Intiassa on todettu jo yli 45 000 musta sieni- eli mukormykoosi-infektiota, kertoo CNN.
Infektiosta seuranneita kuolemantapauksia on heinäkuuhun mennessä kertynyt ainakin 4300.
Musta sienen aiheuttamien infektioiden aalto on koetellut maata koronan rinnalla ja tapaukset ovat lisääntyneet huomattavasti koronakriisin myötä.
Musta sieni -infektiolle altistutaan trooppisissa maissa normaalisti jopa päivittäin ja perusterveen ihmisen immuniteetti selättää infektion heti alkuunsa. Ongelmana on nyt koronan heikentämä immuunijärjestelmä: kun keho keskittyy taistelemaan koronavirusta vastaan, se ei voi selättää sieni-infektioita, tutkijat arvelevat.
Mukormykoosi-infektio on vakava ja kuolleisuus siihen on jopa yli 50 prosenttia.
Ennen koronakriisiä musta sieni -infektiot olivat harvinaisempia Intiassa, vaikka sitä tavattiin myös tuolloin noin 80 kertaa useammin kuin kehittyneissä maissa.
Musta sieni -infektioita on nyt todettu ainakin Intiassa, Nepalissa, Afganistanissa, Egyptissä ja Omanissa.
Kerroimme aiemmin, että infektioon on sairastuttu myös Venäjällä.
Lue myös: Voiko Intiassa yli 4 000 koronapotilasta tappanut musta sieni levitä myös Suomessa? Asiantuntija taputtelee
Silmien turpoamista ja nenäverenvuotoa
Mukormykoosia kutsutaan mustaksi sieneksi sen aiheuttamien tummien pigmenttihäiriöiden takia.
Tauti alkaa tyypillisesti nenästä, josta se leviää silmiin ja aivoihin. Tulehduksen aiheuttajana on altistuminen mucorales-lahkon sienille, joita esiintyy maaperässä, kasveissa, lannassa ja mätänevissä hedelmissä.
Mukormykoosin epäillään tarttuvan helpommin sellaisiin potilaisiin, joiden immuunipuolustus on koronan tai esimerkiksi diabeteksen takia heikentynyt.
Edetessään infektio aiheuttaa kudoskuolioita ja vaurioittaa elimiä. Tauti ei ole vaarallinen, kunhan hoito aloitetaan ennen kuin tulehdus ehtii aivoihin.
Intiassa potilailla on tavattu esimerkiksi nenäverenvuotoa, silmien turpoamista sekä kudoksien ja kasvojen luiden tuhoutumista.
Sieni-infektio ei voi tarttua ihmisestä toiseen.
85 prosenttia mukormykoosipotilaista on koronapotilaita tai koronasta toipuneita.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen kertoi aiemmin Helsingin Sanomissa, että mukormykoosi ei ole Suomessa yleinen sienilaji ja että hän ei ole korona-aikana törmännyt kotimaassa yhteenkään mykormykoositartuntaan.