomaan päästä "lukemaan mieliä". Tutkimuksen tulos voisi auttaa esimerkiksi aivovammoista kärsiviä jatkossa.

– Meidän täytyy ymmärtää, miten aivot käsittelevät sanoja, puhetta ja musiikkia. Ajattele ihmistä, jolla on vammauttava sairaus, kuten Stephen Hawkingia. Nerokas mieli ansassa, hän ei voisi kommunikoida, Knight sanoo.

– Haluamme antaa tällaiselle ihmiselle tavan kuvitella, mitä hän haluaisi sanoa, niin, että voisimme ymmärtää sanat ja hän voisi kommunikoida rakkailleen. Sanoa "rakastan teitä" tai "minun on nälkä", "miten lapset voivat" ja niin edelleen.

Katso myös: Lääketieteellinen läpimurto: Aivokuolleelle miehelle siirrettiin sian munuainen

Lähteet: CNN, Times Union, ABC

Lue myös:

    Uusimmat