Suklaa on varmasti yksi elämän ylellisyyksistä ja maailman herkullisimmista ruoka-aineista. Makuhermojen lisäksi suklaalla voi hemmotella muitakin aisteja.
Kaakao aloitti Euroopan valloituksen eliitin nautintoaineena, kun Kolumbus oli tuonut ensimmäiset kaakaopavut tuliaisiksi Espanjan kuninkaalle vuonna 1502. Kaakaota juotiin hyvän maun sekä terveydellisten vaikutusten takia. Juoma oli pitkään kallis ylellisyystuote, jota verotettiin monissa maissa raskaalla kädellä. Katolisissa maissa kiisteltiinkin vuosisatoja siitä, onko suklaan nauttiminen syntiä.
Suklaafriikki voi suoda itselleen erilaisia hemmotteluhetkiä pitkin päivää. Aamun voi aloittaa vaikkapa ranskalaisella suklaaleivällä, Pain au Chocolat’lla. Lounaan voi päättää ihanalla suklaajälkiruoalla. Iltapäiväkahvin sijaan voi nauttia jaavalaista mokkaa eli vahvaa kahvia, johon on lisätty kaakaota, kermaa, sokeria ja kanelia. Päivällisellä voi liharuoan nostaa kulinaarisiin ulottuvuuksiin suklaan maustamalla kastikkeella. Yömyssyn voi rakennella irlantilaisittain lisäämällä kahvikaakaoon viskiä ja löysäksi vatkattua kermaa.
Suklaata on vaikeaa vastustaa missä tahansa muodossa, mutta lämpimänä jälkiruokana suklaan aromit tuntuvat entistä vastustamattomilta. Vanhojakin ruokaohjeita voi rikastaa ripauksella suklaata, mikä kohottaa arkipäivän juhlahetkeksi.
Libido liikkeelle!
Suklaalla voi myös sulattaa ihmissuhteita. Valikoituja konvehteja voi lahjoittaa kauniissa kääreessä esimerkiksi ystävänpäivänä. Konvehteja voi valmistaa myös itse; mikä löisi laudalta omatekoiset suklaalikööripraliinit, jotka on aseteltu aistikkaasti suklaasta tehtyyn rasiaan? Lähikaupasta ostettu suklaalevy jää auttamattomasti toiseksi!
Suklaan eroottiseen voimaan uskoi ainakin madame Pompadour, joka suositteli suklaata sukupuolivietin kiihottamiseen. Casanova piti suklaata jopa samppanjaakin viettelevämpänä…
Terveystuote, joka vie kielen mennessään
Suklaan ystävät ovat saaneet nykypäivänä iloita tutkimustuloksista, joiden mukaan suklaalla on myönteisiä vaikutuksia sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä. Tumman suklaan on todettu ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja sekä kohottavan mielialaa.
Suklaa sisältää pienessä paketissa paljon ravintoaineita, kuuluuhan se olennaisena osana astronautinkin eväisiin. Vaellusretkellä suklaa kohottaa kuntoa ja poistaa väsymystä. Moni karkottaa suklaalla stressiä, PMS-oireita, kevätväsymystä ja turhaa hermoilua. Muun muassa ylioppilaskirjoituksissa tästä herkusta etsitään aivoille energiaa.
Kirkkautta kasvoille suklaanaamiolla
Suklaata on keksitty yhdistää myös kauneudenhoitoon. Syötäväksi tarkoitettuja raaka-aineita on käytetty kautta aikain kauneudenhoidossa; moni meistä on sekoitellut erilaisia naamioita esimerkiksi hunajasta, kananmunasta ja kaurasta. Ihoa voi helliä aistillisemminkin vaikkapa suklaanaamiolla. Sulata pari riviä suklaalevystä mikrossa ja anna sen jäähtyä hetki. Levitä suklaa iholle ja anna vaikuttaa, kunnes se on kovettunut. Irrota suklaa iholta ja huuhtele kasvot haalealla vedellä. Sisäilman kuivattama iho tuntuu pehmeältä ja näyttää kirkkaalta.
Eräs kauneushoitola mainostaa minttusuklaista kasvohoitoa. Naamion kerrotaan sisältävän runsaasti omega 6 -rasvahappoja, jotka vähentävät ihon hilseilyä. Herkkuhoidon luvataan kosteuttavan ja pehmentävän kuivaa ihoa sekä tuovan joustoa ja heleyttä harmaaseen kaupunki-ihoon.
Kaakaota on käytetty jo pitkään kauneudenhoidossa, sillä se sisältää muun muassa flavonoideja, jotka suojaavat ihoa ja ehkäisevät ennenaikaista ikääntymistä. Kaakaon sisältämä kofeiini kiihdyttää aineenvaihduntaa ja uudistaa soluja.
Hemmottelua koko vartalolle
Koko vartalon hemmottelemiseksi voi valita kauneushoitoloiden valikoimasta esimerkiksi suklaahoidon, jossa kasvojen lisäksi voidaan käsitellä selkä, hartiat ja jalat. Suklaata käytetään myös vartalohierontaan ja vartalon ihoa hoitaviin kääreisiin. Mikään ei myöskään estä hiukan maistamasta, varsinkin jos sattuu pitämään tummasta suklaasta, jota hoidoissa käytetään.
Terveysvaikutuksistaan huolimatta suklaa on edelleen laihduttajan painajainen, koska se sisältää tyydyttynyttä rasvaa. Suklaahieronta voikin olla oiva keino välttää liikakilojen kertyminen ja samalla nauttia suklaan aromeista ja tietenkin hieronnasta.
Suklaakylvyt ovat Atlantin takana nousseet kylpylöiden suosikeiksi. Uutuudessa on vaaransa, sillä vaahtoavasta suklaakylvystä voi tuntua lähes mahdottomalta nousta pois. Suklaakylvyn koostumus on tarkoin varjeltu liikesalaisuus, mutta netistä löytyy ohjeita kotioloissakin kokeiltavaksi: tarvitset vain ammeen, sokeroimatonta kaakaojauhetta, rasvatonta maitojauhetta ja tuoksutonta kylpysuolaa, jotka sekoitat lämpimään veteen, himmennä valot ja astu nauttimaan. Suklaakylpyä ei kannata maistaa!
Suklaa on toisille aivan pakkomielle, ja muidenkin on vaikea vastustaa sitä, onhan suklaan kasvitieteellinen nimikin Theobrama cacao, jumalten ravinto. Todellinen harrastaja tilaa maailmalta lehtiä, jotka on painettu suklaantuoksuisella musteella.
Lue myös:
Kirjallisuutta:
Bellefontaine, Jacqueline. Parhaita ruokaohjeita. Suklaa. Parragon. 2005
Lousada, Patricia. Ihana suklaa. WSOY. 2000.
Tanttu, Anna-Maija ja Juha. Suklaa. Otava. 1984.
Teksti: Pirjo-Margit Lehtinen
Kuvat: Shutterstock.