Suomessa on satakunta ulkomaalaista toimittajaa, jotka seuraavat eduskuntavaaleja. Yksi heistä on Ruotsin TV4:n politiikan kirjeenvaihtaja Ann Tiberg. Tibergin mukaan perussuomalaisten linjanmuutos näkyy suhtautumisessa ruotsidemokraatteihin.
Ann Tiberg kertoo MTV Uutisille, että Ruotsissa on yleensä ollut kiinnostusta Suomen vaaleja kohtaan. Tällä kertaa kiinnostus on lopahtanut, eivätkä sanomalehdetkään ole seuranneet sinivalkoista vaalitaistoa kuten ennen.
– Ihmiset alkavat olla kyllästyneitä ja väsyneitä politiikkaan. Ehkä syynä on brexit ja muiden eurooppalaisten maiden tilanne, Tiberg sanoo.
Perussuomalaiset kiinnostaa
Ruotsissa kiinnostus kiinnittyy erityisesti perussuomalaisiin, sillä puolue muistuttaa maahanmuuttovastaisia ruotsidemokraatteja. Tibergin mukaan puolueet ovat lähentyneet vuoden 2017, eli perussuomalaisten hajoamisen jälkeen.
Kun Tiberg kysyi perussuomalaisten vuoden 2011 vaalivoiton jälkeen Timo Soinilta (sin.) kantaa ruotsidemokraatteihin, Soini oli haluton vastaamaan. Nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kommentoi sisarpuoluettaan mielellään.
– Halla-aho ihmetteli, kuinka hysteerisesti ruotsalaiset puolueet suhtautuvat ruotsidemokraatteihin, Ann Tiberg sanoo.
Ilmastonmuutokesta keskustellaan ihan eri tavoin
Ruotsissa pidettiin valtiopäivävaalit viime syyskuussa. Tibergin mukaan puolueet välttivät vaalien alla ottamasta kantaa ruotsidemokraattien asemaan ja siihen, kuinka rutkasti suosiota keränneen puolueen kanssa pitäisi hallita.
Tilanne johti siihen, että Ruotsissa hallitusta leivottiin kokoon kuukausikaupalla. Samanlainen ongelma voi Tibergin mukaan olla edessä myös Suomessa.
– Myös Suomessa vältellään hankalaa tilannetta, ja sitä on mielenkiintoista seurata.
Yksi Tibergin mielenkiinnon kohteista on ilmastonmuutoskeskustelu, ja kuinka erilaista se on Suomessa ja Ruotsissa. Tibergin mukaan ruotsalaiset keskustelevat siitä, pitäisikö ruotsalaisten tehdä nykyistä enemmän ilmastonmutoksen pysäyttämiseksi vai antaa rahaa köyhille maille käytettäväksi.
– Suomessa perussuomalaiset väittävät, ettei mitään tarvitse tehdä. Teillä on aivan eri keskustelu, Tiberg sanoo.