Raivotautiset hylkeet uhkaavat uimareita Etelä-Afrikassa

4:14imgKatso myös: Rabiesvaara vaanii tutuissa lomakohteissa.
Julkaistu 17.07.2024 18:08
Toimittajan kuva
Petteri Hiltunen

petteri.hiltunen@mtv.fi

Aggressiiviset afrikanhylkeet ovat viime kuukausina käyneet surffaajien kimppuun Etelä-Afrikassa, ja ainakin yhdellätoista on vahvistettu rabiestartunta, brittilehti Telegraph kertoo.

Lainelautailijoita ja muita rannoilla aikaa viettäviä on varoitettu hylkeistä Kapkaupungin ympäristössä. Arvaamattomasti käyttäytyvien eläinten pelätään levittävän parantumattoman taudin ihmisiin.

Raivotaudin eli rabiesviruksen tarttuminen hylkeisiin on hyvin harvinaista. Kyseessä on Telegraphin mukaan vasta toinen vahvistettu tapaus. Ensimmäinen löytyi Norjan Huippuvuorilta vuonna 1980, tartuntatautien asiantuntija Tamsin Lovelock kertoi lehdelle.

Viruksen arvellaan levinneen hylkeiden keskuuteen rannoilla liikkuneista koirista tai sakaaleista.

– Todennäköisesti rabiestartunta on tullut joko koiran tai sakaalin puremasta. Molemmilla lajeilla tiedetään rabiestapauksia Länsi-Kapin alueella, eläintautien tutkija Sarah Cleaveland Glasgown yliopistosta sanoi.

Lue myös: Sarah silitti kissaa lomamatkallaan – johti kymmenien tuhansien sairaalalaskuun

Leviämispotentiaali epävarma

Lovelockin mukaan afrikanhylkeet kerääntyvät maalle laajoihin yhdyskuntiin ja vaeltavat meressä pitkiä matkoja metsästäessään ravintoa, mikä lisää viruksen leviämismahdollisuuksia.

– Hylkeet elävät suurissa perheryhmissä, joten leviämismahdollisuudet ovat ehdottomasti olemassa. Tartunnan saanut eläin voi muuttua hyvin aggressiiviseksi ja purra sattumanvaraisesti.

Cleaveland kuitenkin huomauttaa, että on epävarmaa kuinka tehokkaasti rabiesvirus leviää hylkeiden keskuudessa. Yleensä eläinlajista toiseen siirryttäessä tartuntaketjut jäävät hänen mukaansa myös lyhyiksi.

Pureman saaneita ihmisiä kehotetaan hakeutumaan välittömästi hoitoon. Vuorokauden sisällä annettu rokote pysäyttää yleensä viruksen etenemisen.

Vesikauhunakin tunnettu rabiesvirus tappaa vuosittain noin 60 000 ihmistä pääasiassa Afrikassa ja Aasiassa. Tartunta johtaa hoitamattomana aina kuolemaan. Lähes kaikki tartunnat tulevat koirien puremista tai raapaisuista.

Lue myös: Ukrainan sota on lisännyt vesikauhun leviämisen vaaraa

"Aika karmaiseva kuolema" – virustutkija kertoo miksi rabies on maailman vaarallisin virus ja minkä takia jokainen ulkomailta tuotu koira on potentiaalinen terveysriski

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet