Pitkään avioliittoon mahtuu niin ala- kuin ylämäkiäkin. Yleisimmät ongelmat kestävässä liitossa ovat kuitenkin aina korjattavissa.
Grandparents.com-sivuston haastattelemat psykologian ammattilaiset selvensivät yleisimpiä ongelmia, jotka johtavat parisuhteen sammumiseen vuosikymmenten yhdessäolon jälkeen.
Kun takana on jo vuosia yhteiseloa, on luontevaa jumiutua totuttuihin käyttäytymismalleihin. Riidan aiheet ovat jo ennalta arvattavissa, eikä lopputulos juuri koskaan muutu. Puolison ärsyttävät piirteet ovat tulleet jo harvinaisen tutuiksi, kinastelusta on saattanut muodostua ainut yhteinen aktiviteetti ja toinen tuntuu päivä päivältä kaukaisemmalta, vaikka asuttekin saman katon alla.
Tärkeintä onkin tunnistaa, koska on onneton ja hyväksyä ajatus. Vasta kun ongelman tiedostaa, voi sitä alkaa työstää. Useampi vuosikymmen yhdessä on ihmiselle myös kasvun aikaa. Puolisosi ei ole enää täysin sama ihminen kuin 30 vuotta sitten, etkä ole sinäkään. Unelmat, haaveet ja kiinnostuksen kohteet ovat varmasti muuttuneet ensitapaamisesta – on siis aika tutustua toisiinne uudestaan.
Monet ongelmat, jotka suorastaan räjähtävät kasvoille pitkän yhdessäolon jälkeen, johtuvat ongelmien vähättelystä. Usein ongelmien on annettu patoutua hiljaa vuosien aikana, eikä niihin ole tartuttu ajallaan.
7 yleistä ongelmaa pitkässä parisuhteessa:
- Jatkuva riitely
- Puolisoista toinen haluaa enemmän seksiä kuin toinen
- Toinen juo liikaa
- Työhön liittyvät kinat: toinen tekee toisen mielestä liikaa töitä
- Taloudelliset ongelmat, jotka aiheuttavat stressiä
- Aikuisten lasten asioista kinaaminen
- Puolison ylipaino
3 vinkkiä parempaan yhteiseen arkeen:
1. Luo rauhallinen, keskustelulle avoin ilmapiiri.
Aloita keskustelu kysymällä, onko toisella aikaa jutella mieltä painavista asioista. Kun toinen vastaa tähän ”kyllä”, keskustelu voi alkaa. Tunteiden purkautumisen sijaan keskustelun sävy on kuin palaverissa: aihelistalla on jotain asiaa, ja molemmat ovat valmiita käsittelemään ne.
Sen sijaan, että kerrot puolisollesi, mistä et pidä, kannattaa myös ehdottaa, miten hän voisi tehdä toisin. Tämän jälkeen pyydä puolisoasi kertomaan, mitä olet juuri sanonut. Näin välillenne ei synny väärinkäsityksiä.
2. Opettele osoittamaan rakkautta.
Toiselle mieluisin rakkauden osoitus on halaus tai suukko, toiselle vaikutuksen tekee arkinen huomaavaisuus. Mikä tahansa tuokaan toiselle hyvän mielen, sinun täytyy antaa saadaksesi. Jos siis haluat läheisyyttä, osoita sitä myös puolisollesi. Jos toivot apua arjen askareissa, auta niissä myös kumppaniasi.
3. Opettele koskettamaan.
Erään tutkimuksen mukaan seksin harrastaminen kerran viikossa, mutta ei sen useammin, auttaa säilyttämään intiimiyden parisuhteessa. Kun parisuhteessa toinen haluaisi enemmän seksiä (A) kuin toinen (B), syntyy toisinaan myrkyllinen käyttäytymismalli: A osoittaa halukkuutensa suukottelulla ja halailulla, jonka B oppii torjumaan, sillä ei halua seksiä. Tällöin myös koskettelu loppuu. Lopputulos: intiimiys kärsii. Ratkaisuna kannattaa opetella koskettamaan puolisoa esimerkiksi halaamalla hieman pidempään kuin tavallisesti.
Lähde: Grandparents.com