Tunnistatko itsesi tästä tuhoisasta tusinasta? Parisuhteesi saattaa olla eron partaalla

shutterstock_1034150995
Kumppanin vaikeneminen keskustellessa on viesti siitä, että pariskunnan yhteys on rikki. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 27.01.2019 19:57

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Parisuhteen ongelmiin kannattaa puuttua ennen kuin on liian myöhäistä.

Woman’s Day -naistenlehden haastattelemat asiantuntijat muistuttavat, ettei eroon johtavia tapoja ole aina helppo tunnistaa.

Mikäli huomaa jonkin merkeistä liippaavan läheltä, kannattaa asiasta keskustella avoimesti kumppaninsa kanssa. Jos puhuminen kaksin tuntuu hankalalta, voi keskusteluapua hakea neutraalilta osapuolelta, kuten parisuhdeneuvojalta tai -terapeutilta.

1. Liian paljon liian aikaisin

Texasin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että suhteeseen lähteminen rytinällä voi olla merkki suhteen katkeamisesta samalla voimalla. Mikäli rakkauden tunteet tuntuvat vähenevän avioliiton ensimmäisen kahden vuoden aikana, on parin riski eroon kasvanut. Kumppaniin onkin jaksettava panostaa koko parisuhteen ajan, jos liitosta toivoo kestävää.

2. Odotukset eivät kohtaa

Kumppanin kanssa tulisi olla avoin kaikesta, kuten menneisyydestä, tulevaisuuden toiveista, raha-asioista ja päätä vaivaavista ongelmista. Mikäli tärkeistä asioista ei keskustele, ei alttarille kannata astella, neuvoo avioerojuristi. Jos kumppanin elämän suurista linjoista ei ole käsitystä, voi vaikeiden aikojen läpikäyminen yhdessä osoittautua hankalaksi.

LUE MYÖS: Pariskunnat kertovat, miksi pitävät rahansa erillään: ”En ikinä enää jaa pankkitiliäni kenenkään kanssa”

3. Kommunikaatio katkeilee

Journal of Divorce & Remarriage -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että yleisimmät syyt avioeron hakemiselle olivat erilleen kasvaminen ja vaikeus puhua yhdessä. Onkin hyvä muistaa, että vaikka puoliso on läheinen, ei hän pysty lukemaan toisen ajatuksia. 

4. Riippuvuudet

Riippuvuudet esimerkiksi päihteisiin tai peleihin ajavat suhteen uudenlaiseen tilanteeseen. Riippuvuudesta kärsijän tulisi olla valmis muutokseen, ja hänen kumppaninsa tarjota kannustusta, kumppanuutta ja kärsivällisyyttä. 

5. Yhteisten kiinnostuksen kohteiden puute

Riippuvuutta aiheuttaviin aineisiin ja asioihin voi ajaa osaltaan yhteisen tekemisen puute. Kun toinen on harrastamassa, yksinjääneen oloa voi helpottaa esimerkiksi alkoholi, himoshoppailu tai pettäminen. Toki parisuhteen molemmilla osapuolilla tulee olla omaa aikaa, mutta intohimoisen harrastuksen löytäminen voi olla myös tapa paeta ongelmia parisuhteessa. Avoin keskustelu ja yhteiset harrastukset auttavat pääsemään yli tämänkaltaisista ongelmista.

6. Lapsiongelmat

Oli kyse sitten lasten hankkimisesta tai kasvattamisesta, jälkipolvea koskevat kysymykset erottavat yhä useamman parin toisistaan. Puhuminen kasvatustyyleistä ja erilaisuuksien kunnioittaminen voi olla haastavaa. Kommunikointia ei kannata kuitenkaan lopettaa, vain koska se on hankalaa.

LUE MYÖS: ”Tästä syystä laitan aina aviomieheni lasteni edelle” – äiti kertoo, miksi kiistanalainen päätös tekee hyvää koko perheelle

perheShutterstock

7. Hiljaisuus keskusteltaessa

Keskustelutapa, jossa toinen ei suostu edes osallistumaan puhumiseen, voi olla suhteelle tuhoisa. Puolison vaikeneminen ja sulkeutunut kehonkieli lähettävät viestin, että parin yhteys on rikki. Vaikenemista mieluummin kannattaa kertoa tarvitsevansa hieman omaa aikaa ja sopia, milloin asiaan palataan.

Mitä tehdä, kun toinen pitää mykkäkoulua? Artikkeli jatkuu videon alla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

8. Puolustautuminen

Ikävää palautetta saadessaan tarve puolustautua voi kasvaa, mutta metodi todennäköisesti saa aikaan vain lisää kritiikkiä. Tapa nimittäin antaa kumppanille viestin, ettei hänen mielipiteellään ole väliä. Puolustautumisen sijaan kannattaa kuunnella, mitä puolisolla on sanottavanaan ja miettiä, olisiko omalla toiminnallaan jokin syy näihin ajatuksiin. Sen jälkeen asioista kannattaa jatkaa avointa keskustelua.

9. Liika kritiikki

Siinä missä kritiikin saajan ei tulisi puolustautua sivuuttamalla saamansa palaute, tulisi kritiikin antajan miettiä palautteen muotoa. Yleistysten sijaan kritiikki tulee suunnata yksityiskohtaisemmin. Eli kun esimerkiksi kumppanin laiskuus siivota ärsyttää, kannattaa läksytystä mieluummin kertoa, miten mukavaa olisi, jos toinen joskus veisi roskat.

10. Kunnioituksen puute

shutterstock_82818238Avoin keskustelu on terveen parisuhteen perusta. Kuvituskuva.Shutterstock

Kunnioituksen puute näky kommunikaatiossa. Pariskunta ei enää puhu tärkeistä asioistaan ja juuttuu mitättömyyksiin. Kunnioituksen puute sekoittuukin usein helposti kommunikaatio-ongemiin.

11. Halveksunta

Silmien pyörittely, pilkkaaminen ja päälle puhuminen ovat kommunikaatio-ongelmia selvempiä merkkejä siitä, ettei kumppania juuri vähempää voisi kunnioittaa. Silmien pyörittelyn sijaan katse kannattaa kääntää itseensä ja miettiä, mitä toisessa arvostaa eniten. Piirre kannattaa palauttaa mieleen aina, kun suhde kohtaa vastoinkäymisiä.

12. Ongelmien lakaiseminen maton alle

Omia ja puolison tunteita kannattaa kuunnella tarkalla korvalla. Mikäli tietoisesti tai tiedostamattaan sivuuttaa ongelmat, ne kasaantuvat läjäksi, jonka purkaminen voi maksaa parisuhteen.

LUE MYÖS: Asiantuntijat kertovat, miten erota kuin aikuinen: "Tyhmintä, mitä ihmiset tekevät, on..."

Lähde: Women's Day

Tuoreimmat aiheesta

Ero