Myös nämä virukset ja bakteerit voivat levitä koronan tavoin eläimestä ihmiseen – kampylobakteerista Suomessa yli 4000 vuosittaista tautitapausta

8:56img
Julkaistu 13.05.2020 10:48
Toimittajan kuva

Eerikki Pitkänen

eerikki.pitkanen@mtv.fi

Koronaviruksen uskotaan tarttuneen ihmiseen eläimestä alun perin Kiinan Wuhanissa sijaitsevalta torilta, mutta myös Suomessa on eläimillä viruksia, bakteereita ja parasiitteja, jotka voivat tarttua eläimestä ihmiseen.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut vuoden eläinlääkäriksi valittu Ruska Rimhanen-Finne kertoo, että Suomessa yleisin zoonoottinen eli eläimestä ihmiseen leviävä tartuntatauti on kampylobakteeri.

– Niitä todetaan yli 4000 tapausta vuosittain ihmisellä.

Kampylobakteeri voi levitä ihmiseen ruoasta, vedestä tai suorasta kontaktista sairastuneeseen eläimeen.

Muita eläimestä ihmiseen tarttuvia ovat pääasiassa elintarvikkeiden välityksellä leviävä listeria tai veden välityksellä leviävä kryptosporidioosi.

Esimerkiksi koirista ja kissoista voivat levitä Rimhanen-Finnen mukaan aiemmin mainitun kampylobakteerin lisäksi muun muassa salmonella.

Vakavin uhka ihmiselle tappavan vaarallinen rabies

Vakavimmaksi uhaksi Rimhananen-Finne mainitsee kuitenkin rabieksen, jota eläimellä kutsutaan raivotaudiksi ja ihmisellä vesikauhuksi.

– Se on ihmiselle tappava, jos oireet ehtivät alkaa. Sen takia meidän täytyy kaikin keinoin yrittää varautua siihen, ettei rabiesta tule Suomeen.

Suomi on tällä hetkellä rabiesvapaa maa eikä rabieskuolemia ole ollut vuoden 2017 jälkeen. Silloinkin tartunta oli saatu ulkomailta.

"Tärkein ehkäisykeino on se, ettei tuotaisi rabiesmaista eläimiä Suomeen"

Rimhanen-Finnen mukaan yleisin rabieksen tartuntatapa on Suomessa ja maailmalla ollut koiran purema.

Suomen viranomaiset pyrkivät estämään rabieksen leviämistä villieläinten välityksellä Venäjältä tekemällä rokotuslentoja itärajalle. Niissä eläimille pudotetaan rokotesyöttejä, joista eläin saa rabiessuojan.

Jokainen ihminen voi kuitenkin tehdä oman osuutensa rabieksen leviämisen ehkäisemiseksi.

– Ajattelen, että tärkein on se, ettei tuotaisi rabiesmaista eläimiä Suomeen, ja matkailijat, jotka altistuvat matkakohteissa, välttäisivät kosketusta vapaina liikkuviin eläimiin, Rimhanen-Finne kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit