Myanmarissa yhteensä 19 ihmistä on tuomittu kuolemaan. Tuomiot annettiin armeijan upseerin liittolaisen tappamisesta maaliskuun lopussa maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa, kertoi armeijan omistama Myawaddy-televisioasema.
Kyseessä ovat ensimmäiset protesteihin liittyvät kuolemantuomiot, joista on kerrottu julkisesti sen jälkeen, kun armeija kaappasi vallan maassa helmikuun alussa, kertoi uutiskanava CNN.
Juntan mukaan vallankaappauksen jälkeen alkaneet protestit ovat rauhoittumassa, koska kansa haluaa rauhaa.
Myanmarin YK-suurlähettiläs Kyaw Moe Tun vaati perjantaina YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, että kansainvälinen yhteisö ryhtyisi nopeasti voimakkaampiin toimiin junttaa vastaan. Näitä voisivat olla muun muassa laajemmat talouspakotteet armeijalle, lentokieltoalue ja asevientikielto.
Yli 80 mielenosoittajaa tapettu
Lauantaina kerrottiin, että perjantaisissa mielenosoituksissa oli kuollut yli 80 ihmistä Bagon kaupungissa 65 kilometriä Yangonista koilliseen.
Tiedot uusimmasta teurastuksesta tulivat julki vasta päivä tapahtumien jälkeen. Paikalliset kertoivat uutistoimisto AFP:lle joutuneensa pakenemaan väkivaltaa lähikyliin.
Lauantaina iltapäivällä poliittisia vankeja auttava AAPP-järjestö, joka on pitänyt kirjaa kuolemista, vahvisti turvallisuusjoukkojen tappaneen Bagossa yli 80 ihmistä. Paikallisen silminnäkijän mukaan pelastushenkilöstöä ei ollut päästetty ruumiiden luokse.
– He kokosivat ruumiit, kasasivat ne armeijan kuorma-autoon ja ajoivat pois, hän kertoi AFP:lle.
Valtiollinen sanomalehti syytti lauantaina väkivaltaisuuksista mielenosoittajia ja kertoi vain yhdestä kuolleesta. Tieto kulkee maassa huonosti, sillä sotilasjuntta on katkaissut internetyhteydet monin paikoin.
Kansalaisjärjestöjen mukaan lähemmäs 700 ihmistä on saanut surmansa runsaat kaksi kuukautta jatkuneissa mielenosoituksissa. Juntan antama virallinen uhriluku on vain vajaat 250.