Suomessa on tavattu poikkeuksellisessa muodossa olevia muuntohuumeita, kun synteettisesti valmistettuja kannabinoideja on myyty kiinteänä hasiksen näköisenä materiaalina.
Perinteisesti synteettiset kannabinoidit on imeytetty kasvirouheeseen, jolloin ne muistuttavat perinteistä marihuanaa. Joskus ainetta levitetään jauhemuodossa.
Hasislevyn muotoista huumetta on liikkunut eri puolilla Suomea. Takavarikkoja on tehty esimerkiksi Länsi-Uudellamalla, ja Pohjois-Suomessa nuoria on joutunut sairaalahoitoon ainetta käytettyään.
– Käyttäjät eivät välttämättä tiedä mitä käyttävät, sillä ainetta ei välttämättä tunnisteta synteettiseksi kannabinoidiksi, kertoo A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki.
"Mekin luulimme, että kyse oli tavallisesta hasiksesta"
Muuntohuumeet:
Muuntohuumeet ovat nimensä mukaisesti muunnelmia niin sanotuista perinteisistä huumeista.
Uusia muuntohuumeita tulee markkinoille jatkuvasti. Viime vuonna Euroopassa tavattiin 101 uutta muuntohuumetta.
Aineet ovat lähtökohtaisesti laillisia ennen kuin ne luokitellaan laissa huumeiksi. Luokittelu vie aikaa.
Ennen huumeiksi luokittelua suuri osa aineista luokitellaan kuluttajamarkkinoilta kielletyiksi psykoaktiivisiksi aineiksi. Niiden myynti ja tilaaminen postitse ulkomailta on laitonta, mutta rangaistukset ovat lievempiä kuin huumausainerikoksista.
Muuntohuumeet tilataan yleensä netistä ja Suomen tulli törmää niihin vuosittain yli tuhat kertaa.
Muuntohuumeiden vaikutukset ovat usein arvaamattomia ja ne ovat Suomessakin aiheuttaneet useita kuolemia. Lisäksi annostelu on tarkkaa, sillä joissakin aineissa yliannostuskynnys on matala.
Tunnetuimpia muuntohuumeita Suomessa ovat olleet Jehova, Daisy, MDPV ja Bromo-Dragonfly. Nämä aineet on jo luokiteltu huumeiksi.
Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion rikoskemisti Janne Rintatalo jakaa Simojoen huolen. Koska levymuoto on muuntohuumeelle uusi, on sen tunnistaminen synteettiseksi kannabinoidiksi mahdollisesti vaikeampaa kuin rouhemaisen huumeen kohdalla.
– Laboratoriossakin luulimme levyn olevan tavallista hasista, mutta tutkimuksissa selvisi, ettei siinä ollut THC:tä ollenkaan, hän kertoo.
Viime vuoden aikana poliisi lähetti rikostekniseen laboratorioon tutkittavaksi yhteensä yli kuusi kiloa hasiksen muotoon puristettuja synteettisiä kannabinoideja. Niistä 2,5 kiloa oli Jehovana tunnettua JWH-210-kannabinoidia.
Loput neljä kiloa olivat AB-CHMINACA-nimistä ainetta.
Rintatalon mukaan suomalaislaboratorion tutkimat erät olivat ensimmäisiä hasismuotoisia eriä koko Euroopassa. Aivan ensimmäinen havainto uudesta muodosta tehtiin viime keväänä.
Myöhemmin samanmuotoista ainetta on havaittu myös muualla Euroopassa, mutta Rintatalon mukaan yleisimmin synteettiset kannabinoidit myydään edelleen rouheena tai jauheena.
Ei näy testeissä, markkinoidaan laillisina
A-klinikkasäätiön Simojoki on huolissaan huumeen hämäävästä muodosta, sillä synteettisten kannabinoidien vaikutukset ovat paljon kannabista vaarallisempia.
Vaikutukset ovat voimakkaampia niin fyysisesti kuin psyykkisestikin, ja yliannostus voi kannabiksesta poiketen johtaa jopa kuolemaan.
– Varsinkin, jos ihminen ei tiedä mitä käyttää, hän voi ottaa liian ison annoksen. Tämä on merkittävä riski, Simojoki toteaa.
Toki osa käyttäjistä hankkii synteettisiä kannabinoideja tarkoituksella, esimerkiksi kokeilunhalusta. Lisäksi jotkut synteettiset kannabinoidit saattavat olla kannabista halvempia, minkä lisäksi niitä markkinoidaan laillisina vaihtoehtoina kannabikselle.
Uusimmat aineet eivät myöskään näy niin sanotuissa pikaseuloissa, joissa kannabis voi näkyä viikkojakin.
– Lisäksi synteettisiä kannabinoideja ostetaan netistä, mikä helpottaa saatavuutta. Nettikauppa auttaa myös hankkimaan huumeet ilman, että niitä pitää ostaa epämääräisistä paikoista, Simojoki kertoo.