Myymälävarkauksien määrä kasvoi alkuvuonna, kertoo Tilastokeskus.
Yhteensä tämän vuoden tammi-maaliskuussa ilmoitettiin noin 30 000 varkausrikosta, mikä on 16,9 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Noin puolet varkausrikoksista oli myymälävarkauksia.
Myymälävarkauksia ilmoitettiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Tilastokeskuksen ennakkotietojen perusteella 22 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.
Ilmoitusten määrä kasvoi huomattavasti etenkin Helsingin poliisilaitoksen alueella, jossa ilmoituksia myymälävarkauksista tehtiin yli 1 500 enemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, Tilastokeskuksen yliaktuaari Kimmo Haapakangas kertoo tiedotteessa.
– Suhteellisesti tämä tarkoittaa reilun 60 prosentin kasvua.
Myös Lapissa ja Kaakkois-Suomessa ilmoituksia myymälävarkauksista tehtiin selvästi enemmän kuin edellisvuonna, mutta ilmoitusten määrät ovat selvästi pienempiä kuin Helsingissä.
Taloudellinen tilanne näkyy tilastoissa
Haapakankaan mukaan myymälävarkauksien määrä on ollut kasvussa vuodesta 2020 eli koronapandemian alusta lähtien. Myös globaalin finanssikriisin aikoihin nähtiin kasvupiikki myymälävarkauksissa.
Taloudellisen tilanteen lisäksi myymälävarkauksien määrän kasvuun on voinut vaikuttaa se, että varkauksia ilmoitetaan aiempaa aktiivisemmin.
Haapakangas arvioi, että taustalla voi olla sakon muuntorangaistuksen käytön laajentuminen vuonna 2021. Tämä tarkoittaa, että toistuvasti samankaltaisiin rikkomuksiin syyllistyneen henkilön sakkorikos voidaan muuttaa vankeudeksi, mikäli sakkoa ei saada perittyä.
– On mahdollista, että aiemmin esimerkiksi niin sanotuista juoksuvarkauksista ei ole aina ilmoitettu poliisille, koska on ajateltu, ettei tekijöiltä välttämättä saada perittyä korvauksia eikä varattomaksi todetuilla henkilöillä ole ollut tarvetta maksaa sakkojaan, Haapakangas sanoo.
Yhteensä poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 120 400 rikoslakirikosta. Tämä on 2,1 prosenttia edellisvuotta enemmän.
Henkirikoksia tuli tammi-maaliskuun aikana tietoon 21, mikä on kolme vähemmän kuin vuonna 2024. Ryöstörikoksia ilmoitettiin alkuvuodesta 5,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin, ja tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrä väheni 9,5 prosenttia.