Puhuminen, läheisyys ja rohkeus tehdä parisuhteestaan omanlaisensa. Ne ovat asiantuntijan mukaan kolme parisuhteen kulmakiveä. Miten kipinää voi ylläpitää pitkässäkin parisuhteessa?
Vaikka suomalaiset tunnetaan maailmalla vähäpuheisena ja -eleisenä ehkä jopa hieman rujona kansana, me suomalaiset olemme siitäkin huolimatta parisuhdekansaa.
Näin arvioi Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntija Laura Huuskonen, jonka näkemyksen mukaan suomalaisillakin on tarve saada rakastaa sekä tulla rakastetuiksi ja hyväksytyksi.
– Meidän matalan kynnyksen parisuhteen palveluissamme tulee ilmi, että me suomalaiset olemme sitoutuneita parisuhteisiimme ja haluamme parisuhteiden voivan hyvin ja toimivan, Huuskonen sanoo.
MTV Uutiset Liven toimittaja Jonna Kumpula kysyi Porin torilla olleilta ihmisiltä, miten pitkässäkin parisuhteessa voi pitää kipinää yllä. Katso värikäs kavalkadi vastauksista jutun alussa olevalta videolta!
Turvallisuudentunne on parisuhteessa a ja o
Millainen sitten on hyvä parisuhde? Sitä ei voida määritellä ulkopuolelta, sillä jokainen parisuhde on erilainen.
Huuskosen mukaan hyvässä parisuhteessa sen kaikilla osapuolilla on hyvä ja turvallinen olo. Sama pätee kaikkiin muihinkin ihmissuhteisiin.
Turvallisuus tarkoittaa Huuskosen mukaan paitsi fyysistä ja henkistä turvaa, myös tunnetason turvaa.
– On todella vaikeaa jakaa omia tunteita, ajatuksia ja toiveita toiselle rehellisesti, jos parisuhteen vuorovaikutus ja ilmapiiri ei tue turvallisuuden kokemusta eli kokemusta siitä, että olen tässä suhteessa arvostettu, hyväksytty ja kunnioitettu.
Toiset toivovat parisuhteessa enemmän läheisyyttä turvan saamiseksi, toiset taas kaipaavat enemmän omaa tilaa ja aikaa.
– Turvallisuuden tunne lisääntyy keskustelun ja kuuntelun kautta. Parisuhdetaidot ovat onneksi sellaisia taitoja, joita voi harjoitella.
Lue myös: Miksi yhä useampi päätyy asumaan yksin? Tutkimusprofessori: "Kaikkihan me kaipaamme rakkautta" – sinkkuelolla yksi keskeinen haitta
Näin parisuhteessa voi ylläpitää kipinää
On tavallista, että pitkissä parisuhteissa kipinä saattaa sammua. Esimerkiksi lapsiperhearjessa pariskunta voi kokea, ettei yhteistä laatuaikaa ole.
Miten kipinää voi ylläpitää parisuhteessa myös kaikkein haastavimpinakin aikoina?
Huuskosen mukaan ensisijaisen tärkeää on ylläpitää utelias ja avoin asenne kumppania kohtaan.
– Kun muistaa, että kumppani on oma yksilönsä ja pysähtyy kuulemaan tämän ajatuksia, voi löytää tutustakin ihmisestä aivan uudenlaisia puolia.
Luje myös: Tiedätkö nämä 15 asiaa kumppanistasi? – "Hauska harjoitus, joka lähentää teitä"
Vaikka puhuminen parisuhteessa on tärkeää, kosketuksellakin on yllättävän vaikuttava rooli. Pelkällä kosketuksella voi kiireisenkin arjen keskellä Huuskosen mukaan kertoa kumppanille, että rakastaa toista.
– Tämä voi olla yksinkertaisimmillaan yhteiset päiväunet tai toisen silittäminen ohimennen. Koskettaminen ylläpitää myös tunnetason läheisyyttä, Huuskonen kuvailee.
Etenkin loma-aikana, mutta myös arjen keskellä, Huuskonen rohkaisee seikkailumielisyyteen ja yhdessä tekemiseen. Sen ei tarvitse olla all inclusive -matka Thaimaahan, vaan hetki, joka poikkeaa tavanomaisesta ja rikkoo arjen rutiineja.
Esimerkkeinä Huuskonen mainitsee aamiaisen omalla parvekkeella tai lähipuistossa pyöräretken piknik-eväiden kanssa . Vain mielikuvitus ja pariskunnan mieltymykset ovat rajana.
– Suomen kesä ja valoisat yöt tarjoavat paljon mahdollisuuksia erilaisiin seikkailuihin ja hupsutteluun, joihin kannattaa tarttua.
– Yhdessä kivojen ja hassujenkin asioiden kokeminen lähentää.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Porilaiset olivat yksimielisiä siitä, että suomalaiset ovat parisuhdekansaa.
Asiantuntija valitsi: Nämä ovat parisuhteen kolme kulmakiveä
Vaikka jokainen parisuhde on erilainen, MTV Uutiset pyysi Huuskosta listaamaan kolme parisuhteen kulmakiveä.
Puhuminen
Usein vuorovaikutukseen liittyvät pulmat ovat niitä, jotka saattavat aiheuttaa parisuhteeseen tunteen, että en tule kuulluksi tai ymmärretyksi.
On tärkeää olla kiinnostunut siitä, mitä toiselle kuuluu ja tällaista arkipuhetta suhde kaipaa. Toisaalta parisuhde tarvitsee myös syvempää puhetta siitä, mitä meille parina kuuluu tässä hetkessä, mitä meille on tapahtunut ja mitä toivomme yhteiseltä tulevaisuudelta.
On myös tärkeää huomioida, miten kumppanille puhutaan. On tärkeää, että keskustellessa molemmat kohtelevat toisiaan kunnioittavasti ja ovat kiinnostuneita ja uteliaita kuulemaan toisen ajatuksia. Ihmissuhteissa teemme usein oletuksia siitä, mitä toinen ajattelee ja haluaa, ja hämmästyttävän usein se, mitä oletamme, ei pidäkään paikkaansa.
Siksi on tärkeää todella kuunnella, mitä toinen kertoo.
Läheisyys
Parisuhde on siitä ainutlaatuinen ihmissuhde, että siinä määritellään myös meidän suhteemme seksuaalisuuteen ja sen toteuttamiseen.
Joissakin parisuhteissa seksuaalisuuden toteuttamisella on iso merkitys, joissakin sen merkitys on vähäisempi. Myös eri elämäntilanteissa seksuaalisuuden merkitys vaihtelee niin yksilöille kuin parisuhteessakin.
Usein jokainen kaipaa kuitenkin jonkunlaista kosketusta, eivät välttämättä kaikki, mutta useimmat meistä. Kosketuksella toteutetaan paitsi seksuaalisuutta, myös viestitään, että olet tärkeä, olet ihana, tykkään sinusta.
Lue myös: Aloitko saada tarpeeksesi parisuhteesta pandemian aikana? Terapeutti muistuttaa: "Ehdottomasti ennen eroa kannattaa..."
Omanlaisuus
Kolmas tärkeä pilari on se, että löydetään omanlainen tapa olla. Parisuhteeseen liittyy valtavasti erilaisia normeja ja odotuksia, jotka voivat omalta osaltaan vaikeuttaa sen löytämistä, millaisessa parisuhteessa meidän on hyvä olla.
Vaatii rohkeutta ja avointa keskustelua pohtia sitä, millaisessa suhteessa juuri me haluamme olla.
Kuuluuko meidän asua yhdessä, jos olemme naimisissa? Miksi?
Kuuluuko lomamatkat tehdä aina yhdessä? Miksi?
Keskustelemalla niistä asioista, jotka itselle tuovat turvaa ja hyvän olon, löytää parhaiten myös sen parhaan tavan olla yhdessä omassa parisuhteessaan.