Muiden puolueiden kansanedustajat tyrmäävät perussuomalaisten puheet siitä, että Ylen hallintoneuvoston roolia aiotaan kasvattaa perussuomalaisten aloitteesta.
Kansanedustajat Teuvo Hakkarainen ja Ritva Elomaa sanoivat torstaina STT:n uutisessa, että he ehdottivat siirtoa Ylen strategiasta päättämiseen poliitikoista koostuvalle hallintoneuvostolle.
Hakkaraisen mukaan he olivat aloitteellisia, koska Ylen uutisointi nojaa liikaa "vihervassarien" näkökulmiin.
STT:n lauantaina haastattelemien kansanedustajien mukaan asian ottivat Arto Satosen (kok.) työryhmässä esille sosiaalidemokraatit. Puolueet päättivät esityksestä yksimielisesti.
Työryhmän jäsenen Krista Kiurun (sd.) mukaan tavoitteena oli taata hallintoneuvostolle niin paljon valtaa, ettei Ylen ympärille tarvitsisi perustaa ylimääräisiä valvontaelimiä.
Niin ikään työryhmään kuulunut Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) sanoo, ettei keskusteluissa edes pohdittu mahdollisuutta, että esitys lisäisi poliitikkojen valtaa journalistisiin sisältöihin. Hänestä parlamentaarisen työryhmän työ on avattava uudelleen, jos Yle-lain sanamuoto jättää poliitikoille mahdollisuudet journalismin sisällölliseen ohjaukseen.
– Parlamentaarisesti ei sovittu sellaisesta, että poliitikoille tulisi reitti puuttua Ylen sisällölliseen ohjelmatuotantoon. Sellaista ei missään nimessä saa tapahtua.
Alanko-Kahiluodon mukaan hallintoneuvoston roolin kasvattamisessa oli kyse esimerkiksi siitä, että indie-ostojen osuus budjetista voitaisiin päättää yhdessä. Hänestä perussuomalaiset olivat tässä keskustelussa ulkokehällä ja kiinnostuneita lähinnä siitä, että monikulttuurisuuden tukeminen poistuu Ylen tehtävistä. Monikulttuurisuuden tukemisen sijaan esitykseen kirjattiin kulttuurisen moninaisuuden tukeminen.
"Vaarasta oltava tietoinen"
Hallitus antoi eduskunnalle torstaina lakiesityksen, joka muun muassa siirtäisi Ylen strategiasta päättämisen hallintoneuvostolle.
Hallintoneuvostossa istuva kansanedustaja Mikaela Nylander (r.) katsoo, että Elomaan ja Hakkaraisen puheet ovat vaalipuhetta ja jatkoa perussuomalaisten Yle-kritiikille. Perussuomalaiset ovat kyseenalaistaneet hallintoneuvostossa useaan otteeseen Ylen journalistisia valintoja.
– Pitää olla tietoinen tästä vaarasta, että joillain puolueilla on tällainen tahto ja olla tarkkana, ettei missään nimessä lipsuta sille puolelle, mikä ei hallintoneuvostolle kuulu, Nylander sanoo.
Myös kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) painottaa, että journalismin on toimittava omien sääntöjensä mukaan.
Kansanedustaja Peter Östmanin (kd.) mielestä Yle on ollut puolueellinen esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliittoja koskevassa keskustelussa. Östmanista on kuitenkin selvää, ettei hallintoneuvosto puutu tällaisiin asioihin.