Kerttu-koiran lääkärirumban kustannukset jo 2 000 euroa – omistaja epäilee oireiden syyksi myynnistä vedettyjä puruluita

Lukijan video: Kerttu-koira sai outoja oireita, joiden omistaja uskoo johtuvan Hau-Hau-puruluista 0:33
Katso videolta, miten Kerttu-koira oireili.

Maaritin Kerttu-koira alkoi yhtäkkiä saada outoja kohtauksia, joiden omistaja uskoo johtuvan herkkuluista, joihin kohdistuu epäilyjä tuotevirheestä.

Kerroimme aiemmin Hau-Hau-merkin puruluista, joihin kohdistuu epäilyjä tuotevirheestä. Luiden epäillään olevan syypää tapauksiin, joissa koirat kärsivät erilaisista neurologisista oireista, kuten sekavuudesta ja epileptisistä oireista.

Myös Lahdessa asuva Maarit Laine-Salokoski uskoo, että hänen kahdeksan kuukauden ikäinen kääpiöbullterrierinsä Kerttu olisi saanut herkkuluista oireita. Varmuutta oireiden syypäästä ei kuitenkaan vielä ole. 

Prima Pet Premium veti keskiviikkona varotoimenpiteenä myynnistä erän 500 gramman pusseihin pakattuja Hau-Hau Kevytrullia epäillyn tuotevirheen vuoksi. Myös muita tuotteita vedettiin myynnistä varotoimenpiteenä. 

Outo kohtaus aivan yllättäen

Maarit kertoo MTV Uutisille, että Kerttu alkoi oireilla yllättäen viime viikon maanantaina, kun hänen miehensä päästi sen aamulla kuuden aikoihin ulos pariskunnan omakotitalon takapihalle.

Miltei saman tien Kerttu alkoi ulvoa täyttä kurkkua ja vaikutti olevan aivan shokissa.

– Tosi nopeasti alkoi hirveä ulvominen, hän kertoo.

Kerttu juoksi aivan hädissään paniikissa huutaen taloon sohvan alle. Kun Maarit sai sen houkuteltua sohvan alta, se vaikutti aivan poissaolevalta.

Voit katsoa yllä olevalta videolta, kuinka Kerttu oireili!

Omituisia oireita

Kertun käytös kummastutti pariskuntaa kovasti. He pohtivat, olisiko se voinut pelästyä jotain eläintä, sillä heidän talonsa sijaitsee metsän laidalla.

Kerttu sai useita samanlaisia kohtauksia maanantain aikana. Kohtauksen aikana sen suu vaahtosi. Se kakkasi ja pissasi alleen ja sille nousi kuume.

Vapaalla ollut Maarit soitti esihenkilölleen ja kertoi, että tuskin pystyisi seuraavana päivänä tulemaan töihin, sillä tiedossa näytti olevan eläinlääkärikäynti.

Illalla Maarit veikin Kertun Kouvolan eläinsairaalaan, jossa se sai kipupiikin. Se ei kuitenkaan auttanut. 

Eläinsairaalallakin Kerttu sai useita kohtauksia.

Lisää tutkimuksia

Tutkimuksissa ei löytynyt mitään vikaa. Seuraavana aamuna Maarit soitti porvoolaiselle eläinklinikalle, jossa he olivat ennenkin asioineet. Ortopedi tutki Kertun ja siltä otettiin laajat erikokeet, mutta mitään vikaa ei löytynyt.

Ortopedin kehotuksesta Maarit vei koiran vielä Helsingin Viikkiin päivystykseen eläinsairaalaan, jossa siltä otettiin lisää verikokeita ja sen tilaa selvitettiin tarkemmin. Tälläkään käynnillä mitään selitystä ei löytynyt.

Kerttu sai neurologiajan Viikkiin seuraavalle päivälle.

Maarit kertoo, että tiistaina Kertun oireet olivat jo lieventyneet maanantaista, jolloin ne olivat pahimmillaan.

Tiistaina kohtauksien aikana se enää panikoi, haukkui ja ulvoi. Kuumetta sillä oli tässä vaiheessa yhä yli 39 astetta.

Ei enempää tutkimuksia

Keskiviikkona Kertulla oli neurologiaika Viikissä. Tutkimusten jälkeen neurologi totesi, että kaikki oli tutkittu paitsi aivojen magneettikuva ja selkäydinneste.

Maarit kertoo, että he neurologin kanssa yhdessä päättivät, että näitä tutkimuksia ei tehdä. Kertun vointi oli koko ajan mennyt pikku hiljaa parempaan suuntaan ja se alkoi vähitellen olla oma itsensä.

Kerttu sai vielä lieviä kohtauksia, mutta kuume oli laskenut ja se alkoi olla oma itsensä. Keskiviikkona kohtauksiin kuului enää yhtäkkinen ulvominen ja panikointi, joka loppui, kun Maarit otti sen syliin tai lähelleen. Kuumetta ei enää ollut. 

– Ei haluttu rasittaa koiraa enempää, hän kertoo.

Maarit kertoo, että tässä vaiheessa epilepsialääkitystä ei aloitettu, koska ei ollut varmuutta, johtuivatko kohtaukset siitä.

– Niin kauan kuin emme tiedä, niin emme lähde huvikseen syöttämään.

Syy jäi hämärän peittoon

Syy oireilulle jäi siis mysteeriksi. Maarit sai jatkotoimenpideohjeet sen varalta, että kohtauksia tulisi vielä lisää.

Maarit kertoo, että Kertulla oli ollut siitepölyallerginen silmätulehdus päällä, kun kohtaukset alkoivat ja sillä oli sitä varten silmätippoja. Lääkärien mukaan oireilu ei kuitenkaan voinut johtua niistä.

Maarit on selvittänyt myös kaiken mitä muuta, koira on syönyt. Kaikki mahdolliset on käyty läpi ruokavaliosta lähtien.

Nyt Kerttu voi jo hyvin

Nyt Kerttu voi hyvin. Se alkaa olla oma iloinen itsensä. Maarit kokee, että se on nyt tässä vaiheessa palautunut kokemuksistaan aika hyvin. 

– On vielä vähän säikympi. Mielestäni ei ole jättänyt mitään jälkiä, Maarit kertoo.

Luettuaan Hau Hau Champion -puruluutapauksesta ja katsottuaan toisten koiranomistajien videoita Maarit uskoo vahvasti, että heidänkin koiransa olisi niistä oireita saanut, vaikka niitä ei virallisesti ole syyksi todettu.

Maaritilla on tuotteita samalla tuotenumerolla ja eräpäivällä kuin mitä takaisinvedetyt puruluut ovat.

Hau-Hau Kevytrulla vedettiin myynnistä epäillyn tuotevirheen vuoksi

  • EAN-koodi 6430076899910
  • parasta ennen päiväys 16.4.2027
  • pakkauskoko 500 g

Takaisinvedettiin myös muut saman toimittajan ja tuotantoerän puruluut. Näihin tuotteisiin ei kuitenkaan tällä hetkellä liity epäilyä tuotevirheestä. Lue lisää!

Hän oli antanut samoja luita kolmesti päivässä Kertulle palkkioksi, kun se oli antanut hoitaa silmätulehdustaan niin hienosti silmätipoilla.

– Eli se on saanut niitä torstaina, perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina.

Maarit laskeskelee, että Kerttu sai niitä tuona aikana kaksitoista kappaletta.

Maarit kertoo, että alun perin lääkäri ei nostanut tällaista vaihtoehtoa esiin, koska silloin ei ollutkaan vielä tietoakaan puruluiden aiheuttamasta riskistä.

Herkkuluita löytyy heiltä kotoa edelleen, mutta tapauksesta luettuaan hän ei ole niitä enää koiralle syöttänyt.

Isompi koira ei ole oireillut

Maaritilla ja hänen miehellään on toinenkin koira, 2-vuotias kääpiöbullterrieri. Myös se sai samaisia herkkuluita samasta syystä eli silmätippojen takia, mutta samoja oireita ei tullut. 

Maarit pohtii, voisiko syynä olla se, että se on paljon kahdeksan kuukauden ikäistä Kerttua isompi. 

– Olen näitä syöttänyt koirille aina silloin tällöin yhden. Silloin ne eivät ole saaneet niistä mitään.

Maarit uskoo, että nyt tuo Kertun saama annos oli nuoremmalle koiralle liikaa. Hän on lukemansa perusteella päätellyt, että oireita saaneet ovat olleet pieniä pentukoiria. 

Paljon huolta ja rahanmenoa

Maahantuojalle Maarit laittoi viestiä toissailtana, kun näistä epäilystä alettiin puhua. Vastausta ei ollut kuulunut vielä torstaiaamuun mennessä.

Kertun vointi on aiheuttanut paljon huolta. Lisäksi kustannuksia tästä kaikesta on kertynyt 2 000 euron verran. 

Tähän kuuluvat lääkärikulut, Maaritin kaksi palkatonta vapaapäivää sekä ajaminen Lahden, Kouvolan, Porvoon ja Helsingin väliä. 

Vielä ei tiedetä, kuinka paljon vakuutus tästä kaikesta korvaa. Menetettyjä palkkarahoja ei kuitenkaan takaisin saa.

– Hoitamatta me ei sitä olisi tietenkään jätetty.

Katso myös video: Saako koiralle syöttää raakaa kalaa tai kanaa?

Saako koiralle syöttää raakaa kalaa tai kanaa? 6:28
Eläinlääkäri Chita Wahlroos kertoo, saako koiralle syöttää raakaa kalaa tai kanaa

Lue myös:

    Uusimmat