Kokkolassa puheenaiheeksi nousseessa Rico-koiran tapauksessa on selvinnyt, että koira lopetettiin sen aggressiivisuuden vuoksi. Kokkola-lehti ja Keskipohjanmaa kertoivat aiemmin virheellisesti, että koira olisi kuollut rotanmyrkkyyn, jota olisi ollut postiluukusta pudotetussa puruluussa.
Lehtijutussa kerrotut epäilyt myrkystä perustuivat koiran omistajan kertomukseen.
Rotanmyrkystä, koiran mahasta löytyneistä nastoista tai lasinsiruista ei ole todisteita, sillä koiraa ei tutkittu sen kuoleman jälkeen. Nyt omistaja sanoo painelleensa koiran mahaa kuoleman jälkeen, jolloin ulosteen mukana olisi tullut ulos kolme nastaa ja yksi lasinsirpale.
Poliisi kertoo, että koiran kuolemasta ei ole tehty rikosilmoitusta, eikä poliisilla ole tietoa tapauksesta. Sen sijaan poliisille tehtiin rikosilmoitus heinäkuussa siitä, että koiraa uhattiin kinkkusiivujen sisään piilotetuilla terävillä esineillä.
Poliisi kuitenkin keskeytti tutkinnan, sillä epäiltyjä ei löytynyt.
Omistaja epäilee edelleen myrkkyä
Keskipohjanmaan saamien tietojen mukaan eläinlääkäri kutsuttiin paikalle vain koiran lopettamista varten. Siinä vaiheessa Rico ei eläinlääkärin mukaan kuitenkaan ollut huonossa kunnossa, vaan ainoastaan aggressiivinen.
– Pelkäsin koiraa ja sen käytöstä. Se oli todella aggressiivinen, kun eläinlääkäri tuli. Laitoin sille kuonokopan, otin kiinni niskavilloista ja puristin sen henkitorvea niin, että eläinlääkäri sai rauhoittavan laitettua, koiran omistaja Tarja Kallio-Parpala kertoo nyt.
Omistaja kuitenkin epäilee edelleen, että koiran aggressiivinen käytös johtui sen syömästä rotanmyrkystä. Koiraa kouluttanut Petri Viiperi on samoilla linjoilla.
– Ei koira hyökkää isäntäväkensä kimppuun, ellei sillä ole kipuja. Omistaja soitti minulle pari tuntia ennen kuin koira jouduttiin lopettamaan, ja päättelin omistajan kertomasta ja koiran käytöksestä, että sillä on kipuja ja rotanmyrkky sekoittaa sen päätä.
Tutkimuksia ei tehty
Viiperi sanoo kehottaneensa omistajaa soittamaan eläinlääkärille, joka tutkisi koiran ja varmistaisi myrkytyksen.
Jotta rotanmyrkyn syönti olisi voitu vahvistaa, olisi koira pitänyt viedä poliisin ja eläinlääkärin mukaan tutkimuksiin tai vähintään tutkia puruluu, josta omistaja väitti rotanmyrkkyä löytyneen.
Minkäänlaisia tutkimuksia ei kuitenkaan tehty. Omistaja ei myöskään käyttänyt koiraa eläinlääkärissä epäilystensä vuoksi.