Viranomaisten haaviin jää vuosittain hyvin moninainen joukko erilaisia päihteitä. Muuntohuumeiden kysyntä näkyy tilastoissa, sillä Tullin ja keskusrikospoliisin (KRP) laboratorioissa tutkittiin viime vuonna yhteensä 241 erilaista ainetta.
Huumeet, lääkkeet, psykoaktiiviset aineet?
Huumausaineilla tarkoitetaan aineita, jotka on lueteltu Suomen huumausaineluettelossa. Huumausaineiden hallussapito, hankkiminen, käyttö, valmistaminen, kuljettaminen ja kauppa on laitonta.
Huumelääkkeillä tarkoitetaan lääkkevalmisteita, jotka sisältävät huumausaineiksi luokiteltuja aineita.
Kuluttajamarkkinoilta kielletyt psykoaktiiviset aineet (KKP) ovat huumaantumistarkoituksessa käytettäviä aineita, jotka on luokiteltu huumausaineiden sijasta KKP-aineiksi. Monet aineista oli aiemmin luokiteltu lääkeainelistalla. KKP-aineiden valmistus, maahantuonti, varastointi, myynti ja luovutus luvatta on laitonta, mutta tuomiot pienempiä kuin huumausainerikoksissa.
Joitakin yleistyneitä ja merkittäviä haittoja aiheuttaneita KKP-aineita on siirretty huumausaineluetteloon, jolloin tuomiot kovenevat ja esimerkiksi hallussapito ja käyttö muuttuvat laittomiksi.
Luokittelemattomilla aineilla tarkoitetaan aineita, joita ei ole luokiteltu mihinkään listaan. Näiden aineiden käsittely ei ole laitonta.
KRP:n listalla erilaisia aineita oli 118, Tullilla ainelaatuja oli 231. Luku sisältää huumausaineet, huumeeksi luokitellut lääkkeet, kuluttajamarkkinoilta kielletyksi psykoaktiiviseksi aineeksi luokitellut aineet sekä mihinkään näistä luokittelemattomat aineet.
KRP:n ja Tullin laboratorioissa havaittiin yhteensä 70 erilaista huumetta, 31 erilaista huumeiksi luokiteltavaa lääkettä, 117 kuluttajamarkkinoilta kiellettyä psykoaktiivista ainetta sekä 23 täysin luokittelematonta ainetta. Jotkut aineista ovat voineet vuoden aikana muuttaa luokitustaan, esimerkiksi kuluttajamarkkinoilta kielletystä psykoaktiivisesta aineesta huumausaineeksi.
Luku on jossakin määrin epätarkka, sillä Tulli ja KRP tilastoivat aineita hieman eri tavoilla. Esimerkiksi joidenkin aineiden eri johdannaiset on luetteloitu yhdeksi kokonaisuudeksi, toisaalta erilaiset kannabis- ja oopiumtuotteet sekä psilosybiinisieniin liittyvät tuotteet on luvuissa eroteltu toisistaan.
Tullilaboratorion kemisti, tulliylitarkastaja Ilmari Szilvay kertoo, että Tullin tutkittavaksi tulee vuosittain noin 30 uutta ainetta.
– Tilanne on ollut tällainen viitisen vuotta, hän kertoo.
Huumelaboratorio
Aineita paljon, mutta määrät pieniä
Suurin yksittäinen lainsäädännöllinen aineryhmä ovat kuluttajamarkkinoilta kielletyt psykoaktiiviset aineet (KKP), joka pitää sisällään erilaisia päihdyttäviä aineita, joita ei kuitenkaan ole luokiteltu huumausaineiksi. Näistä usein vasta lyhyen ajan sisällä markkinoille saapuneista aineista puhutaan yleensä muuntohuumeina.
Monia aineista on tavattu vain muutamia kertoja, joten yksittäisten aineiden kohdalla ei juuri voi puhua ilmiöistä. Toisaalta tilaajat selvästi etsivät erilaisia uusia aineita, sillä sekä Tullin että poliisin haaviin on jäänyt merkittäviäkin määriä aiemmin luokittelemattomia aineita.
Szilvayn mukaan valtaosa uusista aineista on synteettisiä kannabinoideja sekä erilaisia piristeitä. Lisäksi myös huumelääkeinä käytettävistä bentsodiatsepiineistä muokattuja rauhoittavia "muuntobentsoja" tavataan jonkin verran. Suomalaisena erityispiirteenä hän mainitsee sen, että synteettiset kannabinoidit tilataan pääasiassa jauheina, ei kasvirouheeseen sekoitettuna.
– Kenties syynä on erilainen käyttötapa kuin polttaminen tai halu annostella aine itse, hän arvioi.
Sen sijaan uusia opioideja on Tullin tietojen mukaan liikkeellä vain vähän. Se on onni, koska monet näistä aineista ovat hyvin vaarallisia.
– Monet ovat todella voimakkaita aineita, joiden lisääntyminen tarkoittaisi myös lisääntyviä kuolemantapauksia, Szilvay kertoo.
7:10
"Hyvät aineet" jäävät markkinoille
Yleisimmin vastaan tulevat aineet ovat tuttuja huumausaineita: kannabisjohdannaisia, amfetamiinia, ekstaasia sekä Subutexissa olevaa buprenorfiinia. Toisaalta esimerkiksi Tulli on saanut kiinni merkittäviä määriä markkinoilla tuoreehkoa alfa-PVP:tä ja etyylifenidaattia, jotka ovat amfetamiinia muistuttavia piristeitä. Kumpikin aineista on jo luokiteltu huumeeksi.
– Vaikka osa aineista katoaa tai vähenee luokittelun myötä, käyttäjien "hyväksi" kokemat aineet voivat jäädä markkinoille, Szilvay toteaa.
Jotain muuntohuumeiden ja perinteisten huumeiden suhteesta kertovat kilomäärät. Kun KKP-aineiksi luokiteltuja aineita tuli Tullilaboratorioon tutkittavaksi 13 kilon edestä, huumeita tutkittiin 216 kiloa. Pelkän painon tarkastelu on kuitenkin puutteellinen tapa tarkastella asiaa, sillä eri aineilla on täysin erilaiset käyttöannokset.
2:12
Käyttäjät toisen kertomusten varassa
Joidenkin markkinoille tulleiden aineiden annokset ovat huomattavasti perinteisiä huumeita pienempiä, minkä lisäksi niitä saadaan markkinoilta huomattavasti perinteisiä aineita puhtaampina. Tämä lisää riskejä erityisesti siinä tapauksessa, jos käyttäjä ei tiedä mitä ainetta käyttää.
– Jonkun aineen käyttöannos voi olla tuhannesosa toisesta aineesta. Jos annostus on silloin pielessä, on se todella huono juttu. Maailmalla väärää tavaraa saaneita on kuollutkin, Szilvay kertoo.
Oman riskinsä tuo lisäksi se, että tiedot monien aineiden vaikutuksista ja annoksista perustuu yksittäisten käyttäjien netissä jakamiin raportteihin. Tutkimuksia uudempien aineiden vaikutuksista ja riskeistä ei välttämättä ole lainkaan.
Uusille aineille ei näy loppua
Szilvayn mukaan minkäänlaista loppua uusille aineille ei ainakaan tällä hetkellä ole näköpiirissä. Vaikka teoriassa jonkinlainen maksimi on olemassa, on päihteenä käytettäviä yhdisteitä mahdollista löytää vielä pitkään.
– Kuten uusien lääkeaineiden kanssa, kemistien mielikuvitus on rajana, Szilvay tiivistää.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.