Nasa havaitsi vuosittaisella tutkimusmatkallaan erikoisia aukkoja Jäämeren alueen jäälautassa. Nasan tiedemies kertoo, etteivät hän ole koskaan nähnyt vastaavaa.
Nasan tutkimusalukset lentävät vuosittain maailman molempien napojen yli ja kuvaavat maapallomme autioimpia ja tavoittamattomimpia alueita osana Nasan IceBridge-operaatiota.
Tänä vuonna kameraan tallentui jotain toistaiseksi selittämätöntä. Beaufortinmerellä, Pohjoisen jäämeren Alaskan pohjoispuolella sijaitsevalla merialueella, oli jäälautta, jossa näkyi kolme ammottavaa aukkoa.
– En tiedä, mikä ne on voinut aiheuttaa. En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa, sanoo IceBridge-projektissa työskentelevä tiedemies Nathan Kurtz CNN:n mukaan.
– Alue on varmasti sellainen, jolla jää on ohutta, sillä kuvassa näkyy jäävalli ja kuvan sävy on sen verran harmaa, että lunta on jään pinnalla vain hieman.
Aukkojen synnystä kaksi teoriaa
Jäävalli, josta Kurtz puhuu, näkyy kuvassa aukkojen oikealla puolella. Se on syntynyt, kun kaksi jäälauttaa on törmännyt toisiinsa.
Aukkojen synnystä on tällä hetkellä kaksi teoriaa: joko niiden syynä on tavallista lämpimämpi virtaus tai ne voivat olla jonkin merinisäkkään, kuten grönlanninhylkeen aiheuttamia.
Hylje olisi voinut tehdä jäähän reiän päästäkseen hengittämään sukellusten välillä.